in

«Είναι δυνατόν να φέρεται έτσι ένα παιδί;» Τι συμβαίνει όταν αυτό το παιδί είναι το δικό σας;

«Είσαι αγόρι, αγόρι!» Φώναζε μια ομάδα μικρών κοριτσιών σε ένα άλλο κοριτσάκι που φορούσε τζιν παντελόνι και είχε πιο κοντά μαλλιά. Τα άλλα κοριτσάκια φορούσαν φορέματα και είχαν μακριά μαλλιά.

«Χρειάζεσαι make up. » Φώναζαν και πήραν ένα ξυλάκι κάνοντας ότι είναι πινέλο μακιγιάζ. Ήταν μόνο 4 χρονών αυτά τα κοριτσάκια. Είναι πολύ μικρά για να συμπεριφέρονται τόσο άσχημα. Το κοριτσάκι έφυγε κλαίγοντας.

Σε έναν ιδανικό κόσμο θα είχε σταθεί στο ύψος της και θα υπερασπιζόταν τον εαυτό της. Αλλά δυστυχώς δεν το έκανε.

Όταν ήρθε λοιπόν ο μπαμπάς της «αρχηγού » της ομάδας αποφάσισα πως έπρεπε να κάνω κάτι και να του μιλήσω. Περίμενα πως και ο μπαμπάς του κοριτσιού θα είχε παρόμοια συμπεριφορά, αλλά έπεσα έξω. Ήταν ένας ευγενέστατος κύριος που ένιωσε ντροπή για την συμπεριφορά της κόρης του.

Για αυτό πολλές φορές δεν πρέπει να κατηγορούμε τον γονιό κάποιου επιθετικού παιδιού. Δυστυχώς η επιθετικότητα σε πολλά παιδιά είναι φυσική.  Για αυτό μην περιμένετε να περάσει η στιγμή για να μιλήσετε σε έναν γονιό ή σε ένα παιδί όταν δείτε μια παρόμοια συμπεριφορά. Ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά κάτω από την ηλικία των 5. Φυσικά ο τόνος της φωνής σας πρέπει να είναι ήρεμος και όχι με θυμό για να μην ταπεινώσετε το παιδί.

Αν όμως αυτό το επιθετικό παιδί είναι το δικό σας πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις επόμενες κινήσεις σας.  Μιλήστε με το παιδί σας ήρεμα και ευγενικά .

Αναγνωρίστε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά και σιγουρευτείτε πως το παιδί σας θα ζητήσει συγνώμη στο παιδί που συμπεριφέρθηκε άσχημα.  Οι «παπαγαλίστικες» συγνώμες δεν βοηθούν. Φροντίστε το παιδί σας να καταλάβει πως πλήγωσε κάποιον και πως αυτό είναι λάθος.

Μιλήστε στο παιδί σας για τις ακατάλληλες συμπεριφορές: να είμαστε κακοί, να χτυπάμε, να κοροϊδεύουμε κάποιον κλπ.   Επίσης μιλήστε και για την κατάλληλη συμπεριφορά που θα το βοηθήσει να κάνει σωστούς φίλους.

Κάντε μαζί μια καλή πράξη. Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει πως να διορθώσει μια κατάσταση . Για παράδειγμα να δώσει ένα λουλούδι, να φτιάξει μια ζωγραφιά ή να μοιραστεί ένα παιχνίδι. Αφήστε το να  νιώσει τα θετικά συναισθήματα που επιφέρει μαι καλή πράξη. Μην περιμένετε να κάνει κάτι κακό για να κάνετε μια καλή πράξη. Φτιάξτε μια λίστα με καλές πράξεις και κάντε τις συχνά.

Εξασκήστε την ευγνωμοσύνη. Είναι γεγονός πως τα παιδιά που γνωρίζουν την ευγνωμοσύνη είναι πιο χαρούμενα, τα πάνε καλύτερα στο σχολείο και έχουν περισσότερους φίλους.  Αν το παιδί σας είναι επιθετικό, κάντε μια λίστα με πράγματα που το κάνουν να νιώθει ευγνωμοσύνη απέναντι στους άλλους και να λέει πως νιώθει . Μπορείτε να δείχνετε και εσείς την ευγνωμοσύνη σας λέγοντας πως νιώθετε όταν το παιδί σας συμπεριφέρεται καλύτερα.

 

 

10+1 πράγματα που θα καταλάβει μόνο όποιος έχει παιδί 2 ετών

Φράσεις που δεν θα ξαναπούμε ποτέ πια!