in

Η αλήθεια πίσω από 6 μύθους που λέμε στα παιδιά μας

Όλοι οι γονείς έχουμε πει κατά καιρούς μερικά αθώα ψέματα στα παιδιά μας. Ωστόσο οι γονείς μας, όπως ανακαλύψαμε αργότερα μας έλεγαν και λίγο πιο «χοντρά» ψέμματα από αυτά που λέμε εμείς σήμερα στα δικά μας παιδιά. Όσο χοντρά κι αν ήταν όμως, εμείς τα πιστεύαμε. Ευτυχώς στις μέρες μας όλο και λιγότεροι γονείς τα διαιωνίζουν. Αυτό ελπίζω τουλάχιστον.

Αυτό που παραδέχομαι, ανακαλώντας το παρελθόν πάντως, είναι πως οι γονείς μας τότε είχαν καλές προθέσεις καθώς νόμιζαν ότι αυτά τα αθώα ψέματα ήταν απαραίτητα για:

– τη διατήρηση της αθωότητας (Εκείνος ο γλυκύτατος παππούς με την άσπρη γενειάδα, το κόκκινο κοστούμι και τις μαύρες μπότες που κατά έναν μαγικό τρόπο χωράει να περνάει μέσα από τις καμινάδες; Ω, ναι, υπάρχει!),

– την προώθηση καλών τρόπων (Μην τρως τα νύχια σου, θα φράξει το έντερο σου) και

– την προστασία των παιδιών (Αυτή η τρύπα στην αυλή; Αν πέσεις μέσα και θα φτάσεις μέχρι την Κίνα).

Ευτυχώς οι περισσότεροι γονείς πλέον επιλέγουμε να λέμε την αλήθεια χωρίς να τρομάζουμε τα παιδιά μας με ανυπόστατους μύθους.

Παρακάτω έχω συγκεντρώσει 6 κοινές «απειλές» γονέων που δεν είναι αλήθεια, ωστόσο κρύβουν μια αλήθεια πίσω τους για το πώς εφευρέθηκαν.

1. Μην καταπιείς την τσίχλα γιατί θα κολλήσει στο στομάχι σου για εφτά χρόνια

Σίγουρα το έχετε ακούσει πολλές φορές και ίσως κάποιες φοβηθήκατε ότι η τσίχλα θα κολλήσει στο στομάχι σας και θα παραμείνει εκεί για επτά ολόκληρα χρόνια. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι, παρόλο που η τσίχλα δεν χωνεύεται, θα βγει με τις κενώσεις στην τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός μας, σε αντίθεση με το στόμα ενός έφηβου, είναι εξαιρετικά σχεδιασμένος στο να αποβάλει τα συστατικά που δεν του χρησιμεύουν σε τίποτα. Η μόνη εξαίρεση, όπως αναφέρει το περιοδικό Pediatrics σε ένα άρθρο του το 1998, είναι οι ακραίες περιπτώσεις τριών παιδιών που κατάπιναν 6-7 τσίχλες ημερησίως. Αυτή η τρομερή συνήθεια τους προκάλεσε δυσκοιλιότητα, καθώς εμπόδιζε το πεπτικό σύστημα να λειτουργήσει και χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί η μεγάλη μάζα τσίχλας που είχε συσσωρευτεί.

2. Σου πεσε το τοστ στο πάτωμα; Φάτο, δεν έχει τίποτα!

Το τοστ που μόλις σας έπεσε στο πάτωμα, το σηκώσατε και το καθαρίσατε όσο πιο γρήγορα μπορούσατε εξακολουθεί να είναι γεμάτο με βακτήρια. Μια πρόσφατη μελέτη του Rutgers που αφορούσε τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων, αναφέρει ότι βακτήρια όπως η σαλμονέλα μολύνουν τα τρόφιμα ακαριαία. Σίγουρα, όσο περισσότερο τα τρόφιμα έρχονται σε επαφή με το πάτωμα, τόσο περισσότερα βακτήρια μεταφέρονται. Αλλά δεν περιορίζει όλα τα βακτηρίδια. Και μια καλή είδηση: Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κάποιου προϊόντος που έχει πέσει στο χαλί είναι πιο ασφαλής σχετικά από το να καταναλωθεί κάτι που έπεσε σε άλλες επιφάνειες.

3. Μην κολυμπήσεις μετά το φαγητό, θα βουλιάξεις.

Τίποτα δεν σκοτώνει την καλοκαιρινή σου διάθεση περισσότερο από το να σου πω ότι δεν μπορείς να βουτήξεις στην θάλασσα μετά το μεσημεριανό γεύμα γιατί θα πνιγείς. Όπως και με κάθε άσκηση, η κολύμβηση αμέσως μετά το φαγητό μπορεί να προκαλέσει μια δυσφορία, αλλά δεν θα οδηγήσει σε οποιοδήποτε σπασμό ολόκληρου του σώματος που θα σας στείλει κατευθείαν στο πάτο της θάλασσας.

4. Θα κρυώσεις αν βγεις έξω με βρεγμένα μαλλιά.

Ως κλασική Ελληνίδα μάνα, σίγουρα απαιτείς από το παιδί σου να στεγνώσει τα μαλλιά του πριν βγει από το σπίτι. Για να μην κρυώσει! Μπορεί να μην σας αρέσει, αλλά το κρύο δεν προκαλεί κρύο. Οι ιοί τείνουν να ευδοκιμούν το χειμώνα, αλλά δεν είναι μεταδοτικοί μέσω χαμηλότερων θερμοκρασιών. Μπορείτε να αρπάξετε κρύωμα μέσω της έκθεσης στους ιούς – και μια υπέροχη μέρα με λιακάδα μπορεί να φροντίσει για αυτό.

5. Αν κάθεσαι πολύ κοντά στην τηλεόραση θα χαλάσεις τα μάτια σου

Μεγαλώσατε λέγοντάς σας ότι η ασφαλέστερη απόσταση για να παρακολουθήσετε τηλεόραση είναι δύο μέτρα. Ήταν λες κι όλοι οι γονείς συγκεντρώθηκαν και σιωπηλά συμφώνησαν σε έναν αυθαίρετο, προστατευτικό αριθμό όρασης. Ο αριθμός αυτός, ωστόσο, προήλθε από τον φόβο ότι οι τηλεοράσεις τη δεκαετία του ’60 εξέπεμπαν ακτινοβολία. Παρόλο που οι τόνοι της οθόνης είναι προβληματικοί για διάφορους λόγους, ωστόσο δεν επηρεάζουν δυσανάλογα την όραση του παιδιού σας.

6. Μην κάνεις κρακ στα δάχτυλά σου γιατί θα πάθεις αρθρίτιδα

Ενοχλητικό; Ναι. Αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξετε επίπονη αρθρίτιδα στο μέλλον; Όχι. Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της συνήθειας και του αυξημένου κινδύνου της νόσου. Εντούτοις, δεν είστε καθόλου ασφαλείς. Οι αρθρώσεις των ρωγμών θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μειωμένη δύναμη πρόσφυσης και στα πρησμένα χέρια. Έτσι, αν το παιδί σας ήθελε να είναι ο επόμενος παγκόσμιος πρωταθλητής πάλης, ίσως να τους πείτε να το ξανασκεφτεί προτού το κάνει.

Πηγή

«Οικογενειακές αποφάσεις»: μια καμουφλαρισμένη γονεϊκή παρέμβαση στα παιδιά

Τελικά πρέπει τα παιδιά μας να φοβούνται ή να εμπιστεύονται έναν αστυνομικό;