in

9 μαθήματα που κάθε μπαμπάς πρέπει να δώσει στον γιο του

Συνηθίζουμε να λέμε ότι η σχέση πατέρα-κόρης έχει μια «άλλη γλύκα» και ότι γι’ αυτό είναι ιδιαίτερη. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η σχέση πατέρα γιου έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Ο πατέρας είναι το πρώτο και πιο σημαντικό αντρικό πρότυπο στη ζωή του γιου του και ίσως το άτομο που τον επηρεάζει περισσότερο απ’ όλους! Γι’ αυτό, εκτός από τις στιγμές διασκέδασης και ξεγνοιασιάς που περνούν μαζί, ο πατέρας είναι επιφορτισμένος με μια μεγαλύτερη και πιο σημαντική «υποχρέωση»: να του δώσει όλα τα εφόδια που έχει ανάγκη για να γίνει ένας «σωστός» και υπεύθυνος άντρας!

Να αγαπάει τη μητέρα του

Και να το δείχνει! Όταν ένας άντρας εκδηλώνει τα συναισθήματά του, δεν φοβάται να είναι ρομαντικός και να λέει στη μητέρα των παιδιών του «Σ’ αγαπώ», μαθαίνει ασυνείδητα στο γιο του πώς πρέπει να φέρεται στις γυναίκες. Του δίνει, έτσι, τα θεμέλια για κάθε σχέση που θα κάνει στη ζωή του με το αντίθετο φύλο.

Να παίζει μαζί του

Τα video games και τα παιχνίδια του υπολογιστή δεν είναι πρώτα στη λίστα μας αλλά ξέρουμε ότι είναι σχεδόν δεδομένα με ένα μικρό και ένα μεγάλο παιδί στο παιδί στο σπίτι. Εκτός απ’ αυτά, όμως, το σημαντικό είναι να παίξει πραγματικά μαζί του, να πάνε μαζί για ποδόσφαιρο, να πέσουν κάτω, λερωθούν, να κάνουν αγώνα δρόμου… Όλες αυτές οι «αγορίστικες» συνήθειες θα τους βοηθήσουν να δεθούν, να γελάσουν και μέσα απ’ το γέλιο, να μάθουν ο ένας τον άλλον.

Να αποτύχει

Τα παιδιά μαθαίνουν από τα λάθη και τις αποτυχίες μας. Όταν ένας γιος δει τον πατέρα του να αποτυγχάνει, μαθαίνει ότι τα λάθη για έναν άντρα είναι αποδεκτά σε αντίθεση με αυτό που πρεσβεύει η κοινωνία μας ότι ο «δυνατός» άντρας δεν κάνει λάθη. Αρκεί να μην το βάζει κάτω και να συνεχίζει περήφανα την προσπάθεια. Ένα αγόρι που θα μεγαλώσει χωρίς να φοβάται τις αναποδιές και τα εμπόδια που θα σταθούν στο δρόμο του, θα εξελιχθεί σ’ έναν άντρα ικανό να αντιμετωπίσει τις πιο δύσκολες προκλήσεις και προβλήματα. Κι αυτό είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα μαθήματα που μπορεί να δώσει ένας πατέρας στο γιο του.

Να δίνει μάχες

Μεταφορικά και κυριολεκτικά! Είτε για την οικογένειά του, είτε για τη δουλειά του είτε για τις αρχές του, ένας πατέρας έχει χρέος να μάθει στο γιο του πώς να είναι κανονικός αγωνιστής. Να προσπαθήσει να κερδίσει την καρδιά της γυναίκας που αγαπάει, να βάλει τα δυνατά του για να πετύχει στη δουλειά των ονείρων του και, φυσικά, να αμυνθεί σε όποιον στραφεί εναντίον της οικογένειάς του.

Να του μιλήσει για το σεξ

Η αμήχανη συζήτηση του σεξ όταν έχεις γιο είναι αντρική υπόθεση. Κι αυτό γιατί μόνο ο πατέρας μπορεί να καταλάβει ακριβώς τις αλλαγές που περνάει ο γιος του όταν είναι στην εφηβεία. Πρέπει να τον ακούσει, να του μιλήσει, να απαντήσει στις απορίες του και φυσικά να του εξηγήσει ότι είναι χρέος του πάντα να σέβεται τις γυναίκες.

Να είναι ο κολλητός του

Ο γιος έχει ανάγκη ο πρώτος του κολλητός να είναι ο πατέρας του. Να βλέπουν μαζί αγώνες ποδοσφαίρου, να κάνουν ευχάριστες εκπλήξεις στη μαμά και να έχουν τα δικά τους αστεία και μυστικά. Ό,τι και να κάνει, ο μπαμπάς του πρέπει να είναι ο μεγαλύτερος θαυμαστής του, αυτός που θα του λέει «μπράβο» και θα τον θαυμάζει πραγματικά, ακόμα και όταν κάνει λάθη.

Να τον ακούει

Να ακούει όλα όσα έχει να του πει, είτε μικρά είτε μεγάλα. Πρέπει να ξέρει ότι εκείνος θα είναι πάντα δίπλα του, να τον ακούει πάντα με τον ίδιο ενθουσιασμό και να τον υποστηρίζει ό,τι και να γίνει!

Να κάνουν μαζί «αντρικές» δουλειές

Να τον μάθει να δένει την γραβάτα του, να βάζει καλάθια, να ξυρίζεται και να τον βοηθάει στα μαστορέματα! Μόνο ο πατέρας του μπορεί πραγματικά να του τα διδάξει όλα αυτά. Αυτό είναι το δικό τους ξεχωριστό «δέσιμο» που εμείς, ως μητέρες, δεν μπορούμε να το νιώσουμε, εκτός αν έχουμε κόρη.

Να του μάθει να κλαίει

Το κλάμα, για τ’ αγόρια και για τους άντρες, δεν είναι ντροπή. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για τον γιο από τον ίδιο του τον πατέρα. Όταν βλέπει ότι δεν ντρέπεται να εκφράσει τη στενοχώρια του και να κλάψει μπροστά στα παιδιά ή τη γυναίκα του, εκείνη τη στιγμή βλέπει ένα δυνατό άντρα που δεν φοβάται να εκδηλώσει ελεύθερα τα συναισθήματά του, βλέπει έναν άντρα που δεν φοβάται τον ίδιο του τον εαυτό!

Πηγή

Το συγκλονιστικό γράμμα ενός πατέρα στον γιο του

Κι εμείς οι γονείς κάπου τα χάνουμε… και μένουμε μισοάδειοι