in

5 Χρυσοί κανόνες για να μεγαλώσεις πνευματικά δυνατά παιδιά!

Νομίζω πως για κάθε γονιό έχει περισσότερη σημασία να δώσει τα εφόδια που θα  κάνουν κάνουν το παιδί του να ανταπεξέλθει στην ζωή μετέπειτα, παρά τα πτυχία. Αυτά έρχονται αργότερα. Έχω παρατηρήσει πως όσο περνάνε τα χρόνια τείνουμε να κακομαθαίνουμε τα παιδιά μας αντί να τα προετοιμάζουμε για την πραγματικότητα. Δε λέω σε καμία περίπτωση να μην κακομάθεις και λίγο το παιδί. Ίσα ίσα οι ισορροπίες είναι σημαντικές.

Σήμερα θα δούμε τους 5 χρυσούς κανόνες για να μεγαλώσεις πνευματικά δυνατά παιδιά. Γιατί είναι σημαντικό να δώσουμε στα παιδιά μας όλα τα εφόδια που θεωρούμε ότι θα χρειαστεί για να μπορέσει να είναι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένο για την ζωή- προσωπική και επαγγελματική.

Πως να μεγαλώσεις πνευματικά δυνατά παιδιά

Θέλει και το μυαλό γυμναστική

Καλά τα αθλήματα και το γυμνασμένο κορμί, αλλά και το μυαλό είναι ένας μυς που χρειάζεται γυμναστική. Για αυτό μην ξεχνάς ότι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι και τα βιβλία και τα επιτραπέζια. Άλλωστε το ιδανικό είναι γυμνασμένος νους και γυμνασμένο σώμα! Πρόσφερε το στο παιδί σου.

Μιλήστε για τα συναισθήματα

Πολλές φορές οι γονείς δε μιλάνε για τα συναισθήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί γενικότερα είμαστε όντα που δεν εκφράζουμε εύκολα αυτό που νιώθουμε και επιπλέον μεγαλώσαμε σε μια κοινωνία που το να έχεις συναισθήματα είναι αρνητικό. Όμως δεν είναι! Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να αναγνωρίζεις τα συναισθήματα σου και να μπορείς να τα εκφράσεις.

Μάθε στο παιδί σου να σκέφτεται ρεαλιστικά

Μην χτίζεις ουτοπίες το μυαλό του παιδιού σου γιατί όταν έρθει η στιγμή να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα εκτός ότι θα γκρεμίσει ο κόσμος του, δε θα ξέρει και τι να κάνει. Μάθε του πως να σκέφτεται ρεαλιστικά, πως είναι οκ να κάνει όνειρα και να βάζει στόχους, αλλά να είναι και προετοιμασμένο για πιθανή αποτυχία.

Γίνε πρότυπο για το παιδί σου

Τα παιδιά έχουν ως πρότυπο τους γονείς τους. Για αυτό ό,τι λες στο παιδί σου καλό θα είναι και να τα κάνεις. Δίδαξε του τις αρχές σου και τα πιστεύω σου. Γιατί αν του διδάξεις και του δείξεις κάτι άλλο και ταυτόχρονα με τις πράξεις σου το αναιρείς, απλά σκέψου το μήνυμα που δίνεις στο παιδί σου.

Λύστε μαζί τα προβλήματα

Τέλος, γίνε μέρος στη ζωή του παιδιού σου βοηθώντας το να ξεπεράσει τα προβλήματα του. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λύνεις κάθε πρόβλημα του. Δείξτου ότι είσαι εκεί για να το συζητήσετε και να το βοηθήσεις να βρει μια λύση που του ταιριάζει.

Πηγή

Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράζεται συναισθηματικά

Μπορούν τα παιδιά να κάθονται στο μπροστινό κάθισμα;