in

5 μυστικά για τα παραμύθια της καληνύχτας

Ξέρατε ότι διαβάζοντας παραμύθια στα παιδιά αυξάνεται το IQ τους;

Όλοι οι γονείς θεωρητικά επιθυμούν να διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους, λίγοι όμως καταφέρνουν να το πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση. Η ανάγνωση παραμυθιών κάθε βράδυ έχει –ερευνητικά πιστοποιημένα- τεράστια οφέλη:
(Α) Τονώνει τον συναισθηματικό δεσμό και σχέση γονιού-παιδιού
(Β) Βοηθάει το παιδί να χαλαρώσει και να κοιμηθεί εύκολα
(Γ) Βελτιώνει το λεξιλόγιο και την προφορική απόδοση του παιδιού

Τι δείχνουν τα δεδομένα από τις πανεπιστημιακές έρευνες;
Έρευνες από το National Institute of Child Health and Human Development in Bethesda, MD, ΗΠΑ και το πανεπιστήμιο Yale δείχνουν ότι όταν τα παιδιά διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία ο εγκέφαλός τους επανακαλωδιώνεται, δηλαδή δημιουργούνται νέα μονοπάτια νευρωνικών κυττάρων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καλή γλωσσική ανάπτυξη αλλά και τη συνολική ευφυία του παιδιού!

 

Πώς αλλάζει ο εγκέφαλος του παιδιού προς το καλύτερο;
Να πώς γίνεται πιο έξυπνο το μυαλό ενός παιδιού –επανακαλωδιώνεται- όταν οι γονείς του διαβάζουν καθημερινά παραμύθια: όταν τονίζουμε τις λέξεις, πχ στα 3 γουρουνάκια και λέμε «ο κακΟΟΟΟς λύκος», αλλάζουμε τη φωνή μας, σουφρώνουμε τα χείλη για να φυσήξουμε και κάνουμε έναν δυνατό ήχο για το φύσημα, στην πραγματικότητα δραστηριοποιούμε συνδέσεις στο τμήμα του εγκεφάλου που χειρίζεται τη γλώσσα και τους ήχους της (ακουστικός φλοιός). Όσο περισσότερο ακούει ένα μωρό αυτούς τους ήχους, τόσο γρηγορότερα μαθαίνει να τους επεξεργάζεται. Στην προσχολική ηλικία, όσο περισσότερο ακούει το παιδί αυτούς τους ήχους, τόσο καλύτερα επεξεργάζεται ήχους και γράμματα για να προχωρήσει στην ανάγνωση.

Γιατί οι γονείς δε διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους;
Παρόλα αυτά, πολλοί γονείς δεν καταφέρνουν να διαβάσουν το βράδυ στο παιδί τους ένα παραμύθι, για πολλούς λόγους:
Θεωρούν ότι δεν είναι κάτι απαραίτητο, οπότε διαβάζουν μια στο τόσο

  • Πέρασε η ώρα και το παιδί είναι κουρασμένο
  • Πέρασε η ώρα και ο γονιός είναι κουρασμένος
  • Ο γονιός δεν ευχαριστιέται την ανάγνωση
  • Το παιδί δεν είναι συνεργάσιμο

Πώς να εντάξετε στην καθημερινότητά σας την ανάγνωση παραμυθιών
Τι μπορεί να κάνει ο γονιός για να εντάξει στην καθημερινή ρουτίνα την ανάγνωση ενός παραμυθιού, χωρίς όμως αυτό να γίνει ‘ρουτίνα’ με την κακή έννοια, αλλά να είναι κάτι ευχάριστο και για τους δύο και εποικοδομητικό για το παιδί;
Από την προσωπική εμπειρία μου με τα τέσσερα παιδιά μου και από τις επιστημονικές έρευνες που έχω μελετήσει, σας διαβεβαιώνω ότι τα παρακάτω 5 κλειδιά είναι πολύ σημαντικά:
1. Λίγο και Καλό!
Διαβάστε στο παιδί σας καθημερινά για 10 λεπτά, ή 2-3 σελίδες. Μην αναβάλετε το διάβασμα θεωρώντας ότι δεν έχετε αρκετό χρόνο. Ακόμα και το λίγο είναι πολύ καλύτερο από το καθόλου!

2. Μην αφήσετε να σας διακόψουν
Αφιερώστε το χρόνο της ανάγνωσης αποκλειστικά στο παιδί σας, χωρίς να απαντάτε στο τηλέφωνο (ή να κρυφοκοιτάζετε την οθόνη να δείτε ποιος καλεί), χωρίς να απαντάτε μηνύματα ή μειλς, κλπ.

3. Δώστε στο παιδί σας επιλογή
Ρωτήστε το παιδί σας τι ιστορίες του αρέσουν, επιλέξτε βιβλία με θέματα που το ενδιαφέρουν, αφήστε το να γυρίζει τις σελίδες… Αν το παιδί σας έχει ένα αγαπημένο βιβλίο και το διαβάζετε διαρκώς, μην ανησυχείτε! Και αυτό κάνει καλό, επειδή είναι οικείο και επαναλαμβανόμενο.

4. Χαλαρώστε!
Χαλαρώστε δίπλα στο παιδί σας και επιλέξτε ιστορίες που αφήνουν τη φαντασία ελεύθερη… Κλείστε τα μάτια και εσείς και το παιδί και φανταστείτε τον ήρωα της ιστορίας, το σκηνικό της, τη συνέχεια… Και αν σας πάρει ο ύπνος, μην ανησυχήσετε! Αυτό ήταν το ζητούμενο εξαρχής!

5. Ευχαριστηθείτε την ιστορία και το χρόνο με το παιδί σας
Το διάβασμα του βραδινού παραμυθιού δεν θα πρέπει να γίνεται αγγαρεία. Διασκεδάστε το! Αγκαλιαστείτε με το παιδί σας, διαλέξτε δικές σας αγαπημένες ιστορίες, θυμηθείτε τι σας άρεσε όταν ήσασταν παιδί και βυθιστείτε στην ανάγνωση!

Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

 

Πηγή

Μάθετε στο παιδί να μη φοβάται την θάλασσα

Οι 5 συνηθέστερες ανησυχίες των νέων γονιών σχετικά με τις καλοκαιρινές διακοπές