in

6 μυστικά για να μεγαλώσεις ένα ευτυχισμένο παιδί

Ένα παιδί ευτυχισμένο. Ένα παιδί που να χαμογελά, να ανασαίνει γεμάτο, με όσο το δυνατό λιγότερα “θέματα”. Αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο κάθε γονιού -αμέσως μετά το υπεράνω όλων ζητούμενο της υγείας!!! Πώς μεγαλώνουμε, λοιπόν ευτυχισμένα παιδιά. Ιδού 6 σημαντικά σημεία που δημιουργούν γερή βάση προς αυτή την κατεύθυνση…

1. Να είστε εσείς πρώτα ευτυχισμένοι!

Ε ναι λοιπόν. Όσο “αυτονόητο” και να ακούγεται, πρόκειται ταυτόχρονα για το στοιχείο στο οποίο δίνουμε τη λιγότερη σημασία, πολύ απλά γιατί δεν προλαβαίνουμε να το σκεφτούμε! Θεωρείται πια αδιαπραγμάτευτο πώς το πόσο ευτυχισμένη είναι η μητέρα επηρεάζει άμεσα το πόσο ευτυχισμένα ή ακόμη και επιτυχημένα είναι τα παιδιά. Εκτενείς έρευνες έχουν αποδείξει άλλωστε πως μητέρες με κατάθλιψη και αρνητισμό μεγαλώνουν παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς. Τον νου σου λοιπόν… Ξεκίνα από εσένα και φτάσε στο παιδί. Βρείτε τι κάνει εσάς ευτυχισμένους και πράξτε αναλόγως! Υπάρχει λόγος σοβαρός!

2. Μάθε τα να χτίζουν σχέσεις

Όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία των σχέσεων -κάθε είδους σχέσεων- στη ζωή μας όμως, αλήθεια, πόσοι γονείς ασχολούνται σοβαρά με το να διδάξουν στα παιδιά τους πώς να τις χτίσουν σωστά;

Βασικό στοιχείο και σε αυτή την περίπτωση είναι το παράδειγμα. Τα παιδιά διδάσκονται περισσότερο από αυτό που βλέπουν παρά από αυτό που τους λες. Οι δικές σου σχέσεις λοιπόν είναι αυτές που θα διδάξουν αρχικά τα παιδιά σου. Πάνω σε αυτές πρέπει να δουλέψεις και αυτές να εξηγήσεις για να φτάσεις εκεί που θέλεις. Η κάθε σχέση μετράει.

3. Να προσδοκάς προσπάθεια και όχι τελειότητα

Καλό είναι να χαλαρώσεις γιατί αν δεν το κάνεις έγκαιρα θα το “πληρώσεις”, και το παιδί σου ακόμη περισσότερο. Έχει τεράστια σημασία να επιβραβεύεις την προσπάθεια και αυτή να περιμένεις γιατί μόνο έτσι το παιδί θα μάθει να έχει στόχους ανεξαρτήτου αποτελέσματος και χωρίς περιττή πίεση!

4. Δίδαξε… αισιοδοξία

Και βοήθησε και τον εαυτό σου ταυτόχρονα! Δε φαντάζεσαι πόση σημασία έχει το να μάθουν τα παιδιά -κι εσύ μαζί- να αντιμετωπίζουν τη ζωή με χαμόγελο. Γενικά έχε υπόψη σου ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι πιο επιτυχημένοι στο σχολείο, στη δουλειά και στα αθλήματα, είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερο, κάνουν πιο επιτυχημένους γάμους και έχουν λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν στα… ψυχοφάρμακα… Για “πάρ’ το αλλιώς” λοιπόν και όσον αφορά τη δική σου στάση ζωής. Μόνο κερδισμένοι θα βγείτε.

5. Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στο παιχνίδι
Ναι, ναι, καλά διάβασες… Όσο στενά τα όρια του προγράμματος που θέλεις να ορίσεις στο παιδάκι σου, φρόντισε να εντάξεις όσο περισσότερο χρόνο μπορείς στο παιχνίδι. Παιχνίδι κάθε είδους και παιχνίδι μαζί σου. Δες το σαν “ψυχοθεραπεία” και για εσένα. Ελεύθερο παιχνίδι, τρέξιμο στον αέρα, κολύμπι, ποδήλατο.. Όσα θετικά και αν λάβει το παιδί από τις οργανωμένες δραστηριότητες στις οποίες το φορτώνουμε από μικρό, τίποτα δεν υποκαθιστά την ελευθερία που νιώθει όταν απλά… παίζει!!!!

6. Καθίστε στο τραπέζι όλοι μαζί

Αυτό είναι το πιο δύσκολο, όμως ενδέχεται να είναι και το πιο σημαντικό σημείο από όλα. Ανυπολόγιστης αξίας το να μοιράζεται όλη η οικογένεια ένα γεύμα την ημέρα. Όποιο και αν είναι αυτό… Ακόμη και το πρωινό παίζει τον ρόλο του. Δεδομένης βέβαια της “σκληρής” καθημερινότητας, οι πιθανότητες να το καταφέρει κάποιος αυτό κάποια άλλη στιγμή εκτός από το βράδυ -και αν- είναι πολύ περιορισμένες, όμως υπογραμμίζουμε τη σημασία μια ανάλογης απλής “παράδοσης” όπως επίσης τη χαρά που μπορεί να προσφέρει σε όλους. Αξίζει η προσπάθεια…

Παιχνίδι και παιδί: Έλα να παίξουμε!

Δείτε πώς μπορεί ένας μπαμπάς να βάλει το μωρό για ύπνο σε 6 δευτερόλεπτα!