in

7 τρόποι για να βοηθoύν ουσιαστικά οι γονείς τα παιδιά με τα μαθήματα του σχολείου

Το παιδί σας πηγαίνει στο σχολείο μόλις λίγα χρόνια και εσείς έχετε κουραστεί ήδη με τα διαβάσματα; Αυτό συμβαίνει επειδή οι γονείς αγχώνονται για τις σχολικές επιδόσεις του παιδιού και τις περισσότερες φορές αναλαμβάνουν εκείνοι την ευθύνη για τις εργασίες τους, πράγμα που δεν είναι σωστό ούτε για εκείνους αλλά κυρίως για τα παιδιά.

Πώς μπορούν τελικά, οι γονείς να βοηθήσουν ουσιαστικά τα παιδιά τους με τις εργασίες τους, χωρίς να τις λύνουν για εκείνα;

Δείτε μερικά «κόλπα» τα οποία θα συμβάλλουν θετικά στο καθημερινό διάβασμα του παιδιού, αρκεί γονείς και παιδιά να είναι πρόθυμοι για αυτό.

Μην κάνετε τις ασκήσεις για τα παιδιά σας

Οι γονείς πολλές φορές αναλαμβάνουν την ευθύνη των ασκήσεων των παιδιών τους, ειδικά σε μικρή ηλικία και αγχώνονται υπερβολικά με αυτό. Έτσι, όμως, δεν βοηθούν τα παιδιά τους να καταλάβουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν ούτε πώς να λύνουν μόνα τους προβλήματα. Προσπαθήστε από νωρίς να εφαρμόσετε ένα πρόγραμμα μελέτης στη διάρκεια του οποίου τα παιδιά θα λύνουν μόνα τις ασκήσεις και εσείς θα ελέγχετε τα αποτελέσματα. Το παιδί δεν θα αποφεύγει τα λάθη, αλλά θα αντιλαμβάνεται τι κάνει και πώς.

Διδάξτε τους πώς να μαθαίνουν

Η πρώτη επαφή με τις εργασίες για το σπίτι και τις ασκήσεις μπορεί να μπερδέψουν τα παιδιά. Εξηγήστε τους πώς μπορούν  να διαβάσουν, αλλά και γιατί θα ήταν καλύτερο να κάνουν τις ασκήσεις τους με συγκεκριμένη σειρά. Για αρχή μπορείτε να γράψετε σε έναν πίνακα τα βήματα και τη σειρά που πρέπει να ακολουθήσει το παιδί για να κάνει τις ασκήσεις του και εκείνο σιγά σιγά θα έχει το δικό του πρόγραμμα και θα κάνει πολύ πιο εύκολα τις ασκήσεις του.

Οργανώστε σωστά τον χώρο μελέτης

Το μέρος στο οποίο ένα παιδί διαβάζει και μελετά είναι πολύ σημαντικό για την απόδοσή του. Φτιάξτε ένα σημείο στο σπίτι, έτσι ώστε το παιδί να μην αποσπάται από άλλους ήχους ή άτομα και εφοδιάστε το με όλα τα απαραίτητα, όπως μολύβια, χαρτιά και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστεί ένα παιδί την ώρα του διαβάσματος.

Μάθετε το πώς να οργανώνει τον χρόνο του

Τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται την έννοια του χρόνου όπως οι ενήλικες. Όση περισσότερη ώρα παίρνει σε ένα παιδί να κάνει τις εργασίες του τόσο πιο αναποτελεσματικό γίνεται. Προσπαθήστε, λοιπόν, αρχικά να τους δείξετε πώς να θέτουν προτεραιότητες, ξεκινώντας – για παράδειγμα – αρχικά με τις πιο εύκολες εργασίες για το σπίτι και συνεχίζοντας με τις πιο δύσκολες και εξηγώντας με τα δικά τους δεδομένα πόση ώρα μπορεί να πάρει μια εργασία. Μπορείτε να μετρήσετε μαζί πόση ώρα διαρκεί το αγαπημένο του καρτούν ή κάποια αγαπημένη του δραστηριότητα και με βάση αυτή να ρυθμίσετε ένα χρονόμετρο για να κάνει το παιδί τις εργασίες του στον ίδιο χρόνο. Θα μπορείτε, λοιπόν, να πείτε “Θα είναι τόσο γρήγορο όσο το να βγάζουμε το σκύλο βόλτα”.

Δώστε κίνητρο στο παιδί

Επαινέστε το παιδί σας για την πρόοδό του και τους βαθμούς του συχνά. Μπορείτε να φτιάξετε, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, έναν πίνακα επιβράβευσης με βάση τις ημέρες της εβδομάδας και να σημειώσετε πάνω του εργασίες που έχει να κάνει το παιδί σας. Στο τέλος της εβδομάδας θα του δίνετε ένα μικρό βραβείο και εκείνο θα έχει κίνητρο για να συνεχίζει πάντα με ζήλο.

Τονώστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού

Τα παιδιά στο σχολείο, συχνά, ντρέπονται να εκφράσουν τις απορίες τους και εξ’ αιτίας αυτού μένουν… πίσω. Τονώστε το ηθικό των παιδιών σας και διδάξτε τους πώς να μιλούν στην τάξη ευγενικά και ζητώντας λύση στις απορίες τους, ακόμα και αν χρειαστεί να το κάνουν πολλές φορές την ίδια μέρα.

Η σχέση σας είναι πιο σημαντική

Προσπαθήστε να μην συγκεντρώνετε όλη την προσοχή σας στην απόδοση του παιδιού και τους βαθμούς του. Είναι σίγουρα σημαντικά και αυτά, αλλά περισσότερο σημαντική είναι η υγιής σχέση μεταξύ σας. Συζητήστε με το παιδί σας για το πώς ήταν η μέρα του, τι καινούριο έμαθε, πώς τα πέρασε με τους φίλους του, αν αγχώθηκε για κάτι και ακούστε το με προσοχή. Έτσι θα μάθετε πολλά περισσότερα για την καθημερινότητα του παιδιού και θα καταφέρετε, ίσως, να το προσεγγίσετε καλύτερα και στο θέμα των εργασιών στο σπίτι.

Πηγή

Η νέα παγκόσμια έρευνα EyeComfort ρίχνει φως στις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονιών για τα παιδιά τους

Με ποιο τρόπο οριοθετούμε τα παιδιά μας χωρίς να γίνουμε αυταρχικοί;