in

Τι σαμποτάρει την υγεία των παιδιών μας

Τα παιδιά είναι πρωταγωνιστές στη ζωή μας, είναι το μέλλον, η ελπίδα για αλλαγή και οφείλουμε να τους εξασφαλίζουμε σε υψηλό επίπεδο την υγεία και την παιδεία τους. Παρά όμως τη ραγδαία εξέλιξη των μεθόδων πρόληψης και της χειρουργικής αντιμετώπισης στον τομέα της ωτορινολαρυγγολογίας, παρατηρείται αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης διαφόρων παθήσεων, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ανώριμο. Συχνά προβλήματα στα παιδιά αποτελούν το ροχαλητό, οι άπνοιες και η βαρηκοΐα, που κυρίως οφείλονται σε μεγάλα κρεατάκια, αμυγδαλές και παρουσία υγρού στα αφτιά.

Διάγνωση και θεραπεία
Τα κρεατάκια πλέον μπορούν να ελεγχθούν άμεσα και πολύ πιο αξιόπιστα με την ενδοσκόπηση παρά με την απλή ακτινογραφία, όπως επίσης και πιο σπάνιες καταστάσεις καλοήθων όγκων, η παρουσία πολυπόδων στη μύτη ή η ατρησία των ρινικών χοανών. Ο έλεγχος του λάρυγγα με το εύκαμπτο ενδοσκόπιο σε περιπτώσεις διαταραχών της χροιάς της φωνής, σε επίμονο βήχα ή σε λοιμώξεις, καθώς και σε δυσκολία της αναπνοής, είναι πολύ σημαντικό μέσο ώστε να εξακριβωθεί αν συνυπάρχει και άλλη παθολογία, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, λαρυγγομαλακία, οζίδια των φωνητικών χορδών ή θηλωμάτωση του λάρυγγα. Η παρουσία υγρού στα αφτιά, δηλαδή η εκκριτική ωτίτιδα, σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με παρακέντηση του τυμπάνου, με ή χωρίς τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού, για να αποφευχθούν μόνιμες βλάβες στην ακοή. Επίσης, πλέον η χρόνια ιγμορίτιδα στα παιδιά αντιμε­τωπίζεται με την ενδοσκοπική χειρουργική, η οποία διορθώνει την αιτία, χωρίς να βλάπτει τις υγιείς ανατομικές δομές. Σπα­νιότερα προβλήματα αποτελούν οι συγγενείς κύστεις του τρα­χήλου, με πιο συχνή την κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου.

Γιατί αυξάνονται οι αλλεργίες
Η ανησυχητική έξαρση των αλλεργιών αποτελεί παράγοντα αύξησης της συχνότητας των ωτορινολαρυγγολογικών παθήσεων και επηρεάζεται από την κακή διατροφή και τα «πλούσια» σε αλλεργιογόνα παιδικά δωμάτια, καθώς και από την αναγκαιότητα του παιδικού σταθμού από πολύ μικρή ηλικία. Η αλλεργική ρινίτιδα δημιουργεί ισχυρή προδιάθεση για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και λειτουργεί ερεθιστικά για τα αφτιά, τα ιγμόρεια, τον λαιμό, τους βρόγχους, την τραχεία και τον λάρυγγα. Αλλεργική αντίδραση είναι η αμυντική αντίδραση του οργανισμού μας σε ξένες ουσίες που είτε τις εισπνέουμε είτε έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα μας. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα και μπορεί να είναι η γύρη, τα ακάρεα της σκόνης, η μούχλα, η πιτυρίδα των κατοικιδίων, το γρασίδι, χημικές ουσίες που βρίσκονται μέσα σε καθαριστικά, διάφοροι μικροοργανισμοί κ.ά.

Επίθεση στα αλλεργιογόνα

Για να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τη συγκέντρωση αλλεργιογόνων στο σπίτι, πρέπει να κάνουμε συχνά και συντήρηση των κλιματιστικών και καθαρισμό των φίλτρων τους, καθώς τα σωματίδια που συγκεντρώνονται στα φίλτρα τους διαχέονται σε όλο το σπίτι – γι’ αυτό καλό θα είναι να πλένονται συχνά με ειδικό υγρό που κάνει ταυτοχρόνως και απολύμανση. Επειδή και η υγρασία προκαλεί προβλήματα σε άτομα επιρρεπή σε αλλεργίες, μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε έναν μετρητή υγρασίας και έναν αφυγραντήρα, για να ελέγχετε τα επίπεδα της υγρασίας στο σπίτι σας.

Zoom στη διατροφή του
Πολλές αλλεργίες προκαλούνται και από τις βιομηχανοποιημένες τροφές που μπορεί να καταναλώνουμε, γι’ αυτό είναι καλό να ακολουθούμε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής, πλούσιο σε φυτικές ίνες και χωρίς τα τεχνητά συστατικά και τα συντηρητικά του πρόχειρου φαγητού και των ανθυγιεινών σνακ, τα οποία μπορεί να είναι εκλυτικοί παράγοντες για την εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας.

Πάμε στον ωριλά
Όλα αυτά καθιστούν απαραίτητη την παρακολούθηση του παιδιού και από τον ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος, ως ειδικός, θα θέσει την ένδειξη για έγκαιρη και εξατομικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, ώστε να αποφευχθούν χρόνια προβλήματα υγείας.

Συνοψίζοντας, οι μοντέρνες χειρουργικές μέθοδοι με τη χρήση ραδιοσυχνότητων και νέων δυναμικών εργαλείων βελτιώνουν τη μετεγχειρητική επούλωση, που σημαίνει λιγότερο πόνο, μικρότερη αιμορραγία και εξα­σφάλιση της πλήρους αφαίρεσης, όταν μιλάμε για αμυγδα­λεκτομή και αδενοτομή

Απλές καθημερινές αλλά πολύ πρακτικές συμβουλές των ειδικών για την υγεία των παιδιών

* Όταν το παιδί γυρίζει από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό, καλό είναι να πλένει αμέσως τα χέρια και τη μύτη του (είναι σημαντικό να του μάθουμε να το κάνει μόνο του).
* Αδειάζουμε το δωμάτιό του από πράγματα που μαζεύουν πολλή σκόνη, όπως βαριά χαλιά, παλιά παιχνίδια κ.λπ., τα οποία εκθέτουν καθημερινά το παιδί στον κίνδυνο να αναπτύξει αλλεργίες.
* Απομακρύνουμε τα μαλλιαρά κουκλάκια -κυρίως από το κρεβάτι του-, γιατί συνήθως κοιμάται κολλώντας τα στο προσωπάκι του. Καλό είναι επίσης να τα πλένουμε κάθε βδομάδα και να μην επιτρέπουμε να κοιμάται έχοντάς τα στην αγκαλιά του.
* Δεν βάζουμε στα ντουλάπια και στο ψυγείο μας βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν δεκάδες συντηρητικά, αρώματα και χημικά, και αντί για αυτά προτιμάμε πιο παραδοσιακές λιχουδιές, όπως παστέλι, λουκούμι, σπιτική τυρόπιτα κ.λπ.
* Δεν εκθέτουμε το παιδί μας στους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος, αλλά ούτε και του λεγόμενου «καπνίσματος από τρίτο χέρι», το οποίο αφορά στην απορρόφηση του καπνού από όλα τα στοιχεία στον χώρο και έχει βρεθεί ότι είναι υπεύθυνο για μεταλλάξεις στο DNA.
* Όταν το παιδί  ροχαλίζει πολύ έντονα, κάνει άπνοιες στον ύπνο ή δεν απαντάει άμεσα όταν του μιλάμε, πρέπει να ανησυχήσουμε και να επισκεφτούμε έναν ωτορινολαρυγγολόγο.
* Δίνουμε στο παιδί το καλό παράδειγμα κάνοντας τακτικά σωματική άσκηση και ακολουθώντας καλή διατροφή και σωστές συνήθειες ύπνου, στοιχεία πολύ σημαντικά για την υγεία του.

Από την κ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΑΤΑΡΙΔΟΥ, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο κεφαλής και τραχήλου – παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτιδα του Νοσοκομείου «Υγεία – Μητέρα», site: www.pataridou.gr.

 

Πηγή

Είναι τελικά τα μοναχοπαίδια κακομαθημένα;

Η αποτυχία των social media να ελέγξουν το διαδικτυακό bullying «απειλεί» την ψυχική υγεία των νέων

Back to Top

Μπαμπά!
Πριν φύγεις...

Λάβε απ' ευθείας στο email σου τα καλύτερα άρθρα για μπαμπάδες!

Μη φοβάσαι, δε στέλνουμε spam

Close