in

8+1 τρόποι να κρατήσετε την οικογένειά σας ασφαλή on-line

Τα τελευταία χρόνια το Ίντερνετ έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Social media, φωτογραφίες, συνταγές, ειδήσεις, βίντεο, παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορεί να μας ενδιαφέρει μπορούμε πλέον να το βρούμε on-line.

Όμως, το Ίντερνετ κρύβει πολλές «κακοτοπιές» αν δεν γίνεται λογική και ασφαλής χρήση του. Τι μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε την οικογένειά σας ασφαλή στην εποχή του διαδικτύου;

1.Προσέξτε τις φωτογραφίες σας
Αποφύγετε να ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας, ειδικά με πάνες, εσώρουχα, κλπ. Αν θέλετε να ανεβάσετε μία οικογενειακή φωτογραφία, φροντίστε να βάλετε αυτό που στην τηλεόραση λέγεται «αράχνη» και στα γραπτά «υδατόσημο», ένα σήμα δηλαδή που δεν μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα ούτε με Photoshop.

2. Κρατήστε τον έλεγχο των τηλεφώνων των παιδιών
Αν έχετε δώσει τηλέφωνο στο παιδί σας, είναι καλό να γνωρίζετε πώς το χρησιμοποιεί, καθώς πολλά παιδιά παραμένουν αφελή και μπορεί να πέσουν θύματα επιτήδειων. Αν έχει smartphone, ελέγχετε τακτικά τις δραστηριότητές του μέσω του τηλεφώνου. Σε κάθε περίπτωση συζητήστε μαζί του για να του εξηγήσετε γιατί δεν είναι ασφαλές να δίνει προσωπικές πληροφορίες αλλά και να μιλάει διαδικτυακά με ανθρώπους που δεν γνωρίζει ούτε εκείνο αλλά ούτε και εσείς.

3. Μην χρησιμοποιείτε παντού το ίδιο password
Θωρακίστε τους λογαριασμούς σας, τα email σας και ό,τι άλλο έχετε στο Ίντερνετ σε περίπτωση που κλαπεί το κινητό, το τάμπλετ ή το λάπτοπ σας ή ακόμα που σας «χακάρει» κάποιος, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς και όσο το δυνατόν πιο δύσκολους κωδικούς.

4. Αποφεύγετε να μπαίνετε στους λογαριασμούς σας από WiFi που δεν γνωρίζετε
Δίκτυα WiFI που ανήκουν σε δήμους, βιβλιοθήκες, μαγαζιά, καφετέριες, κλπ, μπορεί να παρακολουθούνται από κάποιους, για αυτό είναι καλό να μην μπαίνετε στα emails και τους λογαριασμούς σας από άγνωστα δίκτυα. Αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση για παράδειγμα στο τηλέφωνό σας μπορεί να δει τα πάντα, από τα μηνύματά σας μέχρι τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς (αν συνδέεστε με τις εφαρμογές της τράπεζάς σας μέσω άγνωστων WiFi).

5. Χρησιμοποιείτε πάντα «κλειδωμα» ή password στις συσκευές σας
Μπορεί να μην αποθαρρύνει κάποιον από το να σας κλέψει, για παράδειγμα, το κινητό, θα τον δυσκολέψει ωστόσο να αποκτήσει πρόσβαση στις προσωπικές σας πληροφορίες. Μην σας σταματήσει το 1 δευτερόλεπτο που θα χρειάζεστε για να ξεκλειδώσετε το κινητό σας από το να κάνετε ό,τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε κάποιον να αποκτήσει πληροφορίες για εσάς και την οικογένειά σας.

6. Αποφεύγετε να μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες με αγνώστους
Μπορεί να είναι κοινή λογική, καλό είναι όμως να το επαναλαμβάνουμε όσο πιο συχνά γίνεται: μην δίνετε πληροφορίες όπως τον αριθμό του λογαριασμού σας ή τη διεύθυνσή σας σε ανθρώπους που δεν γνωρίζετε, ακόμα και αν σας προσφέρουν λεφτά. Αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν είναι αληθινό!

7. Κρατήστε τις online φιλίες σας online
Όσο θελκτικό και αν ακούγεται να γνωρίσετε κάποιον από τους φίλους που έχετε αποκτήσει αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, συνήθως δεν είναι καλή ιδέα. Ειδικά, αν αναλογιστείτε ότι στην ψηφιακή εποχή είναι πολύ εύκολο κάποιος να πει ψέματα για το ποιος είναι στα αλήθεια, αφού δεν μπορείτε να είστε ποτέ ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από μία οθόνη.

8. Προσέχετε τι ανεβάζετε στο διαδίκτυο
Για παράδειγμα, αν έχετε σκοπό να λείψετε για κάποιες μέρες, μπορείτε να αποφύγετε να γράψετε στα social media πόσο χαίρεστε που επιτέλους θα πάτε διακοπές και θα απουσιάζετε από τότε μέχρι τότε. Επίσης, αποφεύγετε να ανεβάζετε πράγματα που δεν θα θέλατε να δει ή να ξέρει το αφεντικό σας. Τα τελευταία χρόνια είναι σύνηθες οι εργοδότες να ελέγχουν τους εργαζόμενούς τους μέσω social media.

9. Πείτε όχι στο διαδικτυακό bullying
Κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να παρενοχλήσουν άλλους, γιατί έχουν διαφορετική θρησκεία, χρώμα δέρματος, σεξουαλικό προσανατολισμό, κλπ είτε γιατί δεν έχουν με τι άλλο να ασχοληθούν. Μην τους παίρνετε στα σοβαρά, όσο «τοξικοί» και αν είναι. Αν αισθανθείτε ότι το παρατραβάνε, μην διστάσετε να τους καταγγείλετε στις αρχές.

 

Πηγή

Φιλία στη ζωή των παιδιών

Πώς το μωρό δοκιμάζει τη σχέση σας