in

Διασκεδαστικά παιχνίδια στη θάλασσα που μαθαίνουν στα παιδιά να κολυμπούν

Για τα μικρά παιδιά που δεν έχουν μάθει να κολυμπούν καλά η θάλασσα και η πισίνα μπορεί να αποδειχτούν ένα άκρως επικίνδυνο μέρος. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε κολύμπι στα παιδιά όσο νωρίτερα γίνεται.

Τα μαθήματα κολύμβησης σε κάποιο κολυμβητήριο είναι σίγουρα ο πιο αξιόπιστος τρόπος, όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε κι εμείς οι ίδιοι για να εξοικειώσουμε τα παιδιά με το νερό και τις τεχνικές της κολύμβησης.

Εκμεταλλευτείτε το χρόνο που θα περάσετε κοντά στη θάλασσα στις διακοπές για να παίξετε αυτά τα παιχνίδια που θα το βοηθήσουν να αναπτύξει εκείνες τις δεξιότητες που θα του φανούν απαραίτητες για να σας πει μια μέρα «μαμά, μπαμπά, κοίτα… κολυμπάω μόνοσ/η μου»!

«Διάλογος με τα ψάρια»

Ζητήστε από το παιδί να βάλει το πρόσωπό του στο νερό και να απευθύνει κουβέντες στα ψάρια, κάνοντας μπουρμπουλήθρες! Στη συνέχεια, πείτε του να βάλει μέσα στο νερό το αυτί του για να ακούσει την απάντησή τους.
Τι μαθαίνει: Το πρώτη βήμα για να μάθει ένα παιδί να κολυμπάει είναι να αποκτήσει έλεγχο στην αναπνοή του. Κάνοντας τις μπουρμπουλήθρες όταν έχει το πρόσωπο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, θα αποφύγει να καταπιεί κατά λάθος νερό -κάτι που σε πολλά παιδιά αποτελεί μια δυσάρεστη εμπειρία που τα αποθαρρύνει από το να προσπαθούν να μάθουν μπάνιο.

«Πιάσε τα ψάρια»

Καθίστε δίπλα στο παιδί σε ένα ρηχό σημείο της θάλασσας (ή της πισίνας), έτσι ώστε το νερό να του φτάνει περίπου στη μέση και ζητήστε του να προσπαθήσει να πιάσει ψάρια με τα χεράκια του. Πείτε του να γυρίσει ένα χέρι κάθε φορά σαν έλικα, ξεκινώντας από ψηλά και στη συνέχεια βυθίζοντάς το στο νερό και μετά προς το σώμα του, σαν να προσπαθεί να σπρώξει προς το μέρος του ένα κοπάδι από ψάρια που βρίσκεται μπροστά του. Εξηγήστε του ότι πρέπει να κρατάει τα δάχτυλά του καλά κλειστά το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να μην ξεφεύγουν τα ψαράκια από τυχόν κενά ανάμεσά τους. Μπορείτε να τραγουδάτε ένα τραγουδάκι μαζί, καθώς κάνει αυτές τις κινήσεις για να κρατάει ένα συγκεκριμένο ρυθμό.
Τι μαθαίνει: Εξασκείται στην κίνηση των χεριών, που είναι απαραίτητη στην κολύμβηση.

«Μέσα στη βάρκα»

Κρατήστε σταθερά το παιδί από τις μασχάλες έτσι ώστε το πρόσωπό του να είναι προς το μέρος σας και αρχίστε να περπατάτε προς τα πίσω σε ένα σημείο της θάλασσας όπου το νερό φτάνει μέχρι τη μέση σας. Καθώς επιταχύνετε, το νερό θα αναγκάσει το παιδί να επιπλεύσει με την κοιλιά στην επιφάνεια του νερού και το σώμα του σε σχεδόν οριζόντια θέση. Ζητήστε του να χτυπήσει τα ποδαράκια του, ώστε να πάει η «βάρκα» πιο γρήγορα.
Τι μαθαίνει: Να νιώθει άνετα όταν βρίσκεται σε οριζόντια θέση μέσα στο νερό.

«Ο Σταμάτης κι ο Γρηγόρης»

Καθίστε με το παιδί έξω από μια πισίνα, έτσι ώστε να ποδαράκια του να είναι μέσα στο νερό. Όταν του λέτε «άναψε πράσινο» θα πρέπει να κλωτσάει το νερό όσο πιο γρήγορα και δυνατά μπορεί, φροντίζοντας ώστε τα πέλματά του να είναι τεντωμένα σε point. Όταν του λέτε «άναψε κόκκινο» θα πρέπει να σταματάει ενώ στην εντολή «άναψε πορτοκαλί» θα πρέπει να κινεί τα πόδια του πιο αργά.
Τι μαθαίνει: Να χτυπάει τα πόδια στο νερό -κίνηση που απαιτείται ώστε να προωθείται το σώμα του όταν κολυμπάει.

Συμβουλές ασφάλειας στη θάλασσα

Μάθετε στο παιδί σας να ζητάει την άδειά σας και να σας ενημερώνει κάθε φορά που σκοπεύει να μπει μέσα στο νερό, ακόμα κι αν ξέρει κολύμπι. Φοράτε πάντα σωσίβιο στα παιδιά που ακόμα δεν ξέρουν να κολυμπούν καλά και σε όλα όταν βρίσκεστε πάνω σε σκάφη, βάρκες ή άλλα πλεούμενα. Εάν υπάρχει η δυνατότητα, επιλέξτε μια πλαζ που διαθέτει ναυαγοσώστη.

 

Πηγή

Πατέρας διέσχισε το φαράγγι της Σαμαριάς με την ανάπηρη κόρη του!

Γιατί να γίνει το παιδί σας πρόσκοπος;