in

Ο δεκάλογος του διαζευγμένου μπαμπά

Για τους περισσότερος φρέσκο-διαζευγμένους μπαμπάδες, ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν την περίοδο αυτή είναι η μετάβαση από το να είναι μπαμπάδες πλήρους απασχόλησης σε μπαμπάδες μερικής απασχόλησης. Στην ουσία, η ιδιότητα του μπαμπά δεν μπαίνει σε χρονικά πλαίσια, παρ’ όλα αυτά, αδιαμφισβήτητα η αλλαγή είναι μεγάλη όταν καλείστε να βλέπετε τα παιδιά σας μερικές ώρες την εβδομάδα και κάθε δεύτερο σαββατοκύριακο.

Μια από τις δυσκολότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας μπαμπάς μετά το διαζύγιο είναι να διατηρήσει ζωντανή τη σχέση του και το δέσιμό του με τα παιδιά του. Όταν βλέπετε τα παιδιά σας κάθε μέρα, οι δυνατότητες να συζητήσετε με αυτά και να κάνετε διάφορες δραστηριότητες μαζί είναι άπειρες. Οποιαδήποτε μέρα και στιγμή, συνδράμετε στο να απαλυνθεί ο πόνος τους, παίζετε μαζί τους και ανταποκρίνεστε στις πρακτικές, συναισθηματικές και κοινωνικές τους ανάγκες.

Όταν πλέον ζείτε χωριστά, το να είστε σε θέση να αντιλαμβάνεστε τις ανάγκες του παιδιού σας και να τις απαντάτε γρήγορα και αποτελεσματικά είναι πρόκληση. Αν λοιπόν από «πλήρους απασχόλησης» έχετε πρόσφατα μεταβεί στην κατηγορία «μερικής απασχόλησης» μπαμπάς, οι 10 προτάσεις που ακολουθούν ενδεχομένως να σας διευκολύνουν στην μετάβαση αυτή, και ταυτόχρονα να σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε μια υγιή και ζωντανή σχέση με το παιδί σας.

1. Αποκτήστε το δικό σας σπίτι

Η εύρεση και η δημιουργία δικού σας σπιτιού αποτελεί το κλειδί για ένα επιτυχημένο νέο ξεκίνημα. Και ενώ το να συγκατοικήσετε με κανένα φίλο ή «φίλη» μπορεί να σας φαίνεται καλή ιδέα, είναι αποτρεπτικό σενάριο στην περίπτωση που επιθυμείτε να δημιουργήσετε ένα σταθερό περιβάλλον, ικανό να σας εξασφαλίσει το δικαίωμα να μένει σε εσάς το παιδί.

Το να αποκτήσετε το δικό σας διαμέρισμα (ακόμα κι αν είναι ένα μικρό στούντιο) ή να μετακομίσετε προσωρινά στους γονείς σας, μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη επιλογή και συνάμα να αυξήσει τις πιθανότητές σας να εξασφαλίσετε τη διαμονή του παιδιού σας στο σπίτι σας. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόσαστε ότι θα θέλετε το παιδί σας να αισθάνεται άνετα όταν έρχεται να σας επισκεφτεί. Στην ιδανική περίπτωση, θα θέλατε το σπίτι σας να αποτελεί το δεύτερο σπίτι του παιδιού σας, όπου θα αισθάνεται ασφαλές, σίγουρο και άνετο, οπότε μην ξεχάσετε να δημιουργήσετε ένα χώρο αποκλειστικά για το παιδί σας, ακόμη και αν είναι μόνο μια συρταριέρα και μερικά κουτιά για να αποθηκεύει τα ρούχα του, τα προσωπικά του είδη και τα αγαπημένα του παιχνίδια.

2. Δημιουργήστε μια ρουτίνα και τηρήστε την

Είτε πρόκειται για ένα τηλεφώνημα για καληνύχτα, είτε για το πρωινό του ξύπνημα από εσάς ή ακόμη και για μια σειρά από επισκέψεις, τα παιδιά ικανοποιούνται ιδιαιτέρως όταν ακολουθούν ένα σταθερό πρόγραμμα. Σκεφτείτε μια «ρουτίνα» που θα μπορούσατε να δημιουργήσετε για εσάς και το παιδί σας και τηρήστε την με αυστηρότητα. Το παιδί σας είναι και αυτό σε μια μεταβατική κατάσταση και το να γνωρίζει τι να αναμένει από εσάς και πότε, θα το βοηθήσει να αισθάνεται περισσότερο ασφαλές και σίγουρο.

3. Βρείτε κάποιο κοινό έδαφος

Είναι σημαντικό να βρείτε ένα κοινό ενδιαφέρον ή δραστηριότητα να μοιράζεστε με το παιδί σας, κατά τη διάρκεια του χρόνου που περνάτε μαζί του, Το να φροντίζετε μαζί ένα κατοικίδιο, να φυτέψετε και να φροντίζετε ένα μικρό κήπο ή να βρείτε ένα χόμπι που μπορείτε να απολαύσετε οι δύο σας είναι ο ιδανικός τρόπος για να ενισχύετε τη σχέση σας με το παιδί σας. Αυτό θα αποτελέσει και κάτι στο οποίο το παιδί σας θα προσβλέπει καθώς περιμένει την επόμενη συνάντησή σας,

4. Μην ενημερώνετε το παιδί σας για τα αισθηματικά σας

Όσο συναρπαστική και να είναι η νέα σας γνωριμία, θα πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικός όταν συστήνετε στο παιδί σας μια νέα σύντροφο. Μόνο αν είστε σε μια σοβαρή και αφοσιωμένη σχέση που φαίνεται να οδεύει σε μια μακροπρόθεσμη κατεύθυνση, θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν θα κάνετε τις συστάσεις. Και αν ναι, θα πρέπει να του συστήσετε τη νέα σας σύντροφο σιγά – σιγά, π.χ. συναντηθείτε όλοι μαζί για ένα παγωτό. Η πρώτη γνωριμία θα πρέπει να είναι σύντομη και «γλυκιά», και βέβαια να λάβει χώρα οπουδήποτε αλλού εκτός από το σπίτι σας. Τέλος θα πρέπει να είστε σε θέση να απαντήσετε στα πολλά ερωτήματα που το παιδί σας ενδεχομένως να έχει σχετικά με τη σύντροφό σας,  και θα πρέπει οπωσδήποτε να το καθησυχάσετε ότι η κυρία αυτή δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τη  μαμά του.

5. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι είναι μοναδικό

Λόγω των αλλαγών στη ζωή σας, υπάρχει πάντα η πιθανότητα το παιδί σας να αισθανθεί ότι η σειρά των προτεραιοτήτων σας έχει, και αυτή, αλλάξει. Θα πρέπει λοιπόν να διαβεβαιώσετε το παιδί σας ότι ενώ έχουν έρθει τα πάνω – κάτω, εσείς θα είστε πάντα εκεί για αυτό. Και μη μείνετε στα λόγια. Θα πρέπει να είστε πρόθυμοι να αποδείξετε την αγάπη σας με πράξεις. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξει η στιγμή που το παιδί σας θα σας καλέσει γιατί χρειάζεται βοήθεια με μια εργασία του ή απλά γιατί χρειάζεται να σας ρωτήσει τη γνώμη σας για κάτι. Ανεξάρτητα από το τι κάνετε, είναι πολύ σημαντικό να βρείτε το χρόνο για να ικανοποιήσετε την ανάγκη αυτή του παιδιού σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα καθησυχάσετε το παιδί σας ότι, ενώ μπορεί να μην ζείτε στο ίδιο σπίτι, είστε πάντα στη διάθεσή του για να το βοηθήσετε και να το στηρίξετε.

6. Ποτέ μην τσακώνεστε μπροστά στο παιδί σας

Το παιδί σας θα αγαπάει πάντα και τους δύο γονείς του, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικογένειά του. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μην τσακώνεστε με την πρώην σύζυγό σας και να μην μιλάτε άσχημα ο ένας για τον άλλο μπροστά στο παιδί σας. Μπορεί να υπάρξουν φορές που η πρώην σύζυγος σας θα πει ή θα κάνει κάτι που θα σας εκνευρίσει αφάνταστα, αλλά το να την μειώσετε ή βρίσετε μπροστά στο παιδί σας είναι το τελευταίο πράγμα που αυτό χρειάζεται από εσάς. Με τον τρόπο αυτό, θα του δημιουργήσετε την αίσθηση ότι αυτή είναι μια σύνηθης αντρική συμπεριφορά.

Και ενώ αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο μερικές φορές, θα πρέπει να θυμάστε ότι το παιδί σας έχει ήδη υποστεί πολλές συναισθηματικές προκλήσεις λόγω του διαζυγίου και δεν χρειάζεται να το επιβαρύνετε με μια τέτοια αρνητική συμπεριφορά. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε, ενώ προσπαθείτε να κρατήσετε τη σχέση σας ζωντανή, είναι να το τρομάξετε, να το αναστατώσετε ή να το κάνετε να αισθανθεί ότι το διαζύγιο ήταν δικό του λάθος.

7. Σχεδιάστε δραστηριότητες για το Σαββατοκύριακο

Είναι σημαντικό να βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να περνάτε το χρόνο σας με το παιδί σας. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος που μπορεί να έχετε μαζί, ενδεχομένως να είναι δύσκολο να κάνετε διασκεδαστικά πράγματα. Γι’ αυτό, θα πρέπει να εκμεταλλεύεστε δημιουργικά τα Σαββατοκύριακα σας, έστω για να πάτε μια βόλτα στο πάρκο ή μια επίσκεψη στο σπίτι ενός συγγενή. Θα πρέπει ο χρόνος σας με το παιδί σας να είναι ποιοτικός, ώστε να μην βαριέται και στο τέλος να μην εναντιώνεται στο να περνάει χρόνο μαζί σας.

8. Γίνεται πιο σκληρόπετσος

Τώρα που το παιδί σας δεν ζει μαζί σας κατ’ αποκλειστικότητα, τα περισσότερα από τα προσωπικά του είδη θα βρίσκονται στην κύρια κατοικία του. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα το παιδί σας να αισθάνεται ότι το σπίτι της μαμάς είναι περισσότερο σπίτι του. Σε κάποιο σημείο της νέας αυτής ζωής σας, όπως οι περισσότεροι μπαμπάδες, θα ακούσετε το παιδί σας να κλαίει και να μην θέλει να έρθει μαζί σας. Επίσης, άλλη μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση που συναντούν πολλοί διαζευγμένοι μπαμπάδες είναι όταν η πρώην σύζυγος τους ξεκινάει μια σοβαρή σχέση και ο νέος σύντροφός της τυχαίνει να είναι πάντα γύρω από το παιδί τους.  Έτσι, ενώ ακούτε τις ιστορίες για τον νέο φίλο της μαμάς, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό ότι και αυτό είναι μια άλλη «συνέπεια» του διαζυγίου και ότι το μόνο που θα πρέπει να σας νοιάζει είναι το συμφέρον και η ψυχική ηρεμία του παιδιού σας.

9. Κρατήστε το παιδί σας ενήμερο

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το παιδί σας είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν αισθάνεται αποκλεισμένο από τη νέα σας ζωή και τη νέα σας οικογένεια.  Ειδικά όταν ξανα- παντρευτείτε ή συγκατοικείσετε με τη σύντροφό σας και τα παιδιά της, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το παιδί σας θα δυσανασχετήσει αρχικά με τη σχέση που θα αναπτύξετε με τη νέα σύντροφο σας και τα παιδιά της. Κανείς δεν θέλει να αισθάνεται σαν ξένος, ειδικά σε μια νέα οικογένεια, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να κάνετε συνειδητές, συνεχείς προσπάθειες για να βοηθήσετε το παιδί σας να αισθανθεί άνετα. Συμπεριλάβετε το παιδί σας σε νέες οικογενειακές φωτογραφίες… και βρείτε το χρόνο να το καθησυχάσετε και να του πείτε ότι θα είναι πάντα το μικρό σας αγόρι ή κορίτσι.

10. Να είστε ο εαυτός σας

Αν και μπορεί να αισθανθείτε την ανάγκη να «εντείνετε το παιχνίδι σας» όταν είστε με το παιδί σας, τώρα που είστε μαζί λιγότερο συχνά, το να προσπαθείσετε να είστε ένα διαφορετικό πρόσωπο, θα προσθέσει στη σύγχυση που ήδη μπορεί να βιώνει το παιδί σας. Να θυμάστε ότι το παιδί σας, σας αγαπάει για αυτό που ήσασταν πριν από το διαζύγιό σας, και θα συνεχίσει να σας αγαπάει και μετά από αυτό. Να είστε ο μπαμπάς που ήσασταν πάντα, ή, εφόσον «επιδέχεστε βελτίωση», γίνεται καλύτερος  μπαμπάς απ΄ ότι ήσασταν πριν. Το παιδί σας χρειάζεται την πραγματική σας αγάπη και συμπαράσταση για να καταφέρει να μεταβεί με επιτυχία στη νέα του ζωή με τον μπαμπά του.

 

letsfamily.gr

Ο «καλός» και ο «κακός» γονιός: Γεφυρώστε τις διαφορές σας

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι γονείς εφήβων