in

8 πράγματα που πρέπει να πω στον έφηβο γιο μου, πριν αρχίσει να κάνει σεξ!

Έχω έναν έφηβο γιό και ειλικρινά, πάντα πίστευα ότι αυτό πρέπει να συμβεί σε ανθρώπους που είναι πολύ πιο ώριμοι από εμένα – σε κάποιους που ίσως ξέρουν τι κάνουν . Αλλά βρίσκομαι εδώ, στέκομαι μπροστά του καθημερινά, χωρίς να έχω τη παραμικρή ιδέα για το πως θα πρέπει να τον πλησιάσω .Δεν είχα σκεφτεί αυτό το κομμάτι όταν προσπαθούσα με πολύ μεγάλη δυσκολία να κάνω παιδί, κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο εκείνο τον Δεκέμβρη. Δυστυχώς δεν ήρθε με οδηγίες,  που θα μπορούσα να ακολουθήσω καθημερινά. Πόσο καλό θα ήταν να γυρίσω μια σελίδα, και να του δώσω όλα τα μαθήματα ζωής που θα ήθελα να ξέρει, σε μια γλώσσα που θα μπορούσε να καταλάβει.

Πως να του πω όλα όσα θέλω να ξέρει, με τρόπο που θα μπορούσε να με ακούσει; Ενώ υπάρχουν πράγματα για τα οποία δεν είμαι σίγουρη, ξέρω αυτό: θέλω να μεγαλώσω έναν κύριο, έναν νεαρό που δεν θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τους τρόπους του, επειδή είναι με κάποια. Θέλω να είναι αξιοπρεπής και να σέβεται σε όλους τους τομείς της ζωής του, συμπεριλαμβανομένου και του ερωτικού.

Όσο και να θέλω να θάψω αυτή τη συζήτηση κάτω από το χαλί, και να την κάνω κάποια άλλη στιγμή – όταν θα είμαι, αχ δεν ξέρω, τελείως μεθυσμένη και δεν θα θυμάμαι τίποτα – θα μαζέψω τον εαυτό μου, και θα το κάνω γιατί το θεωρώ σημαντικό, γιατί το πιστεύω. Γιατί αν περισσότερα αγόρια μεγαλώσουν και ξέρουν να φέρονται σωστά σε μια κοπέλα, θα κάνει την κοινωνική διαφορά. Είναι τα πράγματα που κάναμε, είτε θέλουμε να το ομολογήσουμε είτε όχι. Θέλω να είναι η φωνή μου που θα ακούει, όταν θα σκέφτεται να κάνει κάτι χαζό. Και αν αυτό είναι που θέλω να κάνω, τότε καλύτερα να του μιλήσω. Οπότε το έκανα.

Πέρα από την προστασία και την ασφάλεια, αυτά είναι που θέλω να ξέρει ο γιός μου για το σεξ και για τις σχέσεις στα εφηβικά του χρόνια :

  1. Ποτέ μην αφήσεις το χέρι κάποιου να ακουμπήσει τα γεννητικά σου όργανα.

Απλά μην το κάνεις. Εάν το θέλουν εκεί, θα το κάνουν μόνοι τους. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, ειδικά όταν κάποιος βιώνει κάτι τέτοιο για πρώτη φορά. Άσε τον άλλο να σε εξερευνήσει, και όχι εσύ. Επίσης, όταν είσαι εσύ αυτός που θα κάνει την προσέγγιση, να ρωτήσεις πρώτα. Πάντα να ρωτάς.

  1. Κανείς δεν σου χρωστάει τίποτα.

Ο κόσμος αλλάζει τη γνώμη του. Εάν σου πουν ότι θέλουν να κάνουν κάτι, και μετά αλλάξουν γνώμη, είναι δικαίωμα τους. Άστο να φύγει, και δείξε κατανόηση – μην κάνεις σαν κακομαθημένο γι αυτό. Δεν χρειάζεται να ικετεύεις, ή να προσπαθείς να πείσεις κάποιον, να κάνει κάτι που δεν θέλει. Εάν κάνει πίσω και πεί όχι, η συζήτηση τελείωσε. Με ακούς; Τελείωσε!

  1. Να είσαι ξεκάθαρος αν το κάνεις μόνο για να περάσεις καλα.

Ειδικά αν πιστεύεις ότι το άτομο με το οποίο συναναστρέφεσαι έχει άλλες ιδέες. Να είσαι ειλικρινής. Είναι πολύ πιο εύκολο να το διαλύσεις στην αρχή, πρίν κάτι εξελιχτεί σε ειδύλλιο χωρίς να το θες. Οι άνθρωποι δένονται όταν μοιράζονται προσωπικές στιγμές. Είναι πιο δύσκολο γι αυτούς ( και για σενα) να το πουν μετά. Μην αφήσεις κανέναν να πιστέψει κάτι τέτοιο. Σε έχω μεγαλώσει καλύτερα από αυτό.

  1. Ποτέ μην αναφερθείς πρόστυχα για μια κοπέλα πίσω από την πλάτη της.

Ή να πείς ότι μυρίζει κάπως, ή να σχολιάσεις τον τρόπο που φιλάει ή κάνει πράγματα. Ποτέ μην πείς κάτι τέτοιο, ακόμα και στους πιο κοντινούς φίλους σου. Όλα αυτά μαθαίνονται πολύ γρήγορα, και μπορεί να στιγματίσουν κάποιον. Και τον περισσότερο καιρό, το άτομο που κάθεται ξέγνοιαστο δεν έχει ιδέα για τι πράγμα μιλάνε, οπότε μην κάτσεις να ακούσεις κάτι αντίστοιχο .Κράτησε το για τον εαυτό σου.

  1. Μην μιλάς για το σεξ σαν ηλίθιος.

Δεν θέλω ποτέ να ακούσω ότι είπες κάτι όπως, « Θέλω να την ρίξω αυτήν,» ή « Πρέπει να κάνω σεξ επειγόντως.» Δεν χρειάζεσαι τίποτα από κανέναν, και μπορείς να τα φροντίσεις όλα μόνος σου. Είσαι ικανός να ελέγξεις τις ορμές σου, οπότε να το κάνεις αν το νιώσεις. Βρες ένα ήσυχο μέρος και πήγαινε. Πίστεψε με θα ζωντανέψεις. Ακόμα και ο πατέρας σου θεωρεί ότι δεν υπάρχει κάποιος ιδιωτικός χώρος στο σπίτι. Είμαι σίγουρη ότι θα βρείς έναν .

  1. Τα προφυλακτικά έχουν σχεδιαστεί για να τα χρησιμοποιούμε.

Χρησιμοποίησε τα. Δεν με νοιάζει αν παίρνει αντισυλληπτικά, τα προφυλακτικά είναι για να προστατέψουν εσένα και το άτομο που είσαι μαζί, σε πολλά περισσότερα πράγματα και όχι μόνο από την αναπαραγωγή. Εάν κάνεις δεύτερες σκέψεις για να χρησιμοποιήσεις, θυμήσου αυτό :  Το μωρό που άκουσες να κλαίει στο σούπερ μάρκετ (αυτό που έκανε την τρίχα σου να σηκωθεί όρθια) μπορεί να γίνει και δικό σου. Το μωρό που πέταξε το θερμόμετρο και τρομάξαμε όλοι , μπορεί να γίνει δικό σου. Επίσης έχω ακούσει τρομακτικές ιστορίες, για άντρες που τους έχουν βάλει σωληνάκια στο πέος για να τους εξετάσουν για αφροδίσια νοσήματα, οπότε αν δεν έχεις σκεφτεί πως θα αντιμετωπίσεις κάτι τέτοιο στην εφηβεία σου, βάλτο και άσε τα πολλά πολλά.

  1. Θα κάνεις για τους άλλους αυτό που θες να κάνουν σε σενα.

Με άλλα λόγια, ανταπόδωσε. Φρόντισε να δώσεις πρώτος. Μην φύγεις απλά γιατί πήρες ότι ήθελες.

  1. Χρειάζεσαι συγκατάθεση.

Για να φιλήσεις κάποιον, χρειάζεσαι τη συγκατάθεση του. Μερικές φορές αυτό μπορεί να συμβεί αν ανταποδώσουν το φιλί σου. Ίσως σου ζητήσουν να τις φιλήσεις, ίσως οι φίλες της να σου πουν, ότι θέλει να την φιλήσεις. Όλα αυτά είναι καλά και σωστά. Είναι όμορφο και ενθουσιώδες, το ξέρω, αλλά δεν υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό.

Εάν κάποια σου ζητήσει να κάνεις κάτι μαζί της και είσαι κάτω από την επιρροή της – δεν μπορείς πραγματικά να καταλάβεις τι λέει, αλλά νομίζεις ότι ίσως επειδή το είπε είναι εντάξει, και ίσως είναι – αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εχεις την συγκατάθεση.

Εάν κάποια δεν μπορεί να κάτσει , να ανοίξει τα μάτια της, ξέχασε το όνομα σου – απλά μην την ακουμπήσεις κάν, ποτέ. Δεν έχεις την συγκατάθεση. Δεν με νοιάζει αν σε παρακαλάει.  Θέλω να πιστεύω ότι σου έχω διδάξει να είσαι ένα βήμα μπροστά.Αυτό σημαίνει ότι το να πλησιάσεις μια από τις φίλες της, να την καλέσεις ή να της πείς ότι δεν υπάρχει κανένας σαν και σένα , απλά κάνε πίσω.

Έχουμε κάνει τη συζήτηση για την προστασία, την συζήτηση ότι πρέπει να περιμένεις μέχρι να μπείς σε μια αφοσιωμένη σχέση, την συζήτηση για όλα τα άσχημα πράγματα που μπορεί να γίνουν. Ίσως κάποιοι θεωρήσουν ότι το παρατραβάω, πραγματικά δεν με νοιάζει. Δεν θα ηρεμήσω αν δεν διδάξω στο γιό μου να είναι κύριος, μόνο και μόνο επειδή νιώθω άβολα με αυτή τη συζήτηση.

Και αμφιβάλλω αν θα τα μάθει αυτά από τον φίλο του τον Δημητράκη, πρίν τα ακούσει από την ίδια του την μητέρα. Όλοι ξέρουμε ότι έχω καλύτερες γνώσεις από εκείνον, οπότε γιατί να μην τα μάθει από εμένα καλύτερα;

Και σε όλες του τις μελλοντικές κοπέλες: Κορίτσι, εγώ σαν πατέρας, έκανα ότι μπορούσα!

Πηγή

Γράμμα ενός μπαμπά στην κόρη του

«Πατέρας και κόρη»: Ένα συγκινητικό animation που αξίζει να δείτε!