in

Η μοναδική συμβολή της μουσικής στην γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών!

Η ακρόαση μουσικής με το μωρό σας φαίνεται να βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου του παιδιού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Γράφοντας στα Proceedings of the National Academy of Sciences, ερευνητές από το Ινστιτούτο Learning & Brain Sciences του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον (I-LABS) ισχυρίζονται ότι μετά από μια «σειρά παιχνιδιών με μουσική», βρέφη ηλικίας 9 μηνών μπορούσαν να επεξεργαστούν καλύτερα τη μουσική και τους νέους ήχους ομιλίας.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που πραγματοποιήθηκε σε νεαρά μωρά και προτείνει ότι η εμπειρία ενός ρυθμικού μοτίβου στη μουσική μπορεί επίσης να βελτιώσει την ικανότητα ανίχνευσης και πρόβλεψης των ρυθμικών προτύπων στην ομιλία«, δήλωσε η επικεφαλής Christina Zhao, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο I-LABS . «Αυτό σημαίνει ότι οι πρώιμες, συναρπαστικές μουσικές εμπειρίες μπορούν να έχουν μια συνολική επίδραση στις γνωστικές δεξιότητες«, είπε.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μουσική και η γλώσσα είναι παρόμοιες καθώς και οι δύο έχουν «έντονα ρυθμικά μοτίβα». Η δυνατότητα διάκρισης των ήχων βοηθά τα μωρά να αναπτύξουν τη γλώσσα.

«Τα βρέφη βιώνουν έναν περίπλοκο κόσμο στον οποίο οι ήχοι, τα φώτα και οι αισθήσεις αλλάζουν συνεχώς«, δήλωσε η  Patricia Kuhl, συν-διευθύντρια της I-LABS. «Η δουλειά του μωρού είναι να αναγνωρίσει τα πρότυπα δραστηριότητας και να προβλέψει τι θα συμβεί στη συνέχεια. Η αντίληψη των μοτίβων είναι μια σημαντική γνωστική ικανότητα και η βελτίωση αυτής της ικανότητας από νωρίς μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στη μάθηση. »

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ερεύνησαν 39 μωρά που συμμετείχαν σε 12 δεκαπενθήμερες «περιόδους παιχνιδιού» με τους γονείς τους. Για τα 20 μωρά, οι παιδικές συναντήσεις αφορούσαν μουσική, συγκεκριμένα το παιχνίδι «χτύπα ανάλογα με το ρυθμό της μουσικής » μαζί με τους γονείς τους. Για τα υπόλοιπα 19 μωρά στην ομάδα ελέγχου, δεν υπήρχε μουσική και αντ ‘αυτού έπαιζαν με αυτοκίνητα και άλλα παιχνίδια.

«Και στις δύο ομάδες μουσικής και ελέγχου, δώσαμε στα μωρά εμπειρίες που ήταν κοινωνικές, απαιτούσαν την ενεργό συμμετοχή τους και συμπεριλάμβαναν κινήσεις σώματος – όλα αυτά είναι γνωρίσματα που πρέπει να μάθουν οι άνθρωποι«, δήλωσε η Zhao . «Η βασική διαφορά μεταξύ των ομάδων ήταν κατά πόσο τα μωρά κινούνταν για να μάθουν ένα μουσικό ρυθμό».

Περίπου μια εβδομάδα μετά τις περιόδους παιχνιδιού, οι εγκέφαλοι των μωρών παρακολουθήθηκαν χρησιμοποιώντας μαγνητοεγκεφαλογραφία ώστε να «δουν την ακριβή θέση και το χρόνο της εγκεφαλικής δραστηριότητας».

Κατά τη διάρκεια της ανίχνευσης του εγκεφάλου, τα μωρά άκουσαν μια «σειρά μουσικών και ακουστικών ομιλιών,  σε ρυθμό που περιστασιακά διαταράχθηκε». Κατά τη διάρκεια των διαταραχών, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν εγκεφαλική δραστηριότητα δείχνοντας ότι τα μωρά τις ανίχνευσαν.

Τα μωρά στη μουσική ομάδα είχαν «ισχυρότερες αντιδράσεις του εγκεφάλου» στις διαταραχές σε σχέση με τα μωρά στην ομάδα ελέγχου. Αυτό, λένε οι ερευνητές, «υποδηλώνει ότι η συμμετοχή στις συναντήσεις παιχνιδιού με τη μουσική βελτίωσε την ικανότητα των βρεφών να ανιχνεύουν μοτίβα στους ήχους».

«Τα σχολεία σε ολόκληρο το έθνος μειώνουν τις μουσικές εμπειρίες για τα παιδιά λέγοντας ότι είναι υπερβολικά ακριβές», ανέφερε η Kuhl. «Αυτή η έρευνα μας θυμίζει ότι οι συνέπειες της εμπλοκής στη μουσική ξεπερνούν την ίδια τη μουσική. Η μουσική έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τις γνωστικές δεξιότητες των παιδιών με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι σε θέση να μπορούν να ανιχνεύουν, να περιμένουν και να αντιδρούν γρήγορα στα μοτίβα που υπάρχουν στον κόσμο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία στη σημερινή σύνθετη εποχή».

Ακολουθεί ένα βίντεο σχετικά με τη μελέτη:

 

Οι φωνές των γονιών είναι το νέο ξύλο

Γιατί τα παιδιά ακούνε περισσότερο τον έναν απ’ τους δυο γονείς;