in

Ένας άνθρωπος που άξιζε να αποκαλείται «πατέρας»

Η Δήμητρα ήταν 12 χρονών όταν χώρισαν οι γονείς της. Το περίμενε, βέβαια, κάποτε να γίνει κι αυτό. Χρόνια τώρα ζούσε ανάμεσα σε καβγάδες, γκρίνιες και φωνές. Υπήρχαν, μάλιστα στιγμές που το ευχόταν! Μα όταν τελικά το αποφάσισαν οι γονείς της τρομοκρατήθηκε. Είχε συνηθίσει αυτή τη ρουτίνα. Μπορεί να ήταν άσχημη ρουτίνα, μα η συνήθεια είναι δυνατότερη. Της κακοφάνηκε! Βαθιά μέσα της πίστευε (και ήλπιζε) πως κάποτε οι γονείς της θα μονοιάσουν. Πως θα σταματήσουν τους εγωισμούς και δεν θα τσακώνονται πια.

Μετά το διαζύγιο, οι τσακωμοί είχαν ηρεμήσει. Έβλεπε τους γονείς της να μιλούν ήρεμα ο ένας στον άλλο και να αποφασίζουν από κοινού για τις επόμενες κινήσεις τους. Τότε, γεννήθηκαν στην καρδιά της οι ελπίδες ότι ίσως τα ξαναβρούν. Ίσως θελήσουν να κάνουν πάλι μια προσπάθεια για έναν ήρεμο κι ευτυχισμένο γάμο.

Μα όλα αυτά ήταν τελικά στη φαντασία της. Οι γονείς της δεν επρόκειτο να προσπαθήσουν ξανά. Κι αυτό γιατί μπήκε στη ζωή τους ένας ακόμη άνθρωπος. Ήταν ο Περικλής. Είχε σχέση με τη μητέρα της και σύντομα θα ερχόταν να μείνει μαζί τους.

Η Δήμητρα δεν τον είχε γνωρίσει ακόμη. Η μητέρα της τής είχε μιλήσει για αυτόν με τα καλύτερα λόγια. Όπως όμως και να ήταν η Δήμητρα δεν μπορούσε να τον δεχτεί. Αν και η μητέρα της την διαβεβαίωσε ότι γνώρισε τον Περικλή μετά τον χωρισμό της με τον πατέρα της, εκείνη δεν την πίστευε. Θεωρούσε πως ο λόγος που τσακώνονταν οι γονείς της όλα αυτά τα χρόνια ήταν εκείνος.

Βγήκαν μαζί του μερικές φορές, ώστε να γνωριστούν πριν έρθει να μείνει στο σπίτι τους. Η Δήμητρα, όμως, είχε αποφασίσει να του κάνει τη ζωή… δύσκολη! Από την πρώτη στιγμή δεν του μιλούσε. Δεν αντάλλαξε κουβέντα μαζί του, παρόλο που εκείνος έκανε φιλότιμες προσπάθειες να την προσεγγίσει. Η μητέρα της στην αρχή δεν ανακατευόταν. Ύστερα, όμως, την μάλωνε και την προσέβαλε. Κι αυτό την έκανε να πεισμώνει ακόμα περισσότερο! Να την προσβάλει για χάρη ενός ξένου άντρα και μάλιστα μπροστά του;

Όταν κάποια στιγμή έμεινε μόνη της η Δήμητρα μαζί του, αποφάσισε να του μιλήσει. Του είπε πως δεν πρόκειται να τον δεχτεί στο σπίτι, επειδή εκείνος ήταν υπεύθυνος για την κακή σχέση των γονιών της και πως αν τολμήσει να έρθει θα το μετανιώσει! Αυτό τού είπε κι ύστερα δεν του ξαναμίλησε.

Η απάντησή του, όμως, την ξάφνιασε. Εκείνος συμφώνησε. Δεν θα ερχόταν ποτέ στο σπίτι, αν δεν ήθελε. Μάλιστα της είπε ότι η άποψή της είναι πολύ σημαντική για εκείνον. Και φυσικά η μητέρα της δεν θα την πιέσει για τίποτα!

Αν και η απάντησή του την μαλάκωσε, δεν αντέδρασε στα λόγια του. Εξακολουθούσε να μην του μιλάει και μάλιστα να προσποιείται ότι δεν βρίσκεται δίπλα της!

Το σχέδιό της όμως να τον κάνει να… «μετανιώσει» ανατράπηκε. Η μητέρα της αρρώστησε. Μέσα σε λίγους μήνες βρέθηκε ανήμπορη στο κρεβάτι της. Και κάθε μέρα που περνούσε γινόταν όλο και χειρότερα!

Ο πατέρας της είχε πολύ καιρό να δώσει σημεία ζωής. Είχε εξαφανιστεί. Από τον πρώτο καιρό που χώρισαν οι γονείς της, ο πατέρας της ήταν απόμακρος. Δεν έπαιρνε συχνά τηλέφωνο τη Δήμητρα και δεν ενδιαφερόταν να την δει. Τώρα, όμως, δεν μπορούσε να τον βρει πουθενά.

Ο μόνος που φρόντιζε τη μητέρα της ήταν ο Περικλής. Ο Περικλής, που του είχε πει να μην τολμήσει να έρθει στον σπίτι τους. Ο Περικλής, που δεν είχε ανταλλάξει ούτε μια κουβέντα μαζί του! Ο Περικλής, που σεβάστηκε την επιθυμία της Δήμητρας. Ερχόταν κάθε πρωί στο σπίτι για να βοηθάει όσο μπορούσε και έφευγε τα ξημερώματα για να κοιμηθεί στο σπίτι του. Μόνο και μόνο για να δείξει στη Δήμητρα πως σέβεται την απόφασή της να μην εγκατασταθεί στο σπίτι τους.

Βλέποντας όλα αυτά, η Δήμητρα λύγισε. Παραμέρισε τον εγωισμό της και το πείσμα της. Του ζήτησε συγνώμη. Και πραγματικά είχε μετανιώσει για τη συμπεριφορά της. Και φυσικά, δεν είχε πρόβλημα πια να έρθει να μείνει στο σπίτι τους. Καταλάβαινε ότι κι αυτός κουραζόταν να πηγαίνει και να έρχεται στο σπίτι του για να φροντίζει τη μητέρα της, αλλά και την ίδια.

Ο Περικλής μετακόμισε τελικά στο σπίτι τους. Η σχέση του με τη Δήμητρα είχε αρχίσει να βελτιώνεται. Άλλωστε, εκείνος ήταν ο μόνος άνθρωπος που μπορούσε πλέον η Δήμητρα να εμπιστευθεί.

Λίγους μήνες αργότερα η μητέρα της πέθανε. Το σοκ ήταν μεγάλο. Ποτέ της δεν το είχε φανταστεί. Ο πατέρας της ήταν ακόμη άφαντος. Περίμενε ωστόσο να τον δει στην κηδεία. Μα, για ακόμη μια φορά έπεσε έξω. Δεν ήρθε. Ο Περικλής καταλάβαινε τον πόνο της. Μετά την κηδεία, την πλησίασε και την αγκάλιασε. Δεν είπε τίποτα. Δεν χρειαζόταν να πει. Κατάλαβε πως τώρα πια είχε μόνο εκείνον.

Γύρισαν στο σπίτι. Κανείς από τους δύο δεν είχε κουράγιο για συζήτηση. Πήγαν κι οι δύο στα δωμάτιά τους απαρηγόρητοι. Το μόνο που είπε ο Περικλής πριν κλείσει την πόρτα του ήταν να του χτυπήσει, αν χρειαστεί κάτι.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Δήμητρα είχε την ανάγκη να του μιλήσει. Ήθελε να του πει όλα όσα σκεφτόταν τον τελευταίο καιρό. Να του ζητήσει συγνώμη για άλλη μια φορά, να τον ευχαριστήσει που στέκεται δίπλα της σαν πατέρας – ενώ ο δικός της πατέρας δεν ξέρει καν πού βρίσκεται – μα και να του πει πως στα μάτια της μοιάζει πια σαν ήρωας. Σαν ένας ήρωας που ήρθε για να την βρει και να την βοηθήσει.

Εκείνος όμως ήθελε να αποφύγει αυτη τη συζήτηση. Δεν χρειαζόταν να του τα πει όλα αυτά. Τα καταλάβαινε από τη συμπεριφορά της. Έτσι, όταν η Δήμητρα του ζήτησε να του μιλήσει, εκείνος της απάντησε πως δεν χρειάζεται. Του αρκεί να του χαμογελά!

Και ήταν αλήθεια! Μόνο αυτό ήθελε! Είχε αγαπήσει πολύ τη μητέρα της. Και μέσα από την αλλόκοτη συμπεριφορά της, είχε παραδόξως αγαπήσει και τη Δήμητρα. Ήθελε μόνο να την βλέπει χαρούμενη.

Έτσι, συνέχισαν τη ζωή τους μαζί. Μια φορά, η Δήμητρα ασυνείδητα τον αποκάλεσε «πατέρα». Ο Περικλής δάκρυσε. Δεν το περίμενε… Η Δήμητρα συνέχισε να τον φωνάζει «πατέρα», αφού κατάλαβε πόσο του άρεσε. Ήταν το λιγότερο που μπορούσε να κάνει για αυτόν!

Για έναν… εχθρό… που της στάθηκε περισσότερο κι από τον πατέρα της…

 

Πηγή

Η υποδειγματική αντίδραση ενός μπαμπά όταν η κόρη του «ξέσπασε» σε δημόσιο χώρο

Το καλύτερο δώρο ζωής για τα παιδιά σας!