in

Μαθαίνοντας στο παιδί να κάνει ποδήλατο

Το να μάθει κάποιος να κάνει ποδήλατο είναι μία ιεροτελεστία μετάβασης σε μία ικανότητα που μόλις αποκτηθεί δεν μπορεί να ξεχαστεί ποτέ.

Η παρακάτω μέθοδος που θα αναλυθεί δεν είναι η μόνη προσέγγιση, και κάθε αναβάτης προχωρά με το δική του/της ρυθμό, αλλά έχουμε δει τα παιδιά που το χρησιμοποίησαν να μαθαίνουν ποδήλατο σε ένα μόνο απόγευμα.

Πάνω από όλα η διασκέδαση.

Επίσης, να θυμάστε ότι το παιδί σας έχει ένα μοναδικό στυλ εκμάθησης και μπορεί να ανταποκρίνεται καλύτερα σε κάποιες μεθόδους από κάποιες άλλες. Προσέξτε τι δουλεύει επάνω του και υιοθετήστε το.

Ετοιμαζόμαστε για ποδήλατο

Μπορείτε γενικά να αρχίσετε να μαθαίνετε ποδήλατο σε ένα παιδί μεταξύ των 3 και 6 ετών. Αυτό εξαρτάται από την σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού σας και το πόσο άνετο είναι. Μην το πιέσετε.

Διαλέγοντας παιδικό ποδήλατο

Μην αγοράστε ένα πολύ μεγάλο ποδήλατο στο οποίο το παιδί τελικά «θα μεγαλώσει επάνω». Αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει ή και να σταματήσει εντελώς τη διαδικασία εκμάθησης.

Πάρτε το κατάλληλο μέγεθος. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας μπορεί να σταθεί όρθιο πάνω από το σωλήνα του πλαισίου με τα δύο πόδια του να πατάνε στο έδαφος. Θα πρέπει να αισθάνεται άνετα και να έχει τον έλεγχο του ποδηλάτου κάθε στιγμή.

Διαλέγοντας παιδικό κράνος

Το κράνος θα πρέπει να κάθεται περίπου στη μέση του μετώπου και να μην υπερβαίνει τη  1″ πάνω από τα φρύδια. Εάν το κράνος κάθεται ψηλά στο μέτωπο, ή κινείται πάνω από 1″ όταν πιέζετε το κράνος από την μία πλευρά στην άλλη ή εμπρός προς τα πίσω , θα πρέπει να ρυθμίσετε το προσαρμοζόμενο εσωτερικό στεφάνι ή μπορεί να χρειαστεί να αγοράσετε ένα διαφορετικό μέγεθος.

Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε την αγορά  γαντιών, επιαγωνίδων και επιγονατίδων για περαιτέρω προστασία. Σιγουρευτείτε ότι τα κορδόνια είναι καλά δεμένα και δεν θα εμποδίζουν και αποφύγετε τα παντελόνια με τα φαρδιά μπατζάκια.

Που θα γίνει το μάθημα

Διαλέξτε μία περιοχή χωρίς κίνηση όπου το παιδί μπορεί να μάθει ποδήλατο με ασφάλεια. Βρείτε ένα μέρος μεγάλο, επίπεδο και λείο. Αυτό το μέρος μπορεί να είναι σε ένα δρομάκι, ένα μονοπάτι στο πάρκο, η αυλή ενός σχολείου ή ένα άδειο πάρκινγκ. Ένα άδειο γήπεδο μπάσκετ ή τένις θα μπορούσε να κάνει επίσης.

Προετοιμάζοντας το ποδήλατο

Αφαιρέστε τις βοηθητικές ρόδες. Οι βοηθητικές ρόδες βοηθούν τα παιδιά μεγαλώνοντας να συνηθίσουν να κάθονται σε ένα ποδήλατο και να χρησιμοποιούν τα πεντάλ με τα πόδια τους, αλλά δεν θα τα βοηθήσουν να μάθουν ισορροπία.

Αφαιρέστε τα πεντάλ και κατεβάστε τη σέλα: Αυτό επιτρέπει στα παιδιά να κάθονται σε όρθια θέση με τα πόδια τους ευθεία και τα πέλματα να ακουμπούν στο έδαφος. Σκοπός είναι να νιώσουν πιο άνετα και σταθερά καθώς θα ξεκινήσουν να μαθαίνουν ισορροπία. (Σημείωση: Τα πεντάλ μπορούν να αφαιρεθούν πιο εύκολα χρησιμοποιώντας ένα κλειδί για πεντάλ.)

Φουσκώστε σωστά τα ελαστικά του ποδηλάτου. Το ποδήλατο θα κυλήσει πιο ομαλά και το παιδί σας θα μπορεί να σταματήσει ευκολότερα, όταν τα ελαστικά του ποδηλάτου είναι φουσκωμένα στη σωστή πίεση. Ψάξτε για τη συνιστώμενη πίεση των ελαστικών, η οποία είναι  τυπωμένη στα πλευρικά τοιχώματα του ελαστικού.

Μαθαίνοντας χωρίς Πετάλια

Μόλις εξοικειωθεί με αυτό, το παιδί μπορεί να σηκώσει τα πόδια και να κατηφορίσει. Μπορείτε να πάρετε πρώτα το δικό σας ποδήλατο και να του δείξετε πώς να κατηφορίζει με τα πόδια απλωμένα σαν αντίβαρα (βεβαιωθείτε ότι είστε καλό πρότυπο φορώντας το κράνος σας).

Στη συνέχεια δοκιμάστε μερικά παιχνίδια:

Μετρήστε μέχρι το 10 και να δείτε αν το παιδί σας μπορεί να προχωρήσει κρατώντας ισορροπία για  10 δευτερόλεπτα. Σταδιακά προσθέστε περισσότερο χρόνο, καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη του παιδιού (δοκιμάστε να τραγουδάτε μαζί ένα παιδικό τραγούδι που του αρέσει όσο το παιδί κρατά ισορροπία).

Διεύθυνση και στροφές με  το ποδήλατο

Μόλις το παιδί εξοικειωθεί με την ικανότητα να ισορροπεί με το ποδήλατο και αρχίζει να το απολαμβάνει, μπορείτε να  προχωρήσετε στην εκμάθηση της στροφής και της διεύθυνσης. Ξεκινήστε με μεγάλες και εύκολες στροφές. Κρατήστε πάλι το ενδιαφέρον του παιδιού σας με διασκεδαστικά και εύκολα παιχνίδια:

  • Ορίστε μία διαδρομή με μερικούς πορτοκαλί κώνους σηματοδότησης για να μπορέσει το παιδί να κάνει πρακτική στη χρήση του τιμονιού.
  • Τοποθετήστε ένα αντικείμενο στο πεζοδρόμιο 10 μέτρα μακριά και ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρέξει πάνω του με το ποδήλατο. Αυτό το παιχνίδι διδάσκει το παιδί να στοχεύει και να κατευθύνει το ποδήλατο σε ένα συγκεκριμένο στόχο. Όταν το παιδί κατακτήσει αυτό τον στόχο, τοποθετήστε ένα νέο αντικείμενο στα 15 μέτρα, μετά στα 20 μέτρα κτλ.

Η οδήγηση με πετάλια

Μόλις το παιδί σας μπορεί να ισορροπήσει  στο ποδήλατο με τα πόδια επάνω, να κάνει στροφές ενώ κυλάει και να κοιτάει μπροστά, ενώ οδηγεί, ήρθε η ώρα να προσθέσετε τα πεντάλ στο ποδήλατο. Προς το παρόν, κρατήστε τη σέλα στη χαμηλότερη θέση έτσι ώστε το παιδί σας μπορεί να βάλει και τα δύο πόδια στο έδαφος για να σταματήσει.

Πρακτική ευαισθητοποίηση πεντάλ

Κατ ‘αρχάς, πρέπει το παιδί σας να καθίσει στο ποδήλατο με τα μάτια κλειστά, ενώ  εσείς μπορείτε να σταθεροποιήσετε το ποδήλατο. Βάλτε το παιδί να φέρει γόνατα ψηλά πάνω από τη μέση και στη συνέχεια να βρει τα πεντάλ αναζητώντας τα  με τα πόδια του.

Ποδηλατώντας με τα πετάλια

Στη συνέχεια, θα πρέπει να διδάξετε  το παιδί σας πώς να αρχίσει να κινείται από μια σταματημένη θέση.

  • Βάζετε το παιδί σας να σταθεί πάνω στο ποδήλατο με το ένα πόδι επίπεδα στο έδαφος και το άλλο σε ένα πεντάλ.
  • Δείξτε στο παιδί σας πως δουλεύουν τα πεντάλ, πιέζοντας προς τα κάτω το μπροστινό μέρος του πεντάλ που έχει επάνω το πόδι του. Όπως και το σπρώξιμο με τα πόδια στο προηγούμενο επίπεδο εκμάθησης που έχει ήδη κατακτηθεί, η πίεση αυτή θα δώσει στο ποδήλατο ώθηση προς τα εμπρός.

Σταθεροποιείστε παιδί σας, όπως αυτό κινείται προς τα εμπρός με την τοποθέτηση του ενός σας χεριού στον ώμο του ή στη σέλα του ποδηλάτου-αλλά αφήστε το παιδί να μάθει πώς να ισορροπεί και να αισθάνεται άνετα στο ποδήλατο χωρίς βοήθεια.

Διεύθυνση ποδηλατώντας με πεντάλ

  • Δημιουργήστε μια σειρά από κώνους ή άλλα φιλικά αντικείμενα για το παιδί σας για να μπορεί να ποδηλατήσει με ασφάλεια στο χώρο και δημιουργήστε ένα διάδρομο με απλές ανοιχτές στροφές.
  • Τοποθετήστε ένα αντικείμενο περίπου 15 μέτρα μακριά και να ενθαρρύνετε το παιδί σας να προσπαθήσει να τρέξει με το ποδήλατο πάνω του.
  • Μόλις οι απλές στροφές κατακτηθούν από το παιδί σας, δοκιμάστε ένα πιο περίτεχνο μοτίβο. Για παράδειγμα, μπορείτε να ορίσετε τρεις μικρούς κώνους ή άλλα αντικείμενα, έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα ημικύκλιο στο έδαφος. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να προσπαθήσει να χτυπήσει τον καθένα με το ποδήλατο.

Χρησιμοποιώντας τα φρένα

Κάνετε πρακτική στο παιδί σας πιέζοντας απαλά στο φρένο, μέχρι αυτό να μπορεί να το χρησιμοποιήσει χωρίς να ταλαντέλευατι πολύ πάνω στο ποδήλατο. Για να εξασκήσει τη δεξιότητα της πέδησης, δοκιμάστε ένα άλλο παιχνίδι:

  • Τοποθετήστε έναν κώνο ή ένα αφαλές αντικείμενο στα περίπου 10 έως 20 μέτρα μπροστά στο έδαφος και βάλετε το παιδί σας να προσπαθήσει να σταματήσει πριν χτυπήσει σε αυτό.
  • Παίξετε μαζί του «Κόκκινο Φως / Πράσινο Φως». Σιγά σιγά μειώστε την απόσταση που θα χρειάζεται να σταματήσει ώστε να το ενθαρρύνετε να κάνει όλο και πιο γρήγορα στάσεις.

Καθώς το παιδί σας αποκτά άνεση με την πέδηση, μπορείτε να ανεβάσετε τη σέλα πίσω σε μια πιο σωστή θέση. Για να μετρηθεί το σωστό ύψος, κρατήστε σταθερό το ποδήλατο ώστε το παιδί σας να κάθεται στη σέλα με τα πόδια στα πεντάλ. Στο κάτω μέρος της διαδρομής του πεντάλ, θα πρέπει να υπάρχει μόνο μια ελαφρά κάμψη στο γόνατο του παιδιού (περίπου 80-90% κατ ‘ευθείαν).

Ακολούθα τον αρχηγό

Ποδηλατήστε αργά και εύκολα, και κάνετε μεγάλες στροφές κάθε λίγο και λιγάκι. Δημιουργήστε μία διαδρομή με κώνους για περισσότερη ασφάλεια. Βάλτε μικρότερους κώνους ή άλλα αντικείμενα και στοιχηματίστε ποιος από τους δυο θα χτυπήσει τους πιο πολλούς. (Αφήστε το παιδί σας να κερδίσει.)

Δώστε έμφαση στην ισορροπία παίζοντας. Ορίστε μια απόσταση  και προκαλέστε το παιδί σας ότι ο τελευταίος που θα βάλει τα πόδια του στο έδαφος κερδίζει. Προσπαθήστε να του δώσετε να καταλάβει ότι πρέπει να ποδηλατεί αργά.

Θυμηθείτε να επικεντρώνεστε περισσότερο στις επιτυχίες που κάνει το παιδί σας και να το επιβραβεύετε παρά στα τυχόν λάθη του. Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της εκμάθησης του ποδηλάτου με τα πολύ μικρά παιδιά είναι να ξέρετε πότε πρέπει να σταματήσετε και να ξεκουραστείτε.

Μόλις το παιδί σας κατακτήσει με επιτυχία όλες αυτές τις δεξιότητες, μπορείτε να προχωρήσετε το project ποδήλατο ως μια οικογενειακή έξοδο.

 

Έχεις κόρη; Να γιατί “λιώνεις” όταν σε κοιτάζει!

Ποια είναι η επίδραση της αγκαλιάς στα παιδιά;