in

Πως να προστατέψετε τα παιδιά σας στα social media

Ειδικοί δίνουν απλές συμβουλές κι απαντούν στην, εύλογη, ανησυχία των γονιών για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των παιδιών τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Παρότι η ανάρτηση φωτογραφιών παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα είναι σχεδόν ρουτίνα πια μεταξύ γονιών, η ανησυχία για την ασφάλεια και τα προσωπικά δεδομένα, που ενισχύθηκε από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το Facebook, έχει αρχίσει να οδηγεί πολλούς να σκέφτονται ακόμη και να κλείσουν τον λογαριασμό τους. Η ανησυχία ότι η φωτογραφία με το τελευταίο επίτευγμα ενός ανήλικου μπορεί να καταλήξει, από το smartphone της περήφανης μαμάς του στο αρχείο ενός παιδόφιλου ή μιας μηχανής συλλογής δεδομένων δεν είναι από μόνη της υπερβολική. Στην πραγματικότητα όμως το «πρόβλημα» με την διαδικτυακή συμπεριφορά μερικών γονέων είναι πως μάλλον δεν εφαρμόζουν οι ίδιοι τις συμβουλές που θα έδιναν στα παιδιά τους.

Με το θέμα αυτό έχουν καταπιαστεί μια σειρά ερευνητών και ειδικών, από νομικούς και ψυχιάτρους ως προγραμματιστές και οι προτάσεις τους για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο είναι μάλλον απλές.

«Ελέγξτε πολύ προσεκτικά τις ρυθμίσεις ασφαλείας των κοινωνικών δικτύων». Μοιάζει αυτονόητο κι όμως, δεν είναι! Έρευνες έχουν δείξει ότι το ποσοστό των χρηστών των μεγάλων κοινωνικών δικτύων που έχουν μελετήσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας τους είναι αρκετά χαμηλό. Βεβαιωθείτε ποιο είναι ακριβώς το κοινό της κάθε ανάρτησης σας και ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στα στοιχεία σας.

«Αποφύγετε να γράφετε το πλήρες όνομα και την ημερομηνία γέννησης του παιδιού σας στο Facebook». Πληροφορίες σαν αυτές δίνουν στοιχεία εντοπισμού και ταυτοποίησης του παιδιού, όπως απέδειξαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι οποίοι κατάφεραν να βρουν τις διευθύνσεις παιδιών συνδυάζοντας φωτογραφίες, ημερομηνίες γέννησης κι ονοματεπώνυμα με δημόσια προσβάσιμες πληροφορίες.

«Μην αναρτάτε ποτέ φωτογραφίες του παιδιού σας χωρίς ρούχα, όπως, π.χ. φωτογραφίες του στο μπάνιο». Η εξήγηση για την οδηγία αυτή είναι αυτονόητη.

«Πείτε σε όποιον έχει πρόσβαση στο παιδί σας (φίλους, οικογένεια, το σχολείο του κλπ) ότι δεν επιτρέπετε την ανάρτηση φωτογραφιών ή λοιπών στοιχείων του χωρίς την έγκριση σας». Ένα από τα συχνότερα παράπονα γονέων (που ενίοτε καταλήγει και στα δικαστήρια) είναι ότι φωτογραφίες των παιδιών τους έχουν χρησιμοποιηθεί από γνωστούς ή αγνώστους στο διαδίκτυο χωρίς αυτοί να έχουν συναινέσει.

 

Πηγή

Στερεότυπα ανάμεσα στα δυο φύλα: πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να απαλλαγούν από αυτά;

Η σωματική τιμωρία «τρώει» τα παιδιά