in

5+1 χρήσιμα tips για τους μπαμπάδες των νεογέννητων

Αυτό το κείμενο απευθύνεται σε μπαμπάδες, ναι σε μπαμπάδες. Μην σας φαίνεται παράξενο. Μπορεί παλιότερα η κοινωνία, αλλά και οι ίδιοι να μην ήθελαν την συμμετοχή στην ανατροφή των παιδιών τους, αλλά πλέον αυτό σιγά σιγά αλλάζει.

Στις μέρες μας οι μπαμπάδες μπορούν να συνοδεύουν την μητέρα στην αίθουσα τοκετού, να αλλάζουν τα μωρά τους, να τα πηγαίνουν βόλτες και πολλά πολλά ακόμη, χωρίς να σκέφτονται την γνώμη της κοινωνίας για τον ανδρισμό τους.

Αναλαμβάνουν, λοιπόν, περισσότερες ευθύνες. Ακούγεται συναρπαστικό, αλλά μπορεί να είναι και απόλυτα αγχωτικό, παράλληλα.

Υπάρχουν, επομένως, πολλά πράγματα που κάθε μπαμπάς νεογέννητου πρέπει να κάνει, αλλά και να μάθει. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε 5 και 1 χρήσιμες συμβουλές για να τα καταφέρετε:

Πάρτε άδεια από την δουλειά

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει, ότι οι μπαμπάδες που παίρνουν άδεια από την δουλειά τους γίνονται πολύ καλύτεροι αργότερα στον ρόλο τους. Μάλιστα, δεν χρειάζεται να πάρετε αμέσως άδεια – αν δικαιούστε. Μπορείτε να οργανώσετε την κατάσταση έτσι ώστε, όταν η γυναίκα σας επιστρέψει στη δική της εργασία να μείνετε εσείς λιγάκι εκτός. Θα περάσετε χρόνο με το μωρό σας και έτσι θα δεθείτε περισσότερο μαζί του. Αν η δουλειά σας το επιτρέπει, κάντε το!

Μιλήστε στο μωρό σας

Όσο καιρό το μωρό βρισκόταν στην κοιλιά της συντρόφου σας του μιλούσατε, του τραγουδούσατε, ακούγατε μαζί μουσική.  Το να συνεχίσετε να μιλάτε, λοιπόν, στο μωρό σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να δυναμώσετε τον δεσμό που έχετε ήδη δημιουργήσει. Φυσικά, μην παραξενεύεστε αν το μωρό δεν σας απαντά! Τα μωρά αναπτύσσουν σιγά σιγά τις δεξιότητές τους. Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν του αρέσει να σας ακούει…

Κάντε υπομονή

Ο πρώτος καιρός με το μωρό θα είναι αρκετά δύσκολος. Πρέπει εσείς, η σύντροφός σας, αλλά και εκείνο να προσαρμοστείτε σε κάτι εντελώς καινούριο. Αν με τη σύντροφό σας λογομαχούσατε ελάχιστα πριν το παιδί, μπορεί αφού γίνατε γονείς να έχετε μεταξύ σας περισσότερες τριβές. Η έλλειψη ύπνου, το άγχος για την ανατροφή του παιδιού και οι αλλαγές που γίνονται στην ζωή σας ίσως συντελέσουν σε αυτό. Η σύντροφός σας, μάλιστα, είναι πιθανό να βιώνει πιο έντονα συναισθήματα και διακυμάνσεις στην διάθεσή της, εξαιτίας των ορμονών της.

Είναι αυτή η στιγμή που πρέπει να διαλέγετε τις μάχες σας. Επικεντρωθείτε στο να τη στηρίξετε, να είστε ο βράχος της. Μιλήστε της και, κυρίως, ακούστε την! Ενθαρρύνετε την να σας μιλήσει, ακόμα και μία φορά την εβδομάδα. Δουλέψτε μαζί της, μα πάνω από όλα δουλέψτε με υπομονή!

Αναλάβετε καθήκοντα

Μην περιμένετε να σας αναθέσουν κάτι. Μπορείτε να σηκώσετε και εσείς το μωρό από την κούνια όταν κλαίει. Μπορείτε να ετοιμάσετε το γάλα του ή να του αλλάξετε πάνα, χωρίς να σας πει η σύντροφός σας να το κάνετε. Ίσως νομίζετε πως κάτι τέτοιο δεν προσφέρει πολλά. Κι όμως. Όχι μόνο βοηθάτε την πολύ αγχωμένη σύντροφό σας, αλλά έρχεστε και πολύ κοντά με το μωρό σας! Όσο για εσάς; Μαθαίνετε περισσότερα για εκείνο και νιώθετε ακόμα πιο σίγουροι μαζί του!

Κρατήστε σημειώσεις

Με ένα μικρό μωρό στο σπίτι τα πάντα αλλάζουν. Αν νιώθετε πως πελαγώνετε κρατήστε σημειώσεις.Για την ώρα φαγητού, το γάλα του, το μπάνιο του. Θα σας βοηθήσουν.

Κυρίως, όμως, κρατήστε σημειώσεις όταν επισκέπτεστε τον γιατρό. Γράψτε στο κινητό ή σε κάποιο σημειωματάριο τι πρέπει να κάνετε αν το μωρό ανεβάσει πυρετό, πόσο βάρος και ύψος πρέπει να πάρει μέσα στους επόμενους μήνες, πότε είναι το επόμενο ραντεβού σας και άλλες χρήσιμες πληροφορίες που θα σας κάνουν να νιώθετε πιο σίγουροι για την καθημερινότητά σας με το μωρό.

Και πάνω από όλα μην φοβάστε

Μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα, ακόμα και να βοηθήσετε στην ανατροφή του μωρού σας. Δεν είστε άσχετος με το μωρό, είστε ο μπαμπάς του και τα ένστικτά σας θα σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε σε αυτόν τον σημαντικό ρόλο…

Δέκα “περίεργα” του Σουηδικού Εκπαιδευτικού Συστήματος

Τι εννοεί το παιδί όταν λέει στους γονείς «σε μισώ»;