in

Το «φάντασμα» του τέλειου γονιού

Ως γονείς, είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα της ενοχής ρίχνοντας την ευθύνη πάνω σας για οτιδήποτε «πάει στραβά» με τα παιδιά σας. Το να κατηγορείτε όμως πάντα τον εαυτό σας, ίσως σας οδηγήσει να υιοθετήσετε «επανορθωτικές» τακτικές, όπως η υπερβολική ελαστικότητα, οι υπερβολικοί έπαινοι και τα δώρα, που πολλές φορές έχουν καταστρεπτικές επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση και την προσωπικότητα των παιδιών.

Ποια είναι λοιπόν η λύση;

Οι παγκόσμιες έρευνες υποστηρίζουν ότι το πιο επιτυχημένο μοντέλο γονιού είναι ο Επιτακτικός. Πρόκειται για τον συνδυασμό τής υψηλής υπευθυνότητας και της στοργής με τις λογικές απαιτήσεις. Βασικές αρχές είναι η θέσπιση καθαρών ορίων και δεδομένων εκ των προτέρων.

Η παρατήρηση της συμπεριφοράς του παιδιού σας, η συνεχής υποστήριξη των ορίων και ταυτόχρονα μία αυτονομία σε αυτό το πλαίσιο, και η σταθερή επικοινωνία με το παιδί, χωρίς όμως να γίνεστε φορτικοί, είναι η κατάλληλη στάση από μέρους σας.

Νιώθετε ότι δεν ταιριάζετε στην παραπάνω περιγραφή; Το πρώτο βήμα είναι η αποδοχή των πεπραγμένων, ο μόχθος για το καλύτερο και η εκ των προτέρων συγχώρεση των μικρών λαθών που θα γίνουν στην πορεία.

Διαβάστε λοιπόν τις γενικές περιγραφές των τύπων γονιών, βρείτε σε ποια προσομοιάζετε περισσότερο και εντοπίστε τα στοιχεία που χρειάζονται αλλαγή για να μπορέσετε να χτίσετε μια υγιή και σταθερή σχέση αγάπης με το παιδί σας.

Ο αποστασιοποιημένος: «Δεν μπορώ να σε βοηθήσω με την εργασία σου, δεν βλέπεις ότι έχω δουλειά;» Ίσως μπορεί να πείτε στον εαυτό σας ότι αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά σας να γίνουν ανεξάρτητα, παρόλα αυτά έρευνες δείχνουν ότι το παιδί με αυτόν τον τρόπο ίσως νιώσει απόρριψη και έλλειψη φροντίδας, πράγμα που αργότερα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή κοινωνική και ακαδημαϊκή ικανότητα.

Ο αυταρχικός: Φωνάζετε, μαλώνετε και τιμωρείτε. Σίγουρα τις περισσότερες, εάν όχι όλες τις φορές, έχετε έναν πολύ καλό και σωστό λόγο να κατσαδιάσετε τα παιδιά σας αφού γνωρίζετε ότι ο ρόλος σας σαν γονιός είναι να τους μάθετε να ξεχωρίζουν το σωστό και το λάθος και να τους προετοιμάσετε για τη ζωή. Προσέξτε όμως, μην το παρακάνετε διότι μερικές φορές με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά χάνουν την αυτοπεποίθησή τους, πράγμα που έχει επιπτώσεις στην επιτυχή κοινωνικοποίησή τους.

Ο ελαστικός: Είστε πάντα εκεί για να ακούσετε και να υποστηρίξετε το παιδί σας αλλά πολλές φορές βρίσκετε δύσκολο να τα πειθαρχήσετε και να τους επιβληθείτε. «Φυσικά και μπορείς να βγεις με τις φίλες σου αλλά μην ξεχάσεις τα μαθήματά σου, αγάπη μου ε; Α… δεν τα πρόλαβες επειδή γύρισες αργά; Ε, δεν είναι και πολύ καλό αυτό; Προσπάθησε σε παρακαλώ να μην ξανασυμβεί». Σας θυμίζει τίποτα; Έρευνες δείχνουν ότι αυτό το στιλ γονιού μπορεί να οδηγήσει το παιδί στην έλλειψη αυτοσυγκράτησης και τη χαμηλή ακαδημαϊκή επίδοση.

Ο γονιός Τίγρης: Ο όρος Τίγρης όσον αφορά τους γονείς, έχει κινέζικη ρίζα και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη Δύση. Στα παιδιά των γονιών Τίγρεις δεν επιτρέπεται να παίζουν ηλεκτρονικά, να πηγαίνουν να κοιμηθούν σε σπίτια φίλων τους και γενικά να κάνουν οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί «χαμένος» χρόνος. Αντίθετα, πρέπει να διαβάζουν ασταμάτητα για το σχολείο και τις δύο ξένες γλώσσες που μαθαίνουν, ενώ ταυτόχρονα ακολουθούν κάποια ασχολία καλλιτεχνικού χαρακτήρα, με την απαίτηση να αποδίδουν άψογα και σε αυτήν. Αναμφίβολα, μια τέτοια υπερβολή ακόμα και σε ελαφρώς μικρότερη ένταση έχει επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση του παιδιού. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά των μαμάδων αυτής της κατηγορίας δεν αποδίδουν καν καλύτερα από τα παιδιά των επιτακτικών μαμάδων, λόγω της αυξημένης ψυχολογικής πίεσης που υφίστανται.

 

efsyn.gr

Πρέπει οι γονείς να έχουν πάντα την ίδια γνώμη;

ΠΕΡΑΜΑ: ΑΝΔΡΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΒΙΑΣΕΙ ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΗ ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΕ ΝΟΚ ΑΟΥΤ