in

«Η αξία της φαντασίας για το παιδί…»

Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση, συνήθιζε να λέει ο Albert Einstein. Η φαντασία ωθεί έναν άνθρωπο να σκέφτεται πολύπλοκα, να εκφράζεται με μεγαλύτερη ευκολία και να ξεσπάει μέσω αυτής πιο εύκολα τα δικά του πολύπλοκα συναισθήματα.

Ειδικά στα παιδιά, η φαντασία είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς βοηθάει την ανάπτυξη της εγκεφαλικής και συναισθηματικής τους νοημοσύνης. Μέσω της φαντασίας δημιουργούνται νέες παραστάσεις που ξεπερνούν την αντίληψη που μου μας προσφέρουν οι φυσικές μας αισθήσεις.  Οι ειδικοί έχουν τονίσει πλείστες φορές πως η φαντασία στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού τα βοηθάει να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και να ξεφεύγουν  από τη σκληρή πραγματικότητα. Πόσο όμως η σύγχρονη εκπαίδευση βοηθάει τα παιδιά και τα οδηγεί προς αυτή;

Η σύγχρονη εκπαίδευση δε δίνει, δυστυχώς, πολλά περιθώρια στα παιδιά να καλλιεργήσουν τις γνωστικές τους ικανότητες αλλά ούτε και να αποκτήσουν φαντασία. Αντιθέτως, βομβαρδίζει τα παιδιά με ένα σωρό πληροφορίες που τα ωθεί να πιστεύουν πως η διαδικασία της μάθησης είναι μία αγγαρεία και όχι μία ευχάριστη ανακάλυψη της γνώσης.

Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο το σχολείο να εντάξει μέσα στο πρόγραμμά του περισσότερη ενασχόληση με θεατρικές παραστάσεις , να δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να εκφράζονται με καλλιτεχνικές δημιουργίες και να παρέχει στα παιδιά την ελευθερία για αντίλογο, για έκφραση της γνώμης τους και των αποριών τους.

Οι γονείς ,από την άλλη, είναι σημαντικό να μη φορτώνουν υπερβολικά τα παιδιά με υποχρεώσεις και δραστηριότητες που μπορεί και τα ίδια να μη θέλουν πραγματικά, με αποτέλεσμα τα ίδια να νοιώθουν πιεσμένα και να ‘’χάνονται’’ μέσα σε αυτά. Οι γονείς πρέπει να δίνουν οι ίδιοι δικαίωμα στο παιδί να σκέφτεται πώς θα μπορούσε να γεμίσει το χρόνο του και να καλλιεργήσει με αυτό τον τρόπο την έμφυτη δημιουργικότητα και περιέργειά του. Μπορούν να του δώσουν ερεθίσματα να ασχοληθεί με το παιδικό παραμύθι που κρύβει πολλές εκπλήξεις για το παιδί ή να του αφηγούνται μικρές ιστορίες. Η πλαστελίνη, οι ακουαρέλες δίνουν έναυσμα στο παιδί να εκφράσει τον κόσμο του, να περιγράψει όσο πιο απλά μπορεί τις σκέψεις του, να ξεδιπλώσει το ταλέντο του.

Το παιχνίδι εκτινάσσει τη δημιουργικότητα των παιδιών και τα μαθαίνει να ενδιαφέρονται για τη φυσική τους κατάσταση.

Τα παιδιά, μέσω της φαντασίας, αισθάνονται περισσότερα ευτυχισμένα και έτοιμα να αντιμετωπίσουν τον δύσκολο και σκληρό κόσμο. Η φαντασία του λοιπόν όχι μόνο δεν πρέπει να περιορίζεται αλλά τουναντίον, να ενθαρρύνεται!

Μαρία Σκαμπαρδώνη, δημοσιογράφος

 

Πηγή

Όλοι πρέπει να τη διαβάσουν: Η επιστολή της Λεγανές σε γονείς παικτών από τις ακαδημίες

Όταν οι γονείς «σηκώνουν» χέρι πάνω στα παιδιά