in

5 τρόποι για να απαλλάξετε τα παιδιά σας από το άγχος!

Έχετε παρατηρήσει πόσο άγχος έχουν τα παιδιά στις μέρες μας; Οι εργασίες τους για το σχολείο, καθώς και η συμμετοχή σε αθλήματα και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες έχουν αυξηθεί με αποτέλεσμα η πίεση και το άγχος των παιδιών να είναι στα ύψη. Ας μη μιλήσουμε καλύτερα για το άγχος σχετικά με την είσοδό τους στα πανεπιστήμια!

Βλέποντας όλα αυτά, λοιπόν, οι γονείς θα πρέπει να βρουν τη δύναμη να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν το άγχος και να αλλάξουν την τρέλα που απειλεί να τερματίσει την παιδική ηλικία. Εμείς στο all4mama σας προτείνουμε ορισμένους τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να απαλλαγούν από το άγχος και την πίεση που υφίστανται!

1. Ορίστε ένα φυσιολογικό ωράριο ύπνου

Ναι καλά διαβάσατε. Επιτρέψτε στα παιδιά σας να μην ολοκληρώσουν την εργασία τους ή να κάνουν τις ασκήσεις τους νωρίτερα, ώστε να δώσουν προτεραιότητα στην ανάγκη που έχουν για τον ύπνο. Μην ξεχνάτε ότι όποιος στερείται τον ύπνο είναι πιο ανήσυχος, στρεσαρισμένος, λιγότερο παραγωγικός και πιθανόν να κάνει λάθη. Για αυτό, λοιπόν, οι γονείς θα πρέπει να ορίσουν μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου για τα παιδιά τους. Κρατήστε μακριά από το δωμάτιό τους τις ηλεκτρονικές συσκευές, τα σχολικά βιβλία και ο,τιδήποτε μπορεί να τα αποσπάσει και αφήστε τα να χαλαρώσουν.

2. Πείτε ΟΧΙ σε προπονητές και ομάδες με αλλόκοτο πρόγραμμα

Πρέπει να παραδεχτεί κανείς ότι πολλές αθλητικές ομάδες ξεπερνούν τα όρια της εξωσχολικής δραστηριότητας ορισμένες φορές. Υπάρχουν ομάδες, για παράδειγμα, που κάνουν καθημερινά προπονήσεις και αγώνες όλα τα Σαββατοκύριακα. Αντίθετα, άλλες ομάδες απασχολούν τα παιδάκια δυο φορές την εβδομάδα, οργανώνοντας δυο τουρνουά το μήνα μονάχα. Δε χρειάζεται να σας επισημάνουμε ότι η δεύτερη επιλογή θα ήταν η πιο σοφή! Κι αυτό, γιατί τα παιδιά έχουν ανάγκη να περάσουν χρόνο με την οικογένειά τους, να περάσουν χαλαρά τα Σαββατοκύριακά τους βλέποντας ταινίες και φορώντας όλη μέρα πυτζάμες. Αν μη τι άλλο το αξίζουν. Άλλωστε, αυτό που θα θυμούνται όταν μεγαλώσουν δε θα είναι η νίκη τους σε έναν αγώνα βόλεϊ, αλλά τα οικογενειακά δείπνα, οι στιγμές με τα αδέλφια τους, τους γονείς και τους φίλους τους.

3. Σταματήστε την τρέλα με τις εξωσχολικές δραστηριότητες

Φτάνει πια! Δεν υπάρχει κανένας λόγος το παιδί σας να κάνει 20 διαφορετικά πράγματα μετά το σχολείο. Αφήστε τα να επιλέξουν μία δραστηριότητα που αγαπούν και στη συνέχεια να έρθουν στο σπίτι και να είναι με την οικογένειά τους. Επιτρέψτε στα παιδιά σας να βρουν δραστηριότητες και φιλανθρωπικές οργανώσεις που σημαίνουν κάτι για αυτά και να συνεισφέρουν με τρόπο ειλικρινή και πολύτιμο.

 4. Πείτε ΟΧΙ στα κλασικά, τυποποιημένα διαγωνίσματα

Ή βρείτε έναν τρόπο να βοηθήσετε το παιδί σας με το άγχος των εξετάσεων. Η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση που ασκείται στους καθηγητές να βάζουν διαγωνίσματα, ακόμη και αν δεν συμφωνούν αυτό να γίνεται τόσο συχνά. Δε μένει, λοιπόν, από το να προσπαθήσετε να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι οι εξετάσεις είναι απλώς ένας τρόπος αξιολόγησης. Επιπλέον, μην πιέζετε τα παιδιά σας να μελετήσουν περισσότερο από όσο μπορούν και μην κάνετε σαν «τρελοί» για τους βαθμούς. Αν αυτό είναι ένας παράγοντας που δημιουργεί άγχος στα παιδιά σας, μιλήστε με τον δάσκαλό του για να βρείτε λύσεις σε ό,τι σας απασχολεί.

5. Καταρρίψτε το μύθο του «καλού σχολείου»

Πάψτε να πιστεύετε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σχολεία που είναι «καλά». Πολλές φορές, έφηβοι μαθητές και οι γονείς τους έχουν εμμονή να φοιτήσουν στα καλύτερα κολλέγια και ξεχνούν την υπέροχη εμπειρία του να είσαι μαθητής γυμνασίου. Κοιτάξτε γύρω σας! Υπάρχουν χιλιάδες επιτυχημένοι ενήλικες που δεν πήγαν στα καλύτερα και πιο φημισμένα κολλέγια. Καλό είναι οι νέοι γονείς να σκέφτονται την ημέρα που το παιδί τους θα βγει μόνο του στον έξω κόσμο και τι δεξιότητες θα ήθελαν να έχει για να τα καταφέρει. Κανένας γονιός δε θέλει το παιδί του να είναι αγχωμένο, πιεσμένο και στενοχωρημένο. Όλοι οι γονείς επιθυμούν να μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά, που θα είναι παραγωγικά και θα βρουν το σκοπό στη ζωή τους και θα δημιουργούν υγιείς σχέσεις με τους γύρω τους. Θέλουν καλά παιδιά που να αγαπούν και να έχουν στόχους. Παιδιά γεμάτα άγχος και πίεση δεν οδηγούνται σε μια ευτυχή ενηλικίωση.

Πηγή

Οι σκέψεις ενός πατέρα για τα πρώτα ραντεβού της κόρης του…

Τέσσερις μήνες σε ένα Φινλανδικό Δημοτικό Σχολείο