in

Ένας μικρός οδηγός επιβίωσης για μπαμπάδες (και μαμάδες) που δεν αντέχουν τα πεθερικά τους

Οι ειδικοί σας καθοδηγούν ώστε να προστατεύσετε την ψυχική ηρεμία και το γάμο σας.

Λέγεται ότι όταν παντρευόμαστε κάποιον, παντρευόμαστε και την οικογένειά του και, δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτό δεν απέχει πολύ από την αλήθεια. Μάλλον δυστυχώς γιατί,σύμφωνα με μια αμερικανική δημοσκόπηση του 2016, η σχέση με τα πεθερικά αποτελεί πηγή στρες για το 96% των αντρών!

Πώς θα επιβιώσετε λοιπόν αν ανήκετε σε αυτό το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό;

Σύμφωνα με την Terri Apter, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και συγγραφέα του βιβλίου «What Do You Want from Me? Learning to Get Along with In-Laws» (Τι θέλεις από μένα; Μαθαίνοντας να τα πηγαίνετε καλά με τα πεθερικά), «όταν κάποιος παντρεύεται και γίνεται μέλος μιας καινούριας οικογένειας, ελπίζει ότι στη δική του οικογένεια, που θα δημιουργήσει, θα υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και οικειότητα». Αλλά αυτό που ανακαλύπτει, τελικά, είναι ότι τα πεθερικά με τη συμπεριφορά τους μπορεί να υπονομεύσουν τα παραπάνω ζητούμενα.

Κι αυτό γιατί τα πεθερικά βάζουν το γαμπρό (ή τη νύφη) τους κάτω από το μικροσκόπιο και τον υποβάλλουν σε συνεχείς δοκιμασίες. Και ο γαμπρός (ή η νύφη) το γνωρίζει. «Τα πεθερικά θεωρούν ότι οφείλουν να υποβάλουν στον εαυτό τους ερωτήματα όπως: “Αυτό το πρόσωπο θα αγαπάει, θα στηρίζει και θα φροντίζει την κόρη/το γιο μου;”, “Μήπως θα υπονομεύσει τη δική μου θέση στην οικογένεια;” και “Μήπως θα αλλάξει τη σχέση που έχω το παιδί μου;”», εξηγεί η Apter.

Συνεπώς η σχέση μας με τα πεθερικά, αντί να χτιστεί σε υγιείς βάσεις, γίνεται ανταγωνιστική και μοιάζει εξαρχής καταδικασμένη. Από τη στιγμή όμως που θα το συνειδητοποιήσουμε, μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

«Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να αναγνωρίσουμε τους φόβους που έχουν τα πεθερικά μας μήπως βρεθούν στο περιθώριο», εξηγεί η Apter. «Μπορείτε λοιπόν να τους διαβεβαιώσετε ότι οι σχέσεις τους με την οικογένεια θα συνεχιστούν όπως πριν. Να τους δείξετε ότι εκτιμάτε τη συνεισφορά τους και πως σας ενδιαφέρει να τους γνωρίσετε καλύτερα. Έτσι, θα τους περάσετε το μήνυμα ότι δεν τους βλέπετε σαν απειλή».

Με λίγα λόγια, προσπαθήστε να μετατρέψετε τον ανταγωνισμό σε συνεργασία.

Ακόμα πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι να θέσετε ξεκάθαρα όρια. Και όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται, προϋπόθεση για να μην επιδιώκουν τα πεθερικά να ανακατεύονται στα πάντα είναι να μην τους κάνετε να αισθανθούν ότι τους αποκλείετε από τα πάντα.

«Ο μεγαλύτερος φόβος ενός γονέα είναι μήπως απομακρυνθεί από τα παιδιά και τα εγγόνια του», διευκρινίζει η Apter. «Και κάποιες φορές οι άνθρωποι που νιώθουν να απειλούνται συμπεριφέρονται άσχημα. Επομένως η καλύτερη προσέγγιση είναι να καθησυχάσετε τα πεθερικά σας διατηρώντας μια καλή επαφή μαζί τους, ενώ ταυτόχρονα τούς βάζετε όρια», συνοψίζει η Apter. Η ίδια υποστηρίζει, για παράδειγμα, ότι είναι καλύτερο να τους πείτε «Τώρα δεν είναι καλή ώρα για να μας επισκεφτείτε», παρά να τους κάνετε να αισθανθούν «στην απέξω».

Κανένας δεν ανυπομονεί για ένα οικογενειακό τραπέζι με τα πεθερικά, αλλά το ζητούμενο είναι να μη φτάσετε στο σημείο να στρεσάρεστε με τη σκέψη του και μόνο. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε στη σχέση μας μαζί τους είναι να υποθέτουμε ότι μπορούμε να αγνοούμε εντελώς τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους. Και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ζητήσουμε από το παιδί τους να διαλέξει ανάμεσα σε εμάς και εκείνους.

Γενικά tips για να βελτιώσετε τη σχέση σας με τα πεθερικά:

-Δείξτε τους ότι τους εκτιμάτε και καθησυχάστε τους ότι δεν σκοπεύετε να τους απομακρύνετε από τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Παράλληλα όμως θέστε όρια.

-Μην αγνοείτε εντελώς τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους.

-Ποτέ μη ζητάτε από τη/το σύντροφό σας να διαλέξει ανάμεσα σε εσάς και εκείνους.

-Στη σχέση σας με τα πεθερικά, προσπαθήστε να μετατρέψετε τον ανταγωνισμό σε συνεργασία.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Πηγή

Στηρίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες;

Τι κάνουμε όταν το παιδί αντιμιλάει στους γονείς