in

5 συνηθισμένες φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά την ώρα του φαγητού

Όσα ακούγονται στο οικογενειακό τραπέζι είναι εξίσου σημαντικά με το φαγητό που περιέχουν τα πιάτα μας όταν πρόκειται για την προσπάθειά μας να μάθουν τα παιδιά να ακολουθούν σωστές διατροφικές συνήθειες. Επειδή λοιπόν οι φράσεις που χρησιμοποιούμε μπορεί να περνάνε λάθος μηνύματα, καλό είναι να είμαστε σίγουροι ότι αποφεύγουμε να λέμε πράγματα όπως:
«Για να φας γλυκό πρέπει πρώτα να τελειώσεις τον αρακά σου»Καμιά τροφή -συμπεριλαμβανομένων και των γλυκών- δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως «επιβράβευση» (ή σαν «τιμωρία») για το παιδί. Με αυτό τον τρόπο, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να κάνουμε τα γλυκά να αποκτήσουν μυθικές διαστάσεις στο μυαλό του και τα λαχανικά να εδραιωθούν ως το «απαραίτητο κακό» (αφού για να μπορεί να απολαύσει αυτό που είναι νόστιμο θα πρέπει πρώτα να… υποστεί το «αηδιαστικό»). Όταν σερβίρετε γλυκό, ρωτήστε κατ’ αρχήν κάθε μέλος της οικογένειας εάν θέλει (μη θεωρείτε δεδομένο ότι όλοι πρέπει α τρελαίνονται για γλυκό) και δώστε στον καθένα να φάει μια μικρή ποσότητα-ανεξάρτητα με το πόσο πολύ από το κυρίως γεύμα έχει φάει.

«Γιατί να είσαι τόσο ιδιότροπος στο φαγητό;»

Μπορεί μεταξύ μας οι μαμάδες να μιλάμε για τις παραξενιές των μελών της οικογένειάς μας σε ό,τι αφορά το φαγητό, όμως καλό είναι να αποφεύγουμε να βάζουμε «ταμπέλες» στο παιδί. Διαφορετικά απλά θα αποδεχτεί και το ίδιο ότι είναι «ιδιότροπο στο φαγητό», που σημαίνει ότι δύσκολα δοκιμάζει νέες γεύσεις και δεν του αρέσει να τρώει ένα σωρό φαγητά και θα θεωρεί ότι είναι απολύτως λογικό να συνεχίσει να φέρεται έτσι.

«Φάε άλλες δυο κουταλιές ρύζι και τέσσερα κομματάκια κοτόπουλο κι είσαι εντάξει»

Η πρόθεσή μας είναι να βεβαιωθούμε ότι το παιδί έχει φάει την ποσότητα που εμείς θεωρούμε απαραίτητη από το φαγητό που του έχουμε φτιάξει, όμως στην πραγματικότητα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει την ποσότητα της τροφής που χρειαζόμαστε -εκτός, φυσικά, από την όρεξή μας. Μόνο έτσι το παιδί θα μάθει να ακούει τα σημάδια που στέλνει το σώμα του, αποφεύγοντας την υιοθέτηση οποιασδήποτε ακραίας (και επικίνδυνης) στάσης απέναντι στο φαγητό.

«Δεν θα σ’ αρέσει»

Ακόμα κι αν έχετε βάσιμους λόγους να πιστεύετε ότι κάτι δεν πρόκειται να ταιριάζει με τις γευστικές προτιμήσεις του παιδιού, αφήστε το να δοκιμάσει εάν το ζητήσει. Είναι σημαντικό τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς να είναι ανοιχτοί και να τα ενθαρρύνουν να δοκιμάζουν νέες γεύσεις. Εξάλλου, είναι πολύ πιθανό να εκπλαγείτε πραγματικά από τι αρέσει και τι όχι στο παιδί τελικά!

«Τουλάχιστον δοκίμασε»

Η έκκληση να φάει «έστω μια μπουκιά» από ένα φαγητό είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούμε συχνά οι γονείς -με την ελπίδα ότι το παιδί θα διαπιστώσει πόσο νόστιμο είναι- και που πράγματι για κάποια παιδιά έχει αποτέλεσμα. Υπάρχουν όμως και κάποια που το μόνο που αισθάνονται μ’ αυτή την απαίτησή μας είναι καταπίεση. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, κάλο είναι να το αποφεύγουμε, γιατί το πιο σημαντικό είναι να φροντίζουμε στο οικογενειακό τραπέζι να υπάρχει ευχάριστο κλίμα χωρίς εντάσεις και καυγάδες.

Σε κάθε διαζύγιο προτεραιότητα πρέπει να έχουν τα παιδιά

«Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν για τη σεξουαλική κακοποίηση»