in

Επιβίωση στην εφηβεία

Ο Οδηγός του Πατέρα για την πλοήγηση στα άγνωστα νερά

Να είσαι πατέρας είναι μια περιπέτεια από μόνη της, αλλά όταν το αγόρι σου φτάνει στην εφηβεία, είναι σαν να ξεκινάς μια βόλτα σε τρενάκι του τρόμου χωρίς καθίσματα ασφαλείας ή χάρτη. Καλώς ήρθατε στο συναρπαστικό κόσμο της εφηβείας, όπου κάθε μέρα είναι μια νέα έκπληξη, και το γέλιο μπορεί να είναι η καλύτερη στρατηγική επιβίωσης.

1. Η μυστηριώδης υπόθεση των εξαφανιζόμενων τροφίμων

Ως πατέρας έφηβου, θα γίνεις ακούραστος ντετέκτιβ, προσπαθώντας να λύσεις την υπόθεση των εξαφανιζόμενων σνακ. Μια στιγμή, το ψυγείο σου είναι γεμάτο με τρόφιμα· την επόμενη, είναι σαν να ζεις με μια οικογένεια ακρίδων. Είναι σαν ο έφηβος να έχει μία μυστική πύλη προς την κουζίνα και να είναι σε αποστολή να καταναλώσει τα πάντα. Καθώς βρίσκεις τα τρόφιμα σου να εξαφανίζονται μυστηριωδώς, θυμήσου, ότι αυτό είναι μέρος της εφηβικής τελετουργίας εισαγωγής.

2. Η γλωσσική μπάρα

Οι έφηβοι έχουν τη δική τους γλώσσα, γεμάτη αρκτικούς, αργκό και φράσεις που σε αφήνουν απόλυτα μπερδεμένο. Όταν αρχίζουν να μιλούν για “FOMO,” “YOLO” και “lit,” θα αισθάνεσαι σαν να είσαι σε ξένη χώρα χωρίς λεξικό. Μην φοβάσαι όμως να ζητήσεις μεταφράσεις. Ο έφηβος θα γυρίσει τα μάτια του, αλλά είναι καλύτερα να είσαι ενημερωμένος για το τελευταίο εφηβικό λεξιλόγιο παρά να παραμένεις εντελώς εκτός του κύκλου.

3. Ο χώρος της μόδας… ή η έλλειψή της

Οι έφηβοι έχουν ένα μοναδικό αίσθημα της μόδας που μπορεί να κυμαίνεται από πολύ στυλάτο έως “Φόρεσες αυτό στο σκοτάδι;” Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα αμφισβητήσεις την επιλογή του ρούχου του παιδιού σου, αναρωτιόμενος πώς ένα αντισταθμισμένο σύνολο μετατράπηκε στην τελευταία μόδα. Απλά θυμήσου, η μόδα είναι υποκειμενική, και αναζητούν το δικό τους στυλ (ελπίζουμε ότι θα εξελιχθεί σε κάτι πιο αρμονικό).

4. Η πρόκληση του κινητού

Όταν έχεις έφηβο, θα συνειδητοποιήσεις γρήγορα ότι το smartphone του είναι προέκταση του χεριού του. Δεν είναι ασυνήθιστο να αντιμετωπίζεις απαντήσεις με μια συνομιλία ή ένα αφηρημένο κλείσιμο κεφαλής ενώ αυτοί απασχολούνται με μηνύματα, tweets, Snapchat, ή TikTok. Το κλειδί εδώ είναι η υπομονή – θα σηκωθούν κάποια στιγμή από τις οθόνες τους (τουλάχιστον το ελπίζουμε).

5. Το δράμα των φίλων

Οι έφηβοι έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν καθημερινά γεγονότα σε θεατρικά δράματα. Οι φιλίες μπορούν να είναι έντονες, και θα ακούτε ιστορίες προδοσίας, καρδιακού άγχους και περιπέτειας που θα κάνουν ακόμη και τον πιο έμπειρο σεναριογράφο σαπουνόπερας να ζηλεύει. Απλά κουνήστε το κεφάλι σας, προσφέρετε ένα αυτί που ακούει και ίσως ένα ή δύο χαρτομάντηλα. Θυμηθείτε, το δράμα θα περάσει (μέχρι το επόμενο επεισόδιο).

6. Τα χρονόμετρα της συγκοινωνίας

Εάν είστε ο επιλεγμένος οδηγός για το έφηβό σας και τους φίλους του, ετοιμαστείτε για ενδιαφέρουσες συνομιλίες κατά τη διάρκεια των αυτοκινητικών ταξιδιών. Θα ακούτε διάφορα κουτσομπολιά, θα ανακαλύπτετε τις τελευταίες τάσεις και θα μάθετε περισσότερα για τις ζωές τους από ό,τι ποτέ φανταζόσασταν. Είναι σαν ένα κινητό εξομολογητήριο, με εσάς ως τον αθώο ιερέα. Απλά προσέξτε να μην τους προκαλέσετε πάρα πολύ με το να τραγουδάτε τραγούδια από τα αγαπημένα σας της δεκαετίας του ’80.

Συμπέρασμα: Το γέλιο ως η Απόλυτη Στρατηγική Επιβίωσης

Η πλοήγηση στα άγνωστα νερά της πατρότητας κατά την εφηβεία μπορεί να είναι μια αγριεμένη βόλτα. Είναι μια φάση γεμάτη ιδιαιτερότητες, μυστήρια και στιγμές που θα σας κάνουν να αμφισβητήσετε την λογική σας. Αλλά θυμηθείτε, κάτω από τα γουρλωμένα μάτια και το δράμα, υπάρχει ένας μοναδικός, εξελισσόμενος άνθρωπος που βοηθάτε να διαμορφωθεί. Έτσι, διατηρήστε το αίσθημα του χιούμορ σας και μην ξεχνάτε να γελάτε. Κατά την τέλεια ανάλυση, οι εφηβικές χρονιές μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά είναι επίσης γεμάτες στιγμές που θα σας κάνουν να χαμογελάτε και να εκτιμάτε το υπέροχο, απρόβλεπτο ταξίδι της ζωής ενός πατέρα στην εφηβεία.

Η σύνθετη ομορφιά της πατρότητας

Κατανοώντας και καταπολεμώντας το bullying: Μία ψυχολογική ματιά