in

Τα… «τρελά» παιχνίδια στην ύπαιθρο κάνουν καλό στην υγεία των παιδιών!

Το «επικίνδυνο» παιχνίδι έξω στην ύπαιθρο δεν είναι απλώς ωφέλιμο για την υγεία των παιδιών αλλά επιπροσθέτως ενθαρρύνει την δημιουργικότητα και τις κοινωνικές δεξιότητες ενώ τα κάνει και πιο ανθεκτικά, επισημαίνει νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων.

Αφήστε τα παιδιά: Η έρευνα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της British Columbia και το Child & Family Research Institute του BC Children’s Hospital έρχεται να καθησυχάσει τους υπερπροστατευτικούς γονείς που φοβούνται πιο πολύ αυτοί μην πάθουν τίποτα τα παιδιά παίζοντας απ’ ότι… τα ίδια τα παιδιά. Το σκαρφάλωμα στα δένδρα, το τρελό τρέξιμο, οι τούμπες, τα χοροπηδητά, όλα αυτά που κάνουν πολλούς γονείς να φωνάζουν «μηηηη» είναι φυσικές δραστηριότητες που έχουν πολύτιμο αντίκτυπο στην φυσική και κοινωνική υγεία των παιδιών.

Όπως επισημαίνουν Καναδοί ειδικοί στην επιθεώρηση International Journal of Environmental Research and Public Health, το έντονο παιχνίδι και η εξερεύνηση σε περιβάλλοντα που επιτρέπουν στα παιδιά να παίρνουν ρίσκα έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερο χρόνο για παιχνίδι, κοινωνική διαδραστική επικοινωνία, ανάπτυξη της δημιουργικότητας και βελτίωση της ανθεκτικότητας τους. Οι χώροι παιχνιδιού που παρέχουν φυσικά στοιχεία όπως δένδρα, φυτά, υψομετρικές διαφορές και δίδουν στα παιδιά την ελευθερία να εμπλακούν σε δραστηριότητες της δικής τους επιλογής, επηρεάζουν θετικά την υγεία, την συμπεριφορά και την κοινωνική τους ανάπτυξη, τονίζει η επικεφαλής της σχετικής μελέτης Mariana Brussoni, επίκουρη καθηγήτρια στην Σχολή Πληθυσμιακής και Δημόσιας Υγείας του UBC και στο Τμήμα Παιδιατρικής.

«Οι χώροι αυτοί δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν για την ανάληψη κινδύνων και μέχρι πού φθάνουν τα όριά τους» λέει χαρακτηριστικά. Όσο για τους γονείς που… θα συνεχίζουν να ανησυχούν, η διακριτική παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των παιδιών είναι πιο σωστή προσέγγιση από την άμεση εποπτεία δια της φυσικής παρουσίας, υποστηρίζει, ιδίως για τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά.

 

Πηγή

Papa: Τελικά γονιός γεννιέσαι ή γίνεσαι;

5 tips να ενισχύσετε τη δημιουργικότητά του