in

5 πράγματα να σκεφτείς πριν πάρεις δώρο κινητό στο παιδί σου

Πριν τοποθετήσεις, το κινητό που τόσο επίμονα σου ζητάει, κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, σκέψου τουλάχιστον 5 φορές!

Σήμερα, το να κάνεις δώρο στο παιδί σου ένα κινητό τηλέφωνο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το σταθερό τηλέφωνο που κοσμούσε το δικό σου παιδικό-εφηβικό δωμάτιο.

Ξαφνικά, «όλος ο κόσμος» μοιάζει να βρίσκεται συγκεντρωμένος στην τσέπη του μικρού σου με όλες τις πληροφορίες που αφορούν το ίδιο, την οικογένειά του, τους φίλους του…
Αν λοιπόν, συνειδητοποιήσεις το πραγματικό βάρος αυτής της απόφασής σου και συνεχίζεις να τείνεις προς το “ναι” καλό είναι να ρίξεις μια ματιά ΚΑΙ  στους παρακάτω 5 λόγους!

ΣΚΕΨΗ 1η: Είναι πράγματι έτοιμο;

Το ερώτημα αν και είναι απλό θέλει την προσοχή σου. Είναι το παιδί σου έτοιμο για ένα smartphone; Είναι αρκετά υπεύθυνο για να αναλάβει έστω και τη φροντίδα μιας ακριβής ή όχι συσκευής; Αν οι απαντήσεις σου είναι θετικές, τότε σκέψου ξανά αν είναι αρκετά ώριμο για να κρατήσει στα χέρια του τη συσκευή που θα το συνδέσει αυτόματα με τον κόσμο.

ΣΚΕΨΗ 2η: Το κινητό ως σύμβολο ενηλικίωσης

Αποτελεί το πρώτο τεχνολογικό αντικείμενο που έχουν στην κατοχή και χρήση τους. Έχουν ακόμα και τον “δικό τους αριθμό τηλεφώνου”. Με αυτή την έννοια, η συσκευή του κινητού στο χέρι ενός παιδιού εντάσσεται στην ανάγκη του για τη δημιουργία μiας δικής του ιδιαίτερης ταυτότητας, ιδιαίτερα στην εφηβεία. Πρέπει να καταλάβει λοιπόν ότι το κινητό τηλέφωνο είναι μια προσωπική συσκευή και δεν πρέπει να τη δίνει ΠΟΤΕ σε αγνώστους.

ΣΚΕΨΗ 3η: Η ασφάλειά του έρχεται πρώτη

Η κατάχρηση του διαδικτύου, η παρενόχληση, ο εκφοβισμός, η πορνογραφία, ο τζόγος είναι καταστάσεις που το παιδί μπορεί να συναντήσει στο κινητό εφόσον το χρησιμοποιεί και ως πύλη εισόδου στο διαδίκτυο.
Όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οφείλουν να έχουν τη δυνατότητα γονικού ελέγχου και φίλτρα προστασίας από παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο. Εσύ όμως πρέπει να είσαι αυτή που θα αναζητήσεις τις υπηρεσίες αυτές και θα ελέγχεις το χρόνο παραμονής του παιδιού στο διαδίκτυο.

ΣΚΕΨΗ 4η: Η νέα “αγωγή του πολίτη”

Εάν πέρασες τα παραπάνω ερωτήματα με θετικό πρόσημο, το επόμενο βήμα, λένε οι ειδικοί, είναι να το κάνεις να καταλάβει τι είναι η «αγωγή του πολίτη στον κυβερνοχώρο».

Θα έδινες ποτέ τα κλειδιά του αυτοκινήτου σου στο παιδί, χωρίς να το έχεις μάθει πρώτα πως να οδηγεί; Έτσι, και η χρήση κινητού τηλεφώνου έχει κανόνες στους οποίους πρέπει τα παιδιά να εκπαιδευτούν.

ΣΚΕΨΗ 5η: Για την υγεία του

Πολλά ερευνητικά κέντρα πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να αποθαρρύνονται από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, ιδίως κάτω των 10 χρονών. Το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα των παιδιών, το μικρό και λεπτό εγκεφαλικό κρανίο η μακροχρόνια έκθεση των παιδιών στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών, η αρνητική επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας στους ιστούς με συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, κόπωση, προσωρινή απώλεια μνήμης, έλλειψη συγκέντρωσης, οδηγούν την επιστημονική κοινότητα σε αμηχανία για τον βαθμό της επίδρασης της ακτινοβολίας στη σωματική υγεία στον άνθρωπο και καθιστά τον περιορισμό της χρήσης των κινητών από τα παιδιά απαραίτητο.

EXTRA TIP: Σε περίπτωση που το παιδί αθετήσει κάποιον από τους κανόνες που του έχεις θέσει σχετικά με τη χρήση του κινητού του προσπάθησε να μην το τιμωρήσεις παίρνοντάς του τη συσκευή. Είναι πιθανό να το οδηγήσεις σε κρυφή χρήση. Εξήγησε του το λάθος του και τις συνέπειες που μπορεί να έχει και φυσικά μην ξεχνάς ότι δίκαιος είναι ο κανόνας που ισχύει το ίδιο για όλους στην οικογένεια.

Πηγή

Ο γιος του David Bowie ξεκίνησε λέσχη με τα αγαπημένα βιβλία του διάσημου μπαμπά του!

Θεότρελος μπαμπάς φοράει 12 διαφορετικές στολές και βγάζει ξεκαρδιστικές φωτογραφίες με τη κόρη του