in

Πώς μιλάμε στα παιδιά μας για την Αγάπη και τον Έρωτα

Άγιος Βαλεντίνος… Αγάπη… Έρωτας… Πολλά παιδιά ρωτάνε τους γονείς τους πράγματα που συχνά μπορεί να τους κάνουν να κοκκινήσουν φέροντάς τους σε αμηχανία.

Πώς μπορείς να εξηγήσεις όμως στα παιδιά τι είναι η αγάπη και ο έρωτας;

Αυτό όμως που πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας είναι ότι στα παιδιά πρέπει να απαντάμε με ειλικρίνεια, χωρίς να καταλαβαίνουν την αμηχανία μας. Είναι δεδομένο ότι για εκείνα θα γίνει ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό παιχνίδι αυτό το θέμα συζήτησης, αφού θα μας φέρνουν σε δύσκολη θέση.

Πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι για τα παιδιά δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό από τους γονείς τους που κοκκινίζουν, που θυμώνουν, που φωνάζουν, γιατί με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται στο μυαλό του παιδιού πως είναι στο επίκεντρο των γονέων του.

Η αλήθεια είναι πως αν εξαιρέσουμε παιδιά που βρίσκονται στην ηλικία των παιδιών μου (2-3 έτη), τα περισσότερα αρχίζουν και έχουν μία πολύ γρήγορη ενημέρωση από το σχολείο, τους φίλους, το διαδίκτυο και συχνά προλαβαίνουν τους γονείς τους στις τοποθετήσεις και στις ερωτήσεις τους.

Φροντίστε, λοιπόν, να ακούτε τα παιδιά σας και να αντιλαμβάνεστε πράγματα που μπορεί να τα προβληματίζουν ή που συζητάνε με τους φίλους τους και με εσάς τους ίδιους,  για να είστε και εσείς ενημερωμένοι γι’ αυτά τα θέματα, και ψυχολογικά θωρακισμένοι.

Πώς να μιλήσουμε λοιπόν σε ένα παιδί για την αγάπη;

Η ηλικία του παιδιού διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Τον πλέον καθοριστικό όμως ρόλο τον διαδραματίζει η ψυχολογία του γονέα, οι δυσκολίες που εκείνος αντιμετωπίζει, η ψυχική του κατάσταση, οι διαπροσωπικές του σχέσεις.

Αυτό που λέω πάντα σε όλους μου τους θεραπευόμενους είναι πως αν δεν είναι εκείνοι καλά και δεν μπορούν να διαχειριστούν τον εαυτό τους, δεν μπορούν να διαχειριστούν και τα παιδιά τους. 

Μην αφήσετε τα δικά σας βιώματα να λειτουργήσουν σαν ανασταλτικός παράγοντας για να εξηγήσετε μία τόσο μαγική λέξη, όπως είναι η αγάπη στα παιδιά σας.

Μία μαμά ή ένας μπαμπάς που αντιμετωπίζει ένα δύσκολο διαζύγιο ή την απιστία του συντρόφου του, που είναι θυμωμένος, που δεν έχει υπομονή, που έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στις σχέσεις και στον έρωτα, ίσως δεν είναι ο πιο σωστός άνθρωπος για να μιλήσει στο παιδί του που επίμονα μπορεί να ρωτάει τι είναι η αγάπη, αν κρατάει για πάντα και μπορεί επίσης να γίνει ο πιο αυστηρός κριτής μας λέγοντάς μας πως δεν το ακούμε, πως είμαστε σκληροί και απότομοι όταν μας γνωρίζει τους φίλους του… Γι’ αυτό πρέπει πρώτα να διαχειριζόμαστε τους εαυτούς μας και τα θέματα που μας βασανίζουν.

Να μάθουμε στα παιδιά μας ότι η αγάπη είναι ένα μαγικό συναίσθημα, ότι εμείς θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα τους για να τα αγαπάμε και ότι εκείνα δεν θα πρέπει να διστάζουν να εκφράζουν την αγάπη τους.

Μην μάθετε στα παιδιά σας να ζούνε με το φόβο της έκφρασης των συναισθημάτων τους. Μάθετέ τους να σέβονται και να αποδέχονται τα συναισθήματα τα δικά τους και των άλλων.

Για εκείνα, δεν υπάρχει καλύτερο πρότυπο το οποίο θα μιμηθούν από εμάς τους ίδιους. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να γίνουμε οι καλύτεροι εκφραστές των συναισθημάτων μας, ας δείξουμε την αγάπη μας, ας αγκαλιάσουμε, ας φιλήσουμε, ας χαϊδέψουμε!

 

Πηγή

Προσοχή στα στερεότυπα: Παιδιά ζωγράφισαν επαγγελματίες και απέδειξαν τις σεξιστικές προκαταλήψεις μας

Χόρχε Μπουκάϊ: Πριν πεθάνω κόρη μου, θα ήθελα να σου έχω μάθει