in

Νεύρα μετά το σχολείο: Τι συμβαίνει στα παιδιά μας;

Μερικές φορές, ακόμα και ένα χαρούμενο παιδί μπορεί αμέσως μόλις δει τους γονείς του μετά το σχολείο να μεταλλαχτεί σε «θηρίο» μέχρι την ώρα που θα φτάσει στο σπίτι.

«Μια τέτοια συμπεριφορά μετά το τέλος της σχολικής μέρας είναι απολύτως φυσιολογική και στην πραγματικότητα ένα σημάδι ότι το παιδί σας σας αγαπάει πολύ», εξηγεί η ψυχολόγος, Vanessa Lapointe. «Αποκαλώ αυτή τη συμπεριφορά αμυντική αποστασιοποίηση. Είναι αντίδραση του υποσυνείδητου που εκείνη τη στιγμή το παιδί δεν καταλαβαίνει τι κάνει», προσθέτει.

«Τα παιδιά σε τέτοιες περιπτώσεις απομακρύνονται από τους γονείς έχοντας θυμό και τους αποκαλούν με το όνομά τους», επισημαίνει η Lapointe, συμπληρώνοντας ότι, ενώ μιλούν συχνά δυνατά, έντονα και ενοχλητικά, οι γονείς θα πρέπει να προσπαθήσουν να δουν αυτές τις «εκρήξεις» ως δώρο. Ναι καλά διαβάσατε! Τα παιδιά δεν έχουν τα λόγια να σας πουν τι σκέφτονται και αισθάνονται, αλλά αυτή η συμπεριφορά μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι χρειάζονται.

Μην ανησυχείτε όταν το παιδί σας παρουσιάζει τέτοιου είδους εκρήξεις μετά το σχολείο. Αισθάνεται ανακουφισμένο που σας βλέπει αλλά μπερδεμένο που όλη μέρα ήσασταν χώρια και προσπαθεί να βρει τον έλεγχο σε όλο αυτό. Όπως λέει και η  Lapointe, «δεν έχει νόημα να προσπαθήσετε να αποτρέψετε μια τέτοια κατάσταση. Το παιδί θα ηρεμήσει μόνο του στην ώρα του».

 Αντί, λοιπόν, να προσπαθείτε να ηρεμήσετε τα παιδιά σας και να τα επαναφέρετε στην τάξη, η Lapointe συνιστά μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να «μαλακώσετε» την ένταση του αποχωρισμού και να δώσετε χώρο στα παιδιά να εκφραστούν όταν το χρειάζονται.

Γεμίστε το «κενό» λίγο πριν τον σύντομο αποχωρισμό του σχολείου

Η συμβουλή της Lapointe στους γονείς που αντιμετωπίζουν ξεσπάσματα το απόγευμα ή το βράδυ είναι η εξής: «Βάλτε το ξυπνητήρια σας 15 λεπτά νωρίτερα το πρωί και περάστε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας. Αυτός ο χρόνος είναι πολύτιμος και θα δείτε ότι μετά το παιδί θα νιώθει πολύ πιο δυνατό και δεμένο με τους γονείς του».

Εξηγήστε του ότι είστε «δεμένοι ακόμα και όταν δεν είστε μαζί

«Πείτε στο παιδί σας ότι ακόμα και αν δεν είστε μαζί οι καρδιές σας είναι ενωμένες και αυτή η σύνδεση δεν μπορεί να σπάσει», εξηγεί η Lapointe. Ακόμα και όταν ο ένας σκέφτεται τον άλλον είστε μαζί.

Δώστε του ένα «κομμάτι» από εσάς 

Τα παιδιά συχνά χρειάζονται κάτι απτό για να νιώθουν κοντά τους τη μαμά και τον μπαμπά. Βάλτε στην τσάντα τους σημειώσεις που έχετε γράψει εσείς ή ένα σνακ που ετοιμάσατε με τα χεράκια σας ή μια οικογενειακή φωτογραφία σας. Το παιδί θα αισθάνεται πολύ καλύτερα και πιστέψτε μας θα μειωθούν τα ξεσπάσματα.

Η Lapointe και ο γιος της, άλλωστε, εφαρμόζουν ένα παρόμοιο τελετουργικό. «Πάντα έχω στην τσάντα μου ένα μπρελόκ-κορνίζα με τη φωτογραφία του γιου μου και αντίστοιχο μπρελόκ υπάρχει στην τσάντα του γιου μου με δική μου φωτογραφία».

Αφήστε το παιδί να εξωτερικεύσει όσα νιώθει

Καλά όλα αυτά με το χρόνο που μπορούν γονείς και παιδιά να περάσουν μαζί το πρωί, αλλά καμιά φορά ορισμένα ξεσπάσματα είναι αναπόφευκτα. Αν δείτε ότι…δεν τη γλιτώνετε, πάρτε βαθιά ανάσα και δεχθείτε την «επίθεση». Ακόμα και αν βλέπετε το παιδί να είναι στα πρόθυρα μια τέτοιας κρίσης, τσιγκλήστε το λίγο για να ξεσπάσει. Έτσι, θα πιστεύει ότι έχει τον ίδιο τον έλεγχο σε όλο αυτό.

Σύμφωνα με τη Lapointe, ένα παιδί που είναι έτοιμο να χάσει τον έλεγχο ανακουφίζεται όταν το αντιμετωπίζετε με αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορείτε να ελέγξετε ένα παιδί που δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του και κατ’ επέκταση να σκέφτεται και να επιλύει προβλήματα. Μόνο μην τους πείτε κάποια φράση όπως «θυμήσου αργότερα όσα μου λες τώρα», γιατί θα σας κοιτάζει σαν να είστε εξωγήινοι.

Επομένως, δείξτε στο παιδί σας ότι πρέπει να απελευθερώσει τα συναισθήματά του με έντονο και ίσως ενοχλητικό τρόπο, αλλά εσείς είστε εντάξει με αυτό. «Δεν είναι ντροπή, ούτε κατηγορία, ούτε επιδέχεται τιμωρίας μια τέτοια συμπεριφορά», τονίζει η Lapointe.

Θυμηθείτε ότι το μωρό σας σάς αγαπάει πραγματικά

Τη στιγμή που θα έρθετε αντιμέτωπη με ένα ξέσπασμα ή μία επίθεση στο τέλος της σχολικής μέρας, θυμηθείτε ότι ακόμα και αν το παιδί σας δεν το δείχνει, σας αγαπάει πραγματικά. Τόσο πολύ που δεν μπορεί να σας το πει.

Οι 10 καλύτερες συμβουλές διαπαιδαγώγησης για κάθε γονιό!

Κάνει ή όχι να έχουμε ένα «χαϊδεμένο» παιδί στην οικογένεια;