in

5+1 πράγματα που μπορούν να μάθουν οι μπαμπάδες στις μαμάδες

Σε πολλά ζευγάρια συμβαίνει ο μπαμπάς και η μαμά να έχουν διαφορετικό στυλ ως γονείς. Συχνά οι μαμάδες αναλαμβάνουν το ρόλο του αυστηρού γονιού, που βάζει κανόνες και φροντίζει για την τήρησή τους, ενώ ο μπαμπάς αναλαμβάνει το παιχνίδι. Εξάλλου, έρευνες έχουν δείξει ότι η αλληλεπίδραση του παιδιού με το μπαμπά του ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής του μπορεί να έχει πολύ θετική επίδραση στην ανάπτυξή του. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μαμάδες δεν μπορούν να «κλέψουν» κάποια από τα πράγματα που συνήθως κάνουν οι μπαμπάδες και να τα κάνουν δικά τους.

Κάντε τη «δουλειά» παιχνίδι
Αλλαγή πάνας, τάισμα, βούρτσισμα δοντιών είναι πράγματα που ο μπαμπάς μπορεί να μετατρέψει σε ώρα παιχνιδιού. Μπορεί να κάνει μία καθαρή πάνα καπέλο για να διασκεδάσει το μωράκι σας, να κάνει ότι τρώει εκείνος το φαΐ του ή να κάνει την οδοντόβουρτσα τρενάκι που περνάει καθαρίζοντας τις «γραμμές» των δοντιών του. Προσπαθήστε κι εσείς μαμάδες να κάνετε αυτά τα καθημερινά πράγματα παιχνίδι, βάζοντας τη φαντασία σας να δουλέψει για να βρείτε τρόπο να γίνουν διασκεδαστικά για εσάς και το παιδί σας.

Μην βιάζεστε να παρέμβετε
Προσπαθεί να φτιάξει πυργάκι με τα τουβλάκια του και όλο του πέφτουν; Μία μαμά συνήθως θα μπει στη διαδικασία να δείξει στο παιδί πώς πρέπει να τα στηρίξει για να σταθούν, ενώ συνήθως ο μπαμπάς θα μείνει στην άκρη, ενθαρρύνοντας το παιδί να προσπαθήσει και πάλι μέχρι να τα καταφέρει. Δοκιμάστε κι εσείς μαμάδες να αφήνετε το παιδί να βρίσκει μόνο του τη λύση σε τέτοια θέματα και θα διαπιστώσετε ότι εκτός από εσάς θα είναι περήφανο και το ίδιο για το κατόρθωμά του.

Μιλήστε με δικά σας λόγια
Οι άντρες συνηθίζουν να μιλούν στα παιδιά σαν ενήλικες, χωρίς δηλαδή να χρησιμοποιούν μωρουδίστικες εκφράσεις και με πιο άμεσο τρόπο. Για παράδειγμα, ένας μπαμπάς είναι πιο πιθανό να πει στο παιδί του «αν συνεχίζεις να δαγκώνεις άλλα παιδιά δεν θα σε θέλει κανένα για φίλο του». Όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό, μπορεί να ισχύει. Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να μιλάτε συνέχεια σε ένα παιδί με τόσο «ωμό» τρόπο, αλλά μπορείτε να κρίνετε σε ποιες περιπτώσεις η άμεση απόκριση σε ένα θέμα μπορεί να έχει καλύτερο αποτέλεσμα.

Ασφάλεια αλλά όχι υπερπροστασία
Συνήθως οι μπαμπάδες αφήνουν τα παιδιά να παίζουν λίγο πιο «ριψοκίνδυνα» σε σχέση με τις μαμάδες. Η ασφάλειά του φυσικά είναι το πρώτο σας μέλημα αλλά ίσως δεν χρειάζεται να τρέχετε με το φορητό φαρμακείο κάθε φορά που πέφτει κάτω. Φροντίστε να είναι ασφαλής ο χώρος που παίζει και όσο πιο προστατευμένο γίνεται και αφήστε το παιδί να παίρνει υπολογισμένα (από εσάς) ρίσκα που δεν βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα. Π.χ. αν παίζει στην αυλή σας, φροντίστε να μην υπάρχουν πέτρες ή χόρτα στα οποία μπορεί να μπλεχτεί και να πέσει και αφήστε το να τρέξει όσο θέλει.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας
Οι μαμάδες είναι αυτές που συνήθως θέλουν να διπλοτσεκάρουν τα πάντα, προσπαθώντας να διαβάσουν όσα περισσότερα μπορούν από βιβλία και περιοδικά για πράγματα που αφορούν το παιδί τους, ενώ οι μπαμπάδες εμπιστεύονται περισσότερο το ένστικτό τους. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να προσπαθείτε να συγκεντρώνετε όσες περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές μπορείτε για κάποιο θέμα, π.χ. πότε πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Ωστόσο, εσείς (και ο σύντροφός σας) ξέρετε το παιδί σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο και για αυτό ξέρετε καλύτερα τι χρειάζεται και πότε.

Αφεθείτε
Συνήθως είναι οι μαμάδες που αναλαμβάνουν τις δουλειές που πρέπει να γίνουν, κάνουν σαφείς τους κανόνες και φροντίζουν για την τήρησή τους, ενώ ο μπαμπάς μπορεί να κάνει αστεία και να διασκεδάζει το παιδί. Σίγουρα όσα έχουν αναλάβει οι μαμάδες είναι πολύ σημαντικά για την οικογένεια. Προσπαθήστε, όμως, μαμάδες, να μην τα παίρνετε πολύ «σοβαρά» για να δείξετε στο παιδί ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα, ότι μπορεί να ισορροπεί στη ζωή του τη «δουλειά» με το παιχνίδι.

Αυτά είναι τα παιδικά λάθη των γονέων

Διαπαιδαγώγηση: Τι σημαίνει να είσαι καλός πατέρας