in

Η μελαγχολία των γιορτών βρίσκει τη λύση της στα παιδιά

Δεν είναι λίγοι εκείνοι ανάμεσά μας που νιώθουν μελαγχολία τις γιορτές όπως τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά αλλά ακόμη και το Πάσχα. Άνθρωποι που ή συμμετέχουν σε εορταστικές εκδηλώσεις από υποχρέωση στα μέλη της οικογένειάς τους και στους φίλους ή για να μην δυσαρεστήσουν τα παιδιά τους. Στην πραγματικότητα δεν θέλουν παρά να εξαφανίσουν από το ημερολόγιο όλες εκείνες τις ημερομηνίες της γιορτής για να επιστρέψουν ξανά στην καθημερινότητά τους.

Επιστήμονες προσπάθησαν να απαντήσουν στο τι φταίει και πολλοί άνθρωποι νιώθουν αυτήν την απέραντη μελαγχολία των γιορτών. Τι είναι εκείνο που τους κάνει απαρηγόρητους και δυστυχισμένους. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον καθηγητή του τμήματος Ψυχιατρικής & Συμπεριφορικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Σκοτ Χαλ, οι υπερβολικές προσδοκίες κρύβονται πίσω από το δράμα… Για σκεφτείτε το! Πόσες μέρες πριν δεν αρχίζουμε να βλέπουμε διαφημιστικά σποτ με απίστευτα μηνύματα χαράς, ευτυχίας, αγάπης και μαγικών καταστάσεων όταν η πραγματικότητα θέλει πολλή προσπάθεια για να τη δει κανείς έτσι. Οι γιορτές μας βάζουν σε ένα mood «όλα καλά» ενώ για αρκετούς αυτό δεν ισχύει. Η τηλεόραση, τα καταστήματα, οι δρόμοι φορούν τη λάμψη τους και αυτό είναι κάτι που ξέρουμε πως θα τελειώσει. Σύντομα κάποιος θα τραβήξει την πρίζα και όλα θα χαθούν. Σύμφωνα με τον Σκοτ Χαλ οι μεγάλες αυτές προσδοκίες είναι καταδικασμένες να μην εκπληρωθούν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που απογοητεύονται οικτρά ή και καταρρέουν ψυχολογικά από αυτό, σαν να αντιμετωπίζουν την πιο δυσάρεστη έκπληξη.

Μια άλλη πάλι έρευνα της Εταιρίας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ), αναφέρει ότι οι γιορτές για το 45% των γυναικών και για το 33% των ανδρών στην Ελλάδα μεταφράζονται σε απέραντη μελαγχολία. Την ίδια ώρα, επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ λένε ότι οι γιορτές είναι έτσι κι αλλιώς μια περίοδος συναισθηματικά φορτισμένη που σε συνδυασμό με προβλήματα όπως η οικονομική κρίση, κάνει πολλούς να μην την απολαμβάνουν.

Οι γιορτές όμως κάποτε τελειώνουν δυστυχώς ή ευτυχώς και είναι αδύνατον και ψυχαναγκαστικό να ζητήσεις από κάποιον που δεν το νιώθει, να μπει μέσα στη χαρά ειδικά αν τη βλέπει ως τεχνητή. Η απάντηση βέβαια είναι πάντα στα παιδιά. Ας ασχοληθούμε μαζί τους. Είτε είναι δικά μας είτε φίλων. Τα παιδιά έχουν πάντα τον μαγικό τρόπο τους να «παίρνουν» όλα τα άσχημα από μπροστά μας. Τα παιδιά είναι η γιορτή.

Η περιπετειώδης πορεία του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Και οι μπαμπάδες έχουν ενοχές!