in

Δέκα εκπλήξεις που περιμένουν τον καινούργιο πατέρα

Κάποια στιγμή, όχι πολύ μετά τη γέννηση του μωρού, ο μπαμπάς συνειδητοποιεί ξαφνικά, την πραγματικότητα. Δηλαδή, ότι τώρα είναι μπαμπάς, τις καινούργιες ευθύνες του, την πίεση και τον καινούργιο πλέον τρόπο ζωής του. Σε μερικούς από εμάς η διαπίστωση αυτή συμβαίνει νωρίς, πριν ακόμη φύγουμε από το νοσοκομείο. Σε άλλους η πραγματικότητα αυτή διαπιστώνεται σε λίγες μέρες. Αργά ή γρήγορα όμως, όλοι καταλαβαίνουμε ότι η ζωή μας έχει αλλάξει για πάντα. Μερικές φορές οι αλλαγές είναι ανεπαίσθητες, μερικές φορές όμως όχι. Πάντως σε κάθε περίπτωση μας αφήνουν έκπληκτους. Δείτε ποιές είναι οι πρώτες εκπλήξεις που θα νιώσετε:

1. Σύγχυση

Τους πρώτους μήνες τα συναισθήματά μας είναι αντικρουόμενα. Από τη μία μεριά αισθανόμαστε δυνατοί και υπερήφανοι για την δημιουργία αυτής της καινούργιας ζωής. Από την άλλη πάλι νιώθουμε απελπισία όταν δεν καταλαβαίνουμε ή δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του μωρού μας.

2. Ένα καινούργιο και διαφορετικό είδος αγάπης.

Δεν υπάρχει καμία σύγκριση της αγάπης που έχετε για το παιδί σας με την αγάπη για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.

3. Αμφιθυμία

Μία μέρα κοιτάτε το μωρό σας και συνειδητοποιείτε ότι το έντονο πάθος που είχατε νοιώσει την προηγούμενη μέρα, έχει αντικατασταθεί από ένα μουδιασμένο, περίεργο συναίσθημα. Γνωρίζετε πραγματικά αυτό το παιδί; Νοιάζεστε γι΄αυτό; Νομίζετε ότι θέλετε να εγκαταλείψετε τα πάντα και να αρχίσετε μια καινούργια ζωή κάπου αλλού; Το πιθανότερο είναι μετά από λίγο να έχετε φοβερές τύψεις. Μην ανησυχείτε. Τα συναισθήματα αυτά είναι φυσιολογικά και πολύ πιθανόν να έχετε τα ίδια αισθήματα τα επόμενα πενήντα χρόνια! Οπότε είναι καλύτερα να το συνηθίσετε!

4. Κατάθλιψη

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι η κατάθλιψη μετά τον τοκετό προσβάλει μόνο τις γυναίκες, εν τούτοις πολλοί άνδρες παθαίνουν κατάθλιψη μετά την γέννηση του μωρού τους. Αντίθετα με τις γυναίκες, η αντρική κατάθλιψη δεν οφείλεται στις ορμόνες αλλά έχει να κάνει με την επιστροφή στην πραγματικότητα. Όλο το διάστημα που περιμένατε το μωρό και τον πρώτο καιρό της γέννησης, όλοι έδειχναν ενδιαφέρον και σε σας. Μετά από λίγο καιρό όμως, η επιστροφή στην δουλειά, η αϋπνία και οι νέες ευθύνες στο σπίτι είναι η καινούργια πραγματικότητα που ίσως φέρει και κατάθλιψη.

5. Φόβος

Οι πρώτοι μήνες της πατρότητας είναι γεμάτοι με φόβους. Ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του τι σημαίνει να είσαι μπαμπάς, ότι δεν θα μπορεί να προστατεύσει το παιδί ή την οικογένεια από κάτι κακό, ότι δεν θα μπορεί να παρέχει τα αναγκαία για την οικογένειά του, δεν θα ξέρει τι να κάνει με το παιδί και φοβάται πολύ μήπως κάνει τα ίδια λάθη με τον πατέρα του. Οι φόβοι αυτοί είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής μετάβασης από τον άνδρα και σύζυγό στον ρόλο του πατέρα.

6. Η σχέση με την σύντροφό σας.

Πριν γίνετε γονείς, εσείς και η σύντροφό σας περνούσατε πολύ χρόνο μαζί. Τώρα όμως όλα άλλαξαν. Τώρα το επίκεντρο όλων είναι το μωρό σας. Έχετε μετά βίας χρόνο για να κοιμηθείτε, πόσο μάλλον χρόνο για να κάνετε όλα αυτά που συνήθως κάνατε με την σύντροφό σας. Εάν είναι δυνατόν, κλέψτε, έστω λίγα λεπτά την ημέρα και μιλήστε με την σύντροφό σας για οτιδήποτε άλλο εκτός από το μωρό σας.

7. Αλληλεπίδραση συναισθημάτων

Τις πρώτες έξι με οκτώ εβδομάδες από την γέννησή του το μωρό δεν θα σας δείξει τι αισθάνεται για σας, στην προσπάθειά σας να είστε καλός πατέρας. Λίγα μόνο χαμόγελα. Πραγματικά το μόνο ίσως που θα κάνει, είναι να κλαίει. Είναι πολύ εύκολο να πάρει κανείς την αντίδρασή του αυτή στα σοβαρά. Και να αισθανθεί απόρριψη ως πατέρας. Αυτό βέβαια είναι λάθος. Κάνετε λίγη υπομονή. Αξίζει τον κόπο να περιμένετε λίγο.

8. Θέματα συζήτησης

Αν κάποιος σας έλεγε πριν ένα χρόνο ότι θα θέλατε με χαρά να συμμετέχετε σε συζητήσεις με τους φίλους σας σχετικά με εμετούς, θηλασμό, και το χρώμα του περιεχομένου της πάνας ασφαλώς θα είχατε γελάσει πάρα πολύ. Αλλά τώρα το κάνετε, δεν είναι έτσι; Και το κάνετε με χαρά!

9. Εφοδιασμός

Πριν γίνετε γονιός, το να βγείτε από το σπίτι, ήταν κάτι πολύ απλό. Παίρνατε τα κλειδιά σας, το πορτοφόλι σας και σιγουρευόσαστε ότι η ηλεκτρική κουζίνα ήταν σβηστεί. Τώρα πηγαίνοντας στο super market με το μωρό σας, είναι σαν να πηγαίνετε πολυήμερη εκδρομή. Και ενώ είστε σίγουροι ότι πήρατε τα πάντα μαζί σας, μόλις βγείτε από την πόρτα το μωρό λερώνει την πάνα του!

10. Μαθήματα αγάπης

Και ενώ μαθαίνετε σιγά – σιγά να καταλαβαίνετε τις ανάγκες του μωρού σας, αυτό αρχίζει να σας δείχνει την αγάπη του με πολλούς τρόπους. Την πρώτη φορά που θα σας αγκαλιάσει ή θα αποκοιμηθεί στο στήθος σας χαϊδεύοντας απαλά τον ώμο σας, θα ανακαλύψετε το αληθινό νόημα της ζωής.

Πηγή

Η αποστομωτική απάντηση ενός άντρα σε μια μητέρα που τον έκρινε για την εμφάνιση του

Κάνετε ή όχι τα λάθη των δικών σας γονιών;