in

Πότε πέφτει η ψυχολογία των παιδιών;

Η καλή ψυχολογία των παιδιών είναι πολύ σημαντική για την σωστή ανατροφή τους.

Αν βλέπετε το μικρό σας να είναι συνέχεια με μούτρα όταν βγαίνετε από το σπίτι (ενώ πριν ήταν μια χαρά),

αν είναι διαρκώς πάνω σας όταν πάτε στην παιδική χαρά και δεν πάει να παίξει με τα άλλα παιδιά της ηλικία του,

αν φαίνεται να είναι αμήχανο όταν του μιλάνε οι συνομήλικοι του ή αν ακόμα δυσκολεύεται να εκφράζεται λεκτικά για να πει αυτό που θέλει στους φίλους του και έρχεται σε εσάς να το πει,

τότε είναι προφανές ότι δεν νιώθει ικανό ακόμα για να εκφράζει τις σκέψεις του και έτσι η ψυχολογία του θα πέφτει συνεχώς κάθε φορά που βρίσκεται έξω από το ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού.

Η αυτοπεποίθηση αποτελεί ένα από τα πιο βασικά στοιχεία που κάνουν ένα παιδί και αργότερα έναν ενήλικα ευτυχισμένο στη ζωή του.

Η ανάπτυξη μιας υγειούς εικόνας για τον εαυτό, είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορεί αργότερα να νιώθει ικανό, ασφαλές, να δημιουργεί σχέσεις και πάνω από όλα να είναι χαρούμενο. Αυτό χτίζεται πρώτα από την σχέση που αναπτύσσει με τους γονείς του αλλά και την στήριξη που έχει μεγαλώνοντας.

Τα παιδάκια διψάνε για περισσότερο χρόνο με τους γονείς τους όσο είναι μικρά και αν δεν τον έχουν, αν δεν νιώθουν επάρκεια από την προσοχή που παίρνουν, αργότερα θα την αναζητήσουν σε άλλα πρόσωπα, ή φίλους με έναν ίσως όχι τόσο υγιή τρόπο.

Είναι αυτό άλλωστε, η σημασία που τους δίνουν οι γονείς τους που τα κάνει να νιώθουν ξεχωριστά και τα παρακινεί να δημιουργούν σιγά σιγά υγιείς σχέσεις με τους γύρω τους.

Σίγουρα όλα τα παιδάκια δεν είναι ίδια, δεν αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες με την ίδια ευκολία όσο άλλα. Είναι πολύ σημαντικό όμως να περνάμε όσο περισσότερο χρόνο μαζί τους, είτε παίζοντας ή συζητώντας και κυρίως ακούγοντας το.

Τι να κάνετε

Ρωτώντας το πώς νιώθει γύρω από φίλους, πως νιώθει για μια κατάσταση, θα μπει στην διαδικασία να εκφράσει με λόγια αυτό που μπορεί να εκφράζει με μούτρα η χτυπώντας το πόδι στο πάτωμα. Μόνο και μόνο το γεγονός αυτό θα το ενδυναμώνει και υποσυνείδητα θα το ανακουφίζει. Έτσι η διάθεση του θα ανεβαίνει.

Όλα είναι θέμα χρόνου και με τον καιρό θα δείτε πως θα αλλάξει η ψυχολογία του.

Πώς θα βοηθήσεις το παιδί σου να κοιμάται καλύτερα

Μάθε πώς να είσαι καλύτερος γονιός στην ψηφιακή εποχή