in

Ένα ξεκούραστο και ωφέλιμο καλοκαίρι για τα παιδιά μας

Το σχολείο έκλεισε και τα παιδιά κάνουν τρίμηνη περίπου «διακοπή» από τον ρόλο του μαθητή. Το καλοκαίρι σηματοδοτεί γι αυτά μια περίοδο  μακριά από κάθε άγχος και υποχρέωση.

Αν και κανένας δεν αμφισβητεί το «δικαίωμα του  παιδιού στο καλοκαίρι», οι γονείς θα πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι οι ατελείωτες ώρες «ξεκούρασης» και «χαλάρωσης» μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη σωματική και συναισθηματική κούραση από αυτή που προκαλεί ένα δομημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα μιας σχολικής χρονιάς. Η λέξη «βαριέμαι» ακούγεται συχνά από παιδικά χείλη που περνούν ατελείωτες ώρες χωρίς να έχουν να κάνουν απολύτως τίποτα.

Είναι λοιπόν χρήσιμο μέσα στην περίοδο των διακοπών οι γονείς ή οι κηδεμόνες των παιδιών να φροντίζουν να τους παρέχουν ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ποικιλία δραστηριοτήτων. Οι δραστηριότητες δεν θα πρέπει να θυμίζουν «σχολείο» ούτε να ακολουθούν ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο το παιδί θα αισθάνεται «εγκλωβισμένο». Αντιθέτως, θα το κινητοποιούν ευχάριστα, με στόχο να το απομακρύνουν από τον καναπέ, την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού, βόλτα με το ποδήλατο, παιχνίδι στο πάρκο, κατασκευή παζλ, βραδιές με επιτραπέζια παιχνίδια, συμμετοχή στις καλοκαιρινές δράσεις του δήμου, αναγνώσεις αγαπημένων βιβλίων σε ώρες κοινής ησυχίας, εκδρομές στις παραλίες, χειροτεχνίες  κτλ είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις που μπορούν να διανθίζουν το ημερήσιο πρόγραμμα ενός μαθητή.

Στο σημείο αυτό ο γονιός θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι είναι αναφαίρετο το δικαίωμα του παιδιού στο να «μην κάνει τίποτα» κάποιες φορές. Στις περιπτώσεις αυτές αφήνει στο παιδί την ελευθερία να διαθέσει τον χρόνο του σε μια φαινομενική «απραγία», εξαιρετικής όμως σπουδαιότητας για το ίδιο.

Σημαντικό ακόμη είναι το καλοκαιρινό πρόγραμμα διακοπών του παιδιού να ακολουθεί κάποια «τυπικότητα» ως προς βασικά θέματα, όπως οι ώρες ύπνου ή ο χρόνος που περνάει μπροστά στον υπολογιστή.  Έτσι για παράδειγμα  ένα παιδί το καλοκαίρι δε χρειάζεται να κοιμάται στις 8.30 το βράδυ, όμως το να μην υπάρχει σταθερή ώρα ύπνου με τη δικαιολογία των διακοπών, είναι πιθανό να του προκαλέσει υπερδιέγερση ή κακή διάθεση. Μπορούμε λοιπόν να αυξήσουμε τις ώρες παιχνιδιού του παιδιού και αντί για 8.30 να ξαπλώνει στις 11 για τον βραδινό του ύπνο, όμως αυτό το 11 θα πρέπει να το κρατάμε σταθερό, πέρα ελαχίστων εξαιρέσεων. Το ίδιο και στο κομμάτι των ηλεκτρονικών παιχνιδιών: μπορούν να αυξηθούν οι ώρες ενασχόλησης με το τάμπλετ, δεν μπορούν όμως να ξεπεράσουν ένα επιτρεπτό όριο.

Από όλα τα παραπάνω ας κρατήσουμε ότι το καλοκαίρι χρειάζεται να είναι εποχή ξεκούρασης για τα παιδιά αλλά και συμμετοχής σε ποικιλία δράσεων με σκοπό να εκτονώνουν την ενέργειά τους με τρόπο δημιουργικό και ευχάριστο. Η ύπαρξη ορίων ακόμα και μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο είναι απαραίτητη για την εποικοδομητική  διαχείριση του ελεύθερου χρόνου του παιδιού.

Μπουμπούσης Γιώργος

* O Γιώργος Μπουμπούσης είναι Παιδοψυχολόγος – Εκπαιδευτικός, Msc Σχολικής Ψυχολογίας

Πηγή

Τι δείχνει το χιούμορ των παιδιών για την ψυχική τους υγεία;

Τα παιδιά δε γεννιούνται με έτοιμους χαρακτήρες…