in

Πρέπει να παίζουμε με τα παιδιά μας, ακόμη κι αν δεν μας αρέσει

Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν να παίζουν με τα παιδιά τους και άνθρωποι που δεν θέλουν καθόλου. Παρόλα αυτά, η πιο μεγάλη ποσότητα των ανθρώπων ανήκουν και στις δύο κατηγορίες ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με τον Clint Edwards, συντάκτη στο Scary Mommy, «Μερικές φορές, μετά από την 12ωρη βάρδια στη δουλειά, δεν έχεις καμία όρεξη να παίξεις Battleship. Για την ακρίβεια, εγώ ποτέ δεν έχω. Σιχαίνομαι τα βιντεοπαιχνίδια. Όμως, όταν μου το ζητούν τα παιδιά μου, συμμετέχω. 

Για εσάς λοιπόν, που αγαπάτε τα παιδιά σας αλλά όχι το παιχνίδι μαζί τους, υπάρχουν μερικά πλεονεκτήματα που αξίζει να σημειωθούν. Σύμφωνα με το Annual Play Report που έδωσε στη δημοσιότητα το IKEA το 2017, “υπάρχουν έξι διαφορετικές κατηγορίες παιχνιδιού και διαφορετικά πλεονεκτήματα για γονείς και παιδιά. Για παράδειγμα το ‘freestyle’ play συμβαίνει όταν το παιδί απλώς κάνει ό,τι του κατέβει”. Τυπικά, αυτό σημαίνει πως ο γονέας βρίσκεται στο άβολο σημείο που αφήνει το παιδί του να φτιάχνει τους κανόνες του παιχνιδιού μέχρι που θα καταλήξει να τα αλλάζει συνεχώς και εσύ θα καταλήξεις στο να συνειδητοποιείς πως το παιχνίδι αυτό δεν είναι δίκαιο.

Όμως, ένα freestyle play μπορεί να σου προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις. Σύμφωνα με την έρευνα, “βοηθά το παιδί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και τους γονείς να ζήσουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών τους”.

Ένα άλλο παράδειγμα της έρευνας λέγεται “Out-of-the-Box” play και σχετίζεται με τις Τέχνες. Σε αυτήν την κατηγορία παιχνιδιού, αφήνεις το παιδί σου να κάνει έναν πραγματικά μεγάλο χαμό στο τραπέζι της κουζίνας με μπογιές, μαρκαδόρους, χαρτιά και ό,τι άλλο χρειάζεται για να εκφραστεί μέσα από την Τέχνη. Μόλις τελειώσει αυτό που κάνει, εσύ ως γονέας θα παριστάνεις τον κριτικό των έργων του με ένα πολύ ελεύθερο πνεύμα.

Βάσει του Play Report, “αυτό το είδος παιχνιδιού προωθεί έναν πιο δημιουργικό τρόπο σκέψης και έναν κόσμο που δεν υπάρχουν κανόνες, μόνο φαντασία”. Κι όσο και εάν μας αρέσει (ή μας βολεύει) ο κόσμος μας με τους κανόνες του, η εφευρετικότητα βρίσκεται στη φαντασία μας και τα παραπάνω είδη παιχνιδιών, και μόνο μέσα από αυτά μπορούν τα παιδιά μας να μάθουν να σκέφτονται λύσεις ‘out of the box’.

Ο κύριος λόγος όμως, για να μάθεις να παίζεις με το παιδί σου είναι για να δημιουργήσεις αρκετά δυνατούς δεσμούς στην οικογένειά σου, αλλά και να τα προετοιμάσεις για να μάθουν να σκέφτονται πολύ διαφορετικά από τον υπόλοιπο κόσμο. Πιο ελεύθερα, αλλά ταυτόχρονα λογικά.

Μερικά ακόμη παιχνίδια που ξεχώρισαν από αυτή την έρευνα του ΙΚΕΑ, Play Report, ήταν το ‘Mirror-Me’ play, το ‘Muddy-Boots’ play, και το ‘Build-It’ play. Όλα αυτά έχουν και παρόμοια πλεονεκτήματα για τους γονείς αλλά και τα παιδιά.

Ξέρω όμως, τι σκέφτεστε τώρα για εμένα. Σκέφτεστε το πώς γίνεται ένας γονέας να μην έχει όρεξη να παίξει με το παιδί που τόσο αγαπάει, αλλά γυρνώντας σπίτι από τη δουλειά, θέλω απλά να μην μιλάω σε κανέναν. Παρόλα αυτά, τα παραπάνω παιχνίδια ίσως μου δώσουν μια ώθηση να προσπαθήσω κάτι διαφορετικό με το παιδί μου και να σκεφτώ όλα όσα θα δώσουν στη μεταξύ μας σχέση. Ίσως έτσι, βρω την όρεξη για πολύωρο παιχνίδι στο σπίτι και τις καθημερινές».

mothersblog.gr

Είναι το μικρό σου παθιασμένο με τους δεινοσαύρους; Έρευνες αποκαλύπτουν τα οφέλη!

Πράγματα που μαθαίνεις όταν γίνεσαι μπαμπάς για πρώτη φορά