in

8 τρόποι για να απολαμβάνετε περισσότερο χρόνο ως οικογένεια

Οι γονείς πάντα αναζητούν τη χρυσή τομή ανάμεσα στη δουλειά και τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού και στο χρόνο που θέλουν να περνούν με τα παιδιά τους. Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι πολλαπλές υποχρεώσεις δυσκολεύουν συχνά τις προσπάθειές τους, ειδικά όταν και τα ίδια τα παιδιά, έχουν εξωσχολικές δραστηριότητες. Διαβάστε κάποιες πρακτικές συμβουλές για να ελαφρύνετε το πρόγραμμα με τις καθημερινές σας υποχρεώσεις και να αυξήσετε το χρόνο που περνάτε με τους αγαπημένους σας.

Πρέπει να το κάνω αυτό;
Αν είστε άνθρωπος που κάνει λίστες, χωρίστε τις δουλειές σας σε τρεις κατηγορίες: «αυτά που πρέπει να κάνετε», «αυτά που δεν είναι απαραίτητα» και τα «ίσως». Σκεφτείτε αν είναι στα αλήθεια απαραίτητο και επείγον να κάνετε κάποια πράγματα, ανάλογα με το χρόνο που έχετε διαθέσιμο. Αν μπορεί να το κάνει κάποιος άλλος, ο σύντροφός σας, η μαμά σας, μία φίλη, απλά διαγράψτε το!

Αξιοποιείστε ό,τι έχετε
Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από την οικογένειά ή τους φίλους σας. Όταν προσφέρονται οι ίδιοι να σας δώσουν ένα χεράκι αναθέστε τους κάποιες δουλειές που θα χαλαρώσουν το πρόγραμμά σας. Να θυμάστε να μην εκμεταλλεύεστε (πολύ) την προθυμία τους και να τους το ανταποδίδετε όσο μπορείτε, ίσως με ένα ωραίο δείπνο στο σπίτι σας.

Βάλτε και τα παιδιά στο παιχνίδι
Σίγουρα στρώνετε το τραπέζι γρηγορότερα από το 5χρονο παιδί σας. Όταν όμως του ζητάτε να το στρώσει εκείνο, αποκτά άλλη μία δεξιότητα ενώ δένεστε ακόμα περισσότερο αφού κάνετε κάτι μαζί. Δώστε του συγκεκριμένες οδηγίες για να σας βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού. Θα μάθει να είναι πιο υπεύθυνο, θα αισθανθεί χρήσιμο και εσείς θα έχετε περισσότερο χρόνο για να παίξετε μαζί του. Μην ξεχνάτε να το ενθαρρύνετε και να το επαινείτε για τις προσπάθειές του.

Προγραμματίστε
Αν χάνετε χρόνο τα πρωινά που προσπαθείτε να ετοιμάσετε το παιδί για το σχολείο, αναζητώντας βιβλία, παπούτσια, ρούχα, προετοιμαστείτε από το προηγούμενο βράδυ για να μην χάνετε χρόνο και αγχώνεστε. Φροντίστε να κάνετε πράγματα που μπορεί να σας στρεσάρουν, όπως να διαβάσετε μηνύματα της δουλειάς, σε ώρες που το παιδί κοιμάται ή είναι απασχολημένο με το παιχνίδι του.

Εκμεταλλευτείτε τα καλά της τεχνολογίας
Αν τα ψώνια σας «ροκανίζουν» πολύ από το χρόνο σας, χρησιμοποιείστε υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για αγορές από σούπερ μάρκετ ή άλλα καταστήματα μέσω Ίντερνετ για να πάρετε από τα απολύτως απαραίτητα για το σπίτι σας μέχρι πάνες, ψωνίζοντας on-line.

Διπλές μερίδες
Μαγειρεύετε γεμιστά; Αυξήστε την ποσότητα και βάλτε τα μισά στον καταψύκτη για κάποια άλλη μέρα της εβδομάδας. Χρησιμοποιήστε ό,τι έμεινε από το σημερινό κοτόπουλο στο φούρνο για να κάνετε μία δροσερή σαλάτα αύριο. Και επιτρέψτε ένα διάλειμμα μία φορά στο τόσο από το μαγείρεμα παραγγέλνοντας πίτσα ή ό,τι άλλο προτιμά η οικογένειά σας.

Πείτε όχι στις συγκρίσεις
Προσπαθήστε να μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με το πρότυπο της σούπερ μαμάς που κάνει τα πάντα τέλεια και στο σπίτι και στη δουλειά της. Εκτός από περιττό άγχος και ενοχές, σας τρώει και χρόνο. Δεν υπάρχει η τέλεια μαμά. Υπάρχετε εσείς και οι προτεραιότητές σας. Αποφασίστε ποιες είναι αυτές και ρυθμίστε ανάλογα το πρόγραμμά σας. Αφιερώστε χρόνο σε όσα θεωρείτε σημαντικά και σας κάνουν χαρούμενη. Μην έχετε τύψεις γιατί το σπίτι σας δεν είναι σαν να βγήκε από σελίδες περιοδικού. Το βασικό είναι να αισθάνεστε εσείς και η οικογένειά σας καλά μέσα σε αυτό.

Φτιάξτε τη δική σας οικογενειακή παράδοση
Μπορεί να είναι ένα βράδυ με ταινία και ποπ κορν με όλη την οικογένεια μαζεμένη στον καναπέ, μία βόλτα στο πάρκο κάθε Κυριακή ή βραδιά επιτραπέζιων τις Παρασκευές. Ό,τι και αν διαλέξετε, σιγουρευτείτε ότι όλοι, παιδιά και γονείς, «τιμούν» την παράδοση και αφήνουν αυτή τη μέρα ελεύθερη για να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους τους. Αφήστε στην άκρη το βαρύ καθημερινό σας πρόγραμμα, κλείστε τα κινητά και απολαύστε ο ένας τον άλλο.
childit.gr

Τι γίνεται όταν προτιμά τον έναν από τους δύο γονείς;

Πώς αλλάζει η πατρότητα έναν άνδρα;