in

Η σημασία της επιβράβευσης

Φροντίζετε να λέτε «μπράβο» όταν το παιδί σας καταφέρνει κάτι ή το αποφεύγετε θεωρώντας ότι θα κακομάθει; Γιατί θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η στοχευμένη και με μέτρο επιβράβευση παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχοσύνθεσή του:

  • Η επιβράβευση είναι κινητήριος δύναμη για το παιδί για να συνεχίσει την προσπάθεια, αφού αντιλαμβάνεται ότι κάτι κάνει καλά και εισπράττει με ανάγλυφο τρόπο τον ενθουσιασμό σας.
  • Επίσης, του δίνετε να καταλάβει ότι παρατηρείτε τις προσπάθειές του να καταφέρει πράγματα και δεν περιορίζεστε μόνο να το επιπλήξετε για τα λάθη του. Άρα λοιπόν είσαστε δίκαιοι απέναντί του.
  • Σε έναν κόσμο παντελώς άγνωστο για εκείνο, που το κάνει να νιώθει ανασφάλεια, αμφιβολία και κάποιες φορές φόβο, έχει εσάς να του δίνετε θετική ενέργεια και στήριξη να πάει παρακάτω.
  • Από εκεί και πέρα, νιώθει όμορφα βλέποντας ότι οι δικοί του άνθρωποι του δείχνουν ότι είναι άξιο και αποδεκτό. Μπορεί να ξέρει ότι η μαμά και ο μπαμπάς το αγαπούν και το θεωρούν το καλύτερο παιδί στον κόσμο, όμως έχει ανάγκη και να το επιβεβαιώνει μέσα από δικές σας κινήσεις επιβράβευσης.
  • Τέλος, μέσα από τη στοχευμένη επιβράβευση, το παιδί δομεί προσωπικότητα με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον, στοιχεία καταλυτικά για την πορεία της ζωής του.

Ανατροφή παιδιών: Η νέα τάση και συμβουλές σε γονείς

Πώς οι σκύλοι-βοηθοί αλλάζουν ζωές παιδιών με αναπηρίες