in

10 ανέξοδες δραστηριότητες με τα παιδιά για ένα φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο

1. Φτιάξτε ένα βουνό από ξερά φύλλα… και χοροπηδήστε πάνω, μικροί μεγάλοι!

2. Παίξτε με κιμωλίες. Ένας μαυροπίνακας στο παιδικό δωμάτιο είναι πολύ λίγος. Ζωγραφίστε με τις κιμωλίες παντού, όπως στο δάπεδο της αυλής, της παιδικής χαράς, του πάρκου, και δημιουργήστε χωρίς όρια.

3. Ταΐστε τα περιστέρια. Θα εκπλαγείτε από το πόσο διασκεδάζει ένα νήπιο βλέποντάς σας να ταΐζετε τα περιστέρια στην πλατεία ή τις πάπιες στο πάρκο. Ακόμα καλύτερα, ενθαρρύνετέ το να τα ταΐσει εκείνο.

4. Ετοιμάστε μια λίστα φθινοπωρινών επιθυμιών. Ζητήστε από το παιδί σας να καταγράψει όλα τα καινούρια πράγματα που θέλει να κάνει στη διάρκεια της νέας σεζόν, από το να ξεκινήσει ένα άθλημα μέχρι το να πάρει ως χριστουγεννιάτικο δώρο εκείνο το πολυπόθητο ηλεκτρονικό παιχνίδι. Έτσι η εποχή θα γίνει λιγότερο μελαγχολική.

5. Πηγαίνετε για περπάτημα. Εκμεταλλευτείτε τις ιδανικές καιρικές συνθήκες και επιλέξτε να περπατήσετε ένα μονοπάτι αντίστοιχης δυσκολίας με την ηλικία των παιδιών σας. Δύο καλές επιλογές, για παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών, είναι τα μονοπάτια της Πάρνηθας και του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής στον Υμηττό.

6. Φτιάξτε ένα αισθητηριακό κουτί-μίνι κήπο. Τα αισθητηριακά κουτιά (sensory boxes) βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν τις αισθήσεις τους μέσα από την εξερεύνηση διαφόρων αντικειμένων. Για παράδειγμα, γεμίστε μια πλαστική λεκάνη με χώμα, λουλούδια, εργαλεία κηπουρικής κ.λπ. Αφήστε τα μικρότερα παιδιά να την εξερευνήσουν με τα χέρια τους και μυήστε τα μεγαλύτερα σε απλούς κανόνες κηπουρικής.

7. Ανακαλύψτε το face painting. Δεν χρειάζεται να είστε makeup artists για να βάψετε το παιδί σας, μετατρέποντάς το σε γατούλα, πριγκίπισσα ή μπάτμαν. Χρησιμοποιήστε τα ειδικά χρώματα, κοσμήματα, χρυσόσκονη και αφήστε τη φαντασία σας να μεγαλουργήσει. Ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν είναι άψογο, θα το διασκεδάσετε!

8. Οργανώστε ένα κυνήγι θησαυρού. Κρύψτε σε διάφορα σημεία του σπιτιού ή της αυλής παιχνιδάκια, φτιάξτε έναν αυτοσχέδιο χάρτη και αφήστε τα παιδιά να περάσουν ατελείωτες ώρες αναζητώντας το… θησαυρό των πειρατών.

9. Διακοσμήστε μπισκότα. Στη διάρκεια μιας βροχερής μέρας, φτιάξτε μπισκότα σε διάφορα σχήματα με κουπ πατ και στη συνέχεια ζητήστε από τα παιδιά να τα διακοσμήσουν χρησιμοποιώντας γλάσο, σαντιγί, ζαχαρόπαστα, πολύχρωμα καραμελάκια και τρουφίτσες.

10. Κάντε πικνίκ. Ετοιμάστε σνακ που μεταφέρονται εύκολα και καταναλώνονται άνετα ακόμα και κρύα, πάρτε μαζί σας πλαστικά ή χάρτινα σερβίτσια, συν ένα μεγάλο τραπεζομάντιλο, και ξεκινήστε για ένα οικογενειακό πικνίκ στο πάρκο ή στο βουνό.

 

Πηγή

Βάζω όρια στα παιδιά μου σημαίνει ότι … τα αγαπάω

Η Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου: Ένα ανάχωμα κατά του διατροφικού εκβιασμού που θα δεχθούν τα παιδιά μας στο μέλλον