in

Αγαπημένο μου παιδί, σε αυτήν την ζωή δεν γίνεται να αρέσεις σε όλους

Αγαπημένο μου παιδί,

Θέλω να σου πω κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο να το ακούσεις, αλλά πρέπει να υποσχεθείς ότι θα ακούσεις μέχρι το τέλος. Εντάξει, άκου. Δεν πρόκειται να αρέσεις σε όλους. Εντάξει, το είπα. Ξέρω τι σκέφτεσαι και πριν προχωρήσουμε παρακάτω , θέλω να ξέρεις, οτι είναι εντάξει. Είναι πραγματικά εντάξει αν δεν αρέσεις σε όλους!

Μπορεί να το ξέρεις ήδη, αλλά αξίζει να το επαναλάβω – είσαι διαφορετικός. ΕΙΜΑΣΤΕ όλοι διαφορετικοί!  Το να είσαι διαφορετικός ή μοναδικός είναι καλό. Ο κόσμος θα ήταν ένα βαρετό μέρος αν είμασταν όλοι ίδιοι. Εάν όλοι συμμεριζόμασταν τις ίδιες απόψεις και ιδέες, δεν θα αναπτύσσονταν ποτέ. Η ύπαρξή μας θα ήταν στάσιμη χωρίς νέες προοπτικές και μοναδικές σκέψεις. Έτσι, η διαφορετικότητα είναι καλή.

Εντάξει, έρχονται μερικά ακόμα κακά νέα – σε μερικούς ανθρώπους δεν αρέσει το διαφορετικό.  Μερικοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τις εμπειρίες πέρα από τη δική τους, και μερικοί άνθρωποι είναι απλά εντελώς απόλυτοι. Για οποιονδήποτε από αυτούς τους λόγους, μπορεί να μην αρέσεις σε κάποιους από αυτούς. Μπορεί να μην αρέσουν οι ιδέες σου, οι απόψεις σου, ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα, ο τρόπος που μιλάς, το χρώμα του δέρματος σου, ο τόπος όπου ζεις ή κάποιο από τα εκατομμύρια άλλα πράγματα που σε κάνουν μοναδικό. Το ξέρω από εμπειρία. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, δεν αρέσει σε όλους ο μπαμπάς σου. Ήμουν στο δημοτικό την πρώτη φορά που το συνειδητοποίησα – όταν έμαθα ότι δεν είναι όλοι φίλοι μου. Για να είμαι ειλικρινής, ένιωσα χάλια. Από τότε όμως, έμαθα ότι οι διαφορές μου είναι επίσης τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα μου. Εύχομαι να το ήξερα εκείνη την εποχή – γι ‘αυτό το μοιράζομαι αυτό μαζί σας τώρα.

Η απόρριψη πονάει, και μερικές φορές μπορεί να σε κάνει να θυμώσεις. Θέλω να ξέρεις ότι είναι εντάξει να αναγνωρίσεις αυτά τα συναισθήματα. Μπορείς να είσαι λυπημένος ή θυμωμένος, ή και τα δύο, αλλά ποτέ να μην ντρέπεσαι για το ποιος είσαι. Όταν ήμουν νέος, δεν ήθελα να ξεχωρίζω, δεν ήθελα να είμαι διαφορετικός. Απλώς ήθελα να ταιριάζω παντού, να είμαι ίδιος με τη μάζα, να μην ξεχωρίζω. Θα έδινα τα πάντα για να ανήκω κάπου. Μπορεί να αισθανθείς και εσύ έτσι. Μπορεί να αισθανθείς υποχρεωμένος να κρύψεις την άποψη σου, ή να αλλάξεις για να συμμορφωθείς με τις ιδέες των άλλων. Όχι, μην το κάνεις. Μην αφήσεις ποτέ κανέναν να σβήσει το φως σου. Δεν μπορείς να τους έχεις όλους ευχαριστημένους – δεν είναι δυνατόν!

Θα υπάρχει πάντα κάποιος που θα βλέπει τα πράγματα διαφορετικά από εσένα, κάποιος που δεν θα καταλαβαίνει την ιστορία σου ή δεν θα ακολουθεί τις πεποιθήσεις σου. Αυτό είναι εντάξει, θυμήσου, το διαφορετικό είναι καλό. Από την άλλη πλευρά, θα συναντήσεις ανθρώπους που δεν καταλαβαίνεις. Αυτό το μέρος είναι σημαντικό, οπότε ακούστε προσεκτικά. Όταν συναντάς ανθρώπους που δεν καταλαβαίνεις, να παραμένεις πάντα ανοιχτός. Δεν σου ζητώ να γίνεται κολλητοί, λέω απλά, να τους δώσεις μια ευκαιρία. Μην υποθέτεις ότι γνωρίζεις ολόκληρη την ιστορία τους. Άκουσε τους, προσπάθησε να δεις τα πράγματα από την δική τους οπτική. Ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις, 9 φορές από τις 10, θα μάθεις κάτι από αυτό. Οι διαφορές μας μπορούν να μας δώσουν μερικά από τα μεγαλύτερα μαθήματα εάν είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να μάθουμε.

Μην σταματάς ποτέ να μαθαίνεις!

Να είσαι πιστός στον εαυτό σου, ακόμα και όταν δεν είναι εύκολο. Να είσαι ανοιχτός και να δείχνεις στον κόσμο ότι δεν χρειάζεται  να είμαστε όλοι ίδιοι. Μην αποθαρρύνεσαι όταν σε παρεξηγούν ή σε απορρίπτουν. Αυτές είναι οι στιγμές όπου θα μεγαλώνεις. Και, αν όλα αυτά εξακολουθούν να είναι πολύ περίπλοκα για να τα καταλάβεις, θυμήσου αυτό – δεν υπάρχει κανένας λόγος να φας cheeseburger σε κάθε γεύμα όταν μπορείς να έχετε πίτσα, tacos και κέικ. Η ποικιλία είναι το καρύκευμα της ζωής! Είσαι τέλειος όπως ακριβώς είσαι.

Πηγή

Όταν συναντήσαμε χαρισματικά – ταλαντούχα παιδιά…

Αυξημένη η χρήση του διαδικτύου από παιδιά