in

Γιατί η μαμά και ο μπαμπάς μιλάνε μόνοι και όταν μπαίνω στο δωμάτιο σταματάνε;

Μία ακόμη απορία των παιδιών…

Πολλές φορές οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να πουν πράγματα που είναι δικά τους! Δεν τα μοιράζονται όλα με όλους. Έτσι και οι γονείς πολύ πιθανόν, έχουν τις δικές τους κουβέντες. Πράγματα που θέλουν να τα συζητούν μόνο οι δυο τους.

-Μα αφου είμαστε οικογένεια…

Οικογένεια δεν σημαίνει ότι όλοι μοιραζόμαστε τα πάντα με όλους! Σε κάθε οικογένεια είναι άλλα τα πράγματα που κάνουμε  η συζητάμε όλοι μαζί και άλλα τα πράγματα που συζητούν τα παιδιά και οι μεγάλοι.  Ούτε έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες, ούτε τους ίδιους ρόλους. Υπάρχουν πράγματα που αφορούν την οικογένεια και σίγουρα πρέπει να τα γνωρίζουν τα παιδιά. Όπως τι φαγητό θα φάμε σήμερα, που θα πάμε βόλτα το απόγευμα, πότε θα δούμε τη γιαγιά και τον παππού.

Υπάρχουν όμως και θέματα που δεν είναι υποχρεωμένοι να μοιραστούν με τα παιδιά. Γιατί συνήθως δεν τα αφορούν.  Όπως είναι η ερωτική τους ζωή. Είναι ο μυστικός τους κήπος, έχουν οι γονείς ένα μυστικό κόσμο, μόνο για τους δυο τους. Είναι η προσωπική τους ζωή αυτή. Όλοι έχουν δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.

Εγώ έχω δικαίωμα σε προσωπική ζωή;

Βέβαια έχεις δικαίωμα κι εσύ! Γιαυτό έχεις το δικό σου δωμάτιο, το δικό σου κρεββάτι που κοιμάσαι μόνος/η και βέβαια έχεις τους δικούς σου φίλους.  Κανείς δεν πρέπει να σε παρακολουθεί χωρίς να το γνωρίζεις, ούτε με κάμερα ούτε με κανένα άλλο τρόπο. Είναι το δικό σου δωμάτιο, ο δικός σου προσωπικός χώρος για να δέχεσαι τους φίλους σου, να μπορείς να συζητάς χωρίς να σε διακόπτει κάποιος μεγάλος, να λέτε τα δικά σας!  Ακόμα να διαβάζεις, να ακούς μουσική, να γράφεις το ημερολόγιό σου και ότι άλλο θέλεις! Έχεις τον προσωπικό σου χώρο για να μπορείς να ονειρευτείς!

Για να τελειώνουμε…

Όσο σημαντικό είναι η οικογένεια να είναι ενωμένη και συμπαγής, άλλο τόσο σημαντικό είναι ο καθένας να κρατά την ατομικότητά του και να αναπτύσει την προσωπικότητά του μέσα στο οικογενειακό σύστημα.

 

Καλή η επικοινωνία, κάνε πάντα τις ερωτήσεις που θέλεις, αλλά να είσαι προετοιμασμένος και για αρνητικές απαντήσεις. Μπορεί να πάρεις πολλές φορές την απάντηση «αυτό δεν είναι δικό σου θέμα» ή «δεν σε αφορά»!

ifeelkid.gr

Έφηβοι με αλλεργία στους γονείς

Αντιμετώπιζε τον εαυτό σου όπως θα αντιμετώπιζες το παιδί σου