in

Για να μην ξαναπείτε….«Επειδή το λέω εγώ»

– Μπαμπά να φάω λίγο ακόμη παγωτό;

– Όχι αγάπη μου, έχεις ήδη φάει πολύ.

– Μα, γιατί μπαμπά; Σε παρακαλώ μπαμπά. Λίγο ακόμη;

– Όχι. Σου είπα ότι έχεις φάει πολύ παγωτό και το θέμα τελείωσε.

– Μα, μπαμπά… λίγο μόνο σε παρακαλωωώ. Γιατί όχι, μπαμπά;

Επειδή το λέω εγώ

Όλοι ακούσαμε αυτή τη φράση όταν ήμασταν παιδιά. Πολλοί μπορεί και να την έχουμε χρησιμοποιήσει, τώρα που είμαστε οι ίδιοι γονείς. Πολλά τα déjà vu και οι ανατριχιαστικές σκέψεις …ότι γινόμαστε σαν τους γονείς μας. Λίγοι όμως, έχουν αναρωτηθεί το μήνυμα που παίρνουν τα παιδιά με αυτές τις λέξεις, από μία φράση που πρακτικά αποκλείει την επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών γενιών.

Ποιο είναι το ζητούμενο για τους γονείς όταν αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν αυτή την φράση; Οι περισσότεροι θα απαντήσουν ότι ζητούν σεβασμό από τα παιδιά τους. Σύμφωνα με το λεξικό λοιπόν, σεβασμός είναι η εκτίμηση που δείχνουμε σε κάποιο πρόσωπο για τα ψυχικά και πνευματικά του χαρίσματα και τα κάθε λογής προσόντα του. Ποιος δεν θα ήθελε λοιπόν, να τον αντιμετωπίζουν τα παιδιά του με εκτίμηση επειδή de facto γνωρίζει περισσότερα πράγματα; Έτσι θα είχαμε λιγότερες γκρίνες, περισσότερη συνεργασία, ίσως ακόμη και πολλή περισσότερη διασκέδαση.

Τι κάνουμε, όμως, εμείς για να εμπνεύσουμε αυτό το σεβασμό στις σχέσεις μας με τα παιδιά; Μόνο επειδή εμείς γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε ότι έχουμε περισσότερες γνώσεις από τα παιδιά και πως αξίζουμε το σεβασμό τους, δεν σημαίνει ότι πυροδοτείται αυτομάτως αυτή η συμπεριφορά από εκείνα. Ούτε υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί που να εγγυάται ότι, εφεξής, τα παιδιά θα ακούν και θα συμμορφώνονται με όσα λένε οι γονείς. Υπάρχουν όμως, τρία βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να βελτιώσετε τις σχέσεις σας και να κάνετε τα παιδιά να ακούν αυτό που τους λέτε με μεγαλύτερη εκτίμηση.

1. Δώστε ότι ελπίζετε να πάρετε. Κλισέ μεν, αλλά είναι γεγονός ότι τα παιδιά είναι σφουγγάρια. Απορροφούν οτιδήποτε βλέπουν και ακούν. Σταματήστε λοιπόν για ένα λεπτό και δείτε πώς συμπεριφέρεστε εσείς στα άτομα του στενού σας κύκλου. Τι παραδείγματα σεβασμού δίνετε εσείς στα παιδιά σας; Μήπως σας ακούν να γκρινιάζετε που ο πατέρας τους δεν βοηθάει ποτέ με το πλύσιμο των πιάτων και τις δουλειές του σπιτιού; Μήπως σας είδαν να φωνάζετε έξαλλη στη babysitter επειδή άργησε να έρθει και κινδυνεύσατε να χάσετε ένα κρίσιμο ραντεβού; Αρχίστε πρώτοι εσείς να εφαρμόζετε την αρχή του σεβασμού στις διαπροσωπικές σας σχέσεις, δίνοντας στους άλλους να κατανοήσουν τις ανάγκες σας, και τα μικρά σας σφουγγάρια θα ακολουθήσουν.

2. Κάντε ένα διάλλειμμα: Την επόμενη φορά που θα νιώσετε εκτός εαυτού και θα είστε ένα βήμα πριν χρησιμοποιήσετε τη φράση «Επειδή το λέω εγώ» κάντε εσείς ένα time-out. Πάρτε λίγο χρόνο να σκεφθείτε ποιες είναι οι πραγματικές σας ανάγκες σε αυτή την κατάσταση και στη συνέχεια συζητήστε με τα παιδιά. Δείτε την κατάσταση από την οπτική γωνία του παιδιού και δώστε του την ευκαιρία να εκφράσει και εκείνο τις ανάγκες του. Από την στιγμή που και οι δύο πλευρές θα εκφράσουν ενσυναίσθηση και θα κατανοήσουν τις ανάγκες του άλλου, τότε δημιουργείται ο χώρος για σεβασμό και εκτίμηση.

3. Επαναλάβετε όσες φορές κι αν είναι απαραίτητο. Όπως συμβαίνει με όλες τις συμβουλές που σας λένε ή διαβάζετε σε άρθρα – όπως και αυτό – θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τίποτα δεν πιάνει με την πρώτη. Χρειάζεται εξάσκηση…. πολλή εξάσκηση. Δεν είναι κακό να πείτε στα παιδιά ότι θέλετε να τα διδάξετε. Ότι προσπαθείτε και εσείς να βρείτε το σωστό κώδικα επικοινωνίας. Όσο τους μιλάτε με σεβασμό και ειλικρίνεια, θα έχετε αποτελέσματα.

 

5 μυστικά για τα παραμύθια της καληνύχτας…

Τα πιο εξωφρενικά ψέμματα που μας έλεγαν οι γονείς μας