in

Οι νέοι μπαμπάδες είναι πιο υγιείς

Διάδοσε τα νέα: Η εικόνα του μπαμπά έχει αλλάξει και η πιο φρέσκια, fortysomething εκδοχή τους, μας αρέσει περισσότερο.

Και στους ίδιους όμως φαίνεται να αρέσει αλλά και να τους κάνει πιο υγιείς, σωματικά και συναισθηματικά.

Το σκεφτόμουν πόσο έχουν αλλάξει οι μπαμπάδες τις μια δυο τελευταίες δεκαετίες, ίσως περισσότερο απ’ όσο είχαν αλλάξει μέσα σε 50 χρόνια. Έβλεπα έναν φίλο μας σαραντάρη που έγινε μόλις μπαμπάς να έχει μπει εντελώς στο νέο του ρόλο και να τον απολαμβάνει, και θυμήθηκα ένα άρθρο που είχα γράψει το 2002 για το περιοδικό “Η ζωή με το παιδί” (που δεν κυκλοφορεί πια, όπως και σχεδόν όλα τα περιοδικά για γονείς και αυτό με θλίβει γιατί τα περισσότερα επαγγελματικά μου χρόνια ήμουν “μέσα” σε αυτά τα έντυπα, αλλά τέλος πάντων).

Και με αφορμή το φίλο μας που έγινε νέος μπαμπάς και τις αναμνήσεις μου από τα περιοδικά για γονείς που τις έχω πάντα φρέσκιες γιατί από δω το πάω από το πάω όλο και γράφω για παιδιά, να, μερικοί λόγοι γιατί οι νέοι μπαμπάδες είναι πιο υγιείς από τους… σκέτους άντρες, μη μπαμπάδες!

Πρόσφατες έρευνες που έχουν γίνει έχουν αποδείξει αυτόν ακριβώς τον ισχυρό δεσμό που δημιουργείται μεταξύ του πατέρα και των παιδιών του όσο περισσότερο αυτός ασχολείται μαζί τους. Και το εκπληκτικό της έρευνας είναι ότι καταλήγει αναφέροντας πως όσο περισσότερο ένας πατέρας συμμετέχει ενεργά στη ζωή της οικογένειας τόσο πιο υγιής είναι!

Γιατί οι νέοι μπαμπάδες είναι πιο υγιείς;

Ξεχνάνε τις κακές τους συνήθειες

Με ένα μωρό στην …αναμονή ή στο σπίτι οι νέοι μπαμπάδες μειώνουν τις καταχρήσεις (τα γνωστά ξενύχτια, ποτά και τσιγάρα) και αφοσιώνονται στη φροντίδα του μωρού και στις ήρεμες και συντροφικές νύχτες στο σπίτι.

Επιπλέον, ένας νέος μπαμπάς ως πρότυπο του νηπίου παιδιού του δεν μπορεί να μιλάει άσχημα, να πίνει από το μπουκάλι «ξεχνώντας» να χρησιμοποιήσει το ποτήρι ή να τρώει το βραδινό του μπροστά στην τηλεόραση βλέποντας τις ειδήσεις. (Και ο βασικός λόγος είναι πως όλα αυτά θα τα αντιγράψει το πιτσιρίκι και θα φρικάρει ο μπαμπάς, σου λέω τώρα που το έχω δει το έργο!)

 Τρώνε σωστά και υγιεινά

Οι περισσότεροι νέοι μπαμπάδες βελτιώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες τρώγοντας τα ίδια φαγητά με τα παιδιά τους, όχι μόνο γιατί -πώς να το κάνουμε- αυτά υπάρχουν στο σπίτι, αλλά και για να δώσουν στα παιδιά τους το καλό παράδειγμα. Η διατροφή που μας προτρέπουν οι παιδίατροι να ακολουθήσουμε για τα παιδιά περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, μας προσφέρει δύναμη και ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα και με τις βιταμίνες θωρακίζει τον οργανισμό μας.

Έτσι μαζί με τα παιδιά και εμείς οι γονείς επωφελούμαστε και συνηθίζουμε σε πιο υγιεινές γεύσεις και διατροφικές συνήθειες. (Η αλήθεια είναι πως κι εμείς σαν οικογένεια αποκτήσαμε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες όταν γίναμε γονείς, τώρα όμως που τα παιδιά μας είναι στην εφηβεία νομίζω ότι τρώμε σουβλάκια και πίτσες συχνότερα από ποτέ – πόσο κακό είναι αυτό, γιατρέ μου;;;;)

Επιμένουν στην καθαριότητα 

Όταν μεγαλώνουν τα παιδιά οι γονείς γίνονται ο καθρέφτης της καθημερινής υγιεινής περιποίησης, ένας ρόλος που μοιράζεται και ο νέος μπαμπάς. Το ίδιο ακριβώς που προτρέπει τα παιδιά του να κάνουν, θα πρέπει να το κάνει κι ο ίδιος ως πρότυπο. Καθώς λοιπόν μαθαίνει στα παιδιά του να κάνουν κάθε μέρα μπάνιο, να πλένουν δυο φορές τα δόντια τους, να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα –για τα μεγαλύτερα παιδιά, να πλένουν τα χέρια πριν και μετά που θα χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα και βέβαια πριν από το φαγητό τα ίδια κάνει κι ο ίδιος όσο κουρασμένος κι αν είναι. Η καθαριότητα στο απόγειό της για όλη την οικογένεια!

Κάνουν συχνά ιατρικούς ελέγχους και γυμνάζονται

Όταν ένας άντρας γίνει πατέρας, σύμφωνα με τις στατιστικές, αρχίζει να φροντίζει περισσότερο την υγεία του αφού τώρα πια έχει εκτός από τον εαυτό του την οικογένειά του που «στηρίζεται» σε αυτόν. Ακόμη όμως κι αν ο ίδιος δεν το σκεφτεί με αυτό τον τρόπο, οι συχνές επισκέψεις στον παιδίατρο του υπενθυμίζουν διαρκώς ότι πρέπει κι ο ίδιος να επισκεφθεί το γιατρό του, κάτι που τελικά δεν αργεί να κάνει.

Ταυτόχρονα με την παρακολούθηση της υγείας τους οι μπαμπάδες συχνά ξεκινάνε κάποιο είδος άθλησης, ακόμη κι αν προτού αποκτήσουν οικογένεια δεν ήταν αυτό που λέμε αθλητικοί τύποι. Ιδιαίτερα οι πατεράδες που έχουν γιους ξεκινάνε να παίζουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, να κολυμπούν στην πισίνα αλλά και να παίζουν κυνηγητό, κρυφτό και όλα τα άλλα παιχνίδια που λατρεύουν τα παιδιά και κρατάνε τους μπαμπάδες σε φόρμα.

Αντιμετωπίζουν τη ζωή αισιόδοξα και απολαμβάνουν τις μικρές της στιγμές

Μπορεί οι νέοι μπαμπάδες να είναι φορτωμένοι με οικονομικές ευθύνες, με σκέψεις για το μέλλον και να ανησυχούν για τα επαγγελματικά τους ή άλλα καθημερινά θέματα, αρκούν όμως μερικά λεπτά παιχνιδιού για να τους κάνουν να τα ξεχάσουν όλα, να χαρούν, να κυλιστούν στο πάτωμα, να γίνουν αεροπλάνα και γαϊδουράκια  και να γελάσουν μαζί με τα παιδιά τους.

Όταν ένας άντρας γίνει πατέρας καταφέρνει να δει τον κόσμο μέσα από τα μάτια του παιδιού του, να δει τη ζωή με ροζ και γαλάζια χρώματα, να περιμένει το ουράνιο τόξο που θα ξεπροβάλει μετά τη βροχή, να πιστέψει σε νεράιδες και μάγους και να αποκτήσει τη μαγική σκέψη των παιδιών όπου όλα είναι δυνατά και καμιά λύπη δεν κρατάει για πάντα. (Εντάξει, ο άντρας μου δεν θα το περιέγραφε ακριβώς έτσι -και πολλοί άλλοι άντρες- αλλά εσύ κατάλαβες τι εννοώ!)

Και με αυτά κι αυτά σε φιλώ,

Ελένη

Πηγή

Σημασία δεν έχει ποιος ήταν ο μπαμπάς μου, αλλά ποιος θυμάμαι εγώ ότι ήταν

Η ηλικία του πατέρα καθορίζει αν το παιδί του θα γίνει «σπασικλάκι»!