in

Το θαύμα της Παραμονής των Χριστουγέννων

Και να που έφτασε η μέρα που περίμενες πώς και πώς. Ξημέρωσε Παραμονή Χριστουγέννων. Δεν είναι μια συνηθισμένη μέρα. Αν είσαι μαθητής ή φοιτητής, είναι η επίσημη μέρα έναρξης των χριστουγεννιάτικων διακοπών σου.

Αν πάλι είσαι εργαζόμενος -κι είσαι απ’ τους τυχερούς- είναι η πρώτη μέρα της άδειάς σου. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, το σχεδόν σίγουρο είναι ότι θα σε ξυπνήσει χαράματα το κουδούνι, απ’ τα πιτσιρίκια με τους κόκκινους σκούφους, που θ’ ανυπομονούν να χτυπήσουν τα τρίγωνα ρυθμικά -ή ίσως όχι και τόσο ρυθμικά-, να τραγουδήσουν μελωδικά -ή ίσως όχι και τόσο μελωδικά- και να σου πουν τα κάλαντα.

Έχει μια περίσσεια γλύκα από μόνη της η Παραμονή των Χριστουγέννων. Έχεις ήδη τουλάχιστον μια βδομάδα στολίσει το σπίτι, κι όμως σήμερα σου φαίνεται σαν να έχει βγει από παραμύθι. Το δέντρο σου νομίζεις ότι είναι ζωντανό και σε καλημερίζει, τα λαμπιόνια του παιχνιδίζουν, αναβοσβήνοντας αδιάκοπα από νωρίς το πρωί, στις μπάλες του καθρεφτίζεται ο πιο χαμογελαστός σου εαυτός, όλης της χρονιάς που φεύγει, ενώ τα χρωματιστά, με φιόγκους και κορδέλες δώρα, έχουν στηθεί σε γιορτινή παράταξη μπροστά του, σχεδόν το αγκαλιάζουν.

Τα στολίδια σε τοίχους, κάδρα, τραπέζια, κουρτίνες, μπαλκόνια, έχουν πάρει τη θέση τους περίοπτα κι έχουν πλαισιώσει τόσο αρμονικά την ευρύτερη, αρχιτεκτονική διακόσμηση του σπιτιού, που σχεδόν απορείς πόσο άδειο είναι το σπίτι σου όλο τον υπόλοιπο χρόνο! Τα μελομακάρονα, οι δίπλες κι οι κουραμπιέδες, μέσα σε γυάλινες, αστραφτερές πιατέλες μυρίζουν σαν να ‘σαι μέσα σε ζαχαροπλαστείο, ενώ τα λαχταριστά φαγητά που ψήνονται στο φούρνο για το βραδινό ρεβεγιόν, σου έχουν σπάσει τη μύτη κι ας είναι ακόμη σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Το “Last Christmas” όχι μόνο δε σε κουράζει σήμερα, αλλά το βάζεις στη διαπασών, προκειμένου ψυχή τε και σώματι να φορέσουν γρήγορα την πιο γιορτινή τους διάθεση.

Λίγο πολύ, αυτό το ατμοσφαιρικό, απόλυτα χριστουγεννιάτικο μοτίβο σ’ ακολουθεί κι εκτός σπιτιού σήμερα. Οι μεγάλοι, εμπορικοί δρόμοι είναι γεμάτοι κόσμο, τα δημόσια ηχεία στις πλατείες παίζουν non stop χριστουγεννιάτικη μουσική, ενώ οι μπάντες των εκάστοτε δήμων κι οι πλανόδιοι καλλιτέχνες ξεχύνονται στο κέντρο της πόλης, βάζοντας τη δική τους πινελιά στο γιορτινό παλμό της πρωτεύουσας.

Οι άνθρωποι συνωστίζονται υπομονετικά σε καφετέριες, μαγαζιά με είδη δώρων, παιχνιδιών και καταστήματα ρούχων, κι όμως, κανείς δεν γκρινιάζει ούτε παραπονιέται αυτή τη μέρα. Οι γεμάτες με ψώνια και δώρα σακούλες, οριακά, χωράνε στις δυο σου παλάμες, κι ακόμη δεν έχεις αγοράσει ούτε τα μισά απ’ τη λίστα σου, ενώ τσούρμο παιδιά ξεπετάγονται από παντού, σε κάθε γωνία και τρέχουν προς πάσα κατεύθυνση με πλατιά, μέχρι τ΄ αυτιά χαμόγελα.

Έχεις, λοιπόν, διευθετήσει και τις τελευταίες σου εκκρεμότητες, έχεις ολοκληρώσει όλες σου τις εορταστικές αγορές, έχεις δρομολογήσει όλες τις κοινωνικές σου υποχρεώσεις κι επιστρέφεις στο σπίτι για να συνεχίσεις τις προετοιμασίες του λαμπερού ρεβεγιόν που οργανώνεις.

Γιατί το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων δεν είναι ένα τυπικό βράδυ συνάθροισης οικογένειας και φίλων. Θέλεις να είναι όλα στην εντέλεια, μέσα σε μια τελετουργική πανδαισία χρωμάτων, λάμψης, γεύσεων και μελωδιών που θα κάνουν τη βραδιά πραγματικά αξέχαστη για όλους τους καλεσμένους.

Μια γιορτινή νύχτα που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, αναρίθμητες αγκαλιές μεταξύ φίλων και συγγενών, ευχές από καρδιάς κι επαναλαμβανόμενα τσουγκρίσματα ποτηριών, ανταλλαγές δώρων, άφθονο αλκοόλ και πλούσια εδέσματα μέχρι σκασμού, χαρτιά, μουσική, χορούς και φωτογραφίες ως το πρωί.

Υπάρχει μια μακρόχρονη παράδοση που συνοδεύει το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων. Πρόκειται για το λεγόμενο «Θαύμα των Χριστουγέννων», το οποίο θρησκευτικά συνδέεται με το φωτεινό άστρο που ακολούθησαν οι τρεις Μάγοι, προκειμένου να φτάσουν στη Βηθλεέμ και να βρουν τη φάτνη με το νεογέννητο Χριστό, να προσκυνήσουν και να χαρίσουν τα δώρα τους.

Τα χρόνια πέρασαν, λέγεται όμως, πως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, υπάρχει ένα άστρο εξαιρετικά λαμπερό, σαν προβολέας, που αν κοιτάξεις ψηλά στον ουρανό το βράδυ της Παραμονής θα το ξεχωρίσεις. Οι παλαιότεροι σοφοί μάλιστα λένε, πως αν κλείσεις τα μάτια και κάνεις μια ευχή μόλις το αντικρίσεις, η ευχή σου θα πραγματοποιηθεί ως εκ θαύματος.

Κάνε λοιπόν την έκπληξη φέτος τη βραδιά της Παραμονής. Άφησε τη νύχτα να πέσει και βγες στο μπαλκόνι σου. Σήκωσε τα μάτια ψηλά στον ουρανό και ψάξε καλά για το φωτεινό αστέρι. Μόλις το εντοπίσεις, κλείσε απαλά τα μάτια σου και ψιθύρισε από μέσα σου την πιο πολυπόθητη ευχή σου. Άνοιξε τα μάτια, χαμογέλασε, επέστρεψε μέσα στους αγαπημένους σου ανθρώπους, κάνε μια ξεχωριστή, σφιχτή αγκαλιά στον καθένα απ’ αυτούς και συνεχίστε χαρούμενοι το όμορφο βράδυ σας.

Άλλωστε, είναι βέβαιο πως οι άνθρωποι αυτοί θα αποτελούν μέρος της ευχής σου!

Πηγή

«Τα χεράκια δεν τα έχουμε για να χτυπάμε». Εκτός αν μας χτυπήσουν

Το ποίημα του Καβάφη “Ιθάκη” σε ένα εκπληκτικό κόμικ