in

Είμαστε οικογένεια, μπορούμε να γίνουμε και ομάδα!

Η οικογένεια είναι η πρώτη και πιο καθοριστική ομάδα στη ζωή ενός παιδιού. Έχει όμως αναπτύξει τις δομές και τις λειτουργίες μιας ομάδας, έχουν καθοριστεί οι  προτεραιότητες και οι στόχοι της ως ομάδα;

Την περίοδο της εφηβείας και τη μετάβαση προς την ενηλικίωση θα μπορούσε κανείς να την προσομοιάσει με μία εξαιρετικά συννεφιασμένη ημέρα σε ένα πολυσύχναστο αεροδρόμιο. Φανταστείτε λοιπόν ότι είστε πιλότος σε ένα αεροσκάφος και προσπαθείτε να προσγειωθείτε με ασφάλεια στο διάδρομο προσγείωσης αλλά δεν βλέπετε τίποτα! Έχετε μόνο τα ακουστικά μέσω των οποίων λαμβάνετε οδηγίες για το ποιες κινήσεις θα κάνετε, ώστε να προσγειώσετε το αεροπλάνο με ακρίβεια και ασφάλεια. Πώς νοιώθετε που δεν μπορείτε να δείτε τίποτα και πρέπει να εμπιστευθείτε κάποιον άλλον που έχει καλύτερη εικόνα από εσάς; Οι πραγματικοί πιλότοι δέχονται μία μακρόχρονη εκπαίδευση για να ακολουθούν πιστά αυτές τις διαδικασίες.

Τι γίνεται όμως όταν γονείς και έφηβοι εισέρχονται σε αχαρτογράφητες για εκείνους περιοχές κατά την εφηβεία; Τότε ο καλύτερος οδηγός είναι η εμπιστοσύνη μεταξύ τους και η καθοδήγηση εναλλάξ. Ο γονέας θα πρέπει να αποδεχτεί ότι το παιδί του μόνο ξέρει αυτό που του συμβαίνει και θα πρέπει να καθοδηγήσει τον γονέα, ώστε να αντιληφθεί τις καταστάσεις έτσι όπως τις βιώνει ο έφηβος, ενώ από την άλλη πλευρά ο έφηβος θα πρέπει να παραμένει ανοιχτός και να αντιλαμβάνεται την έγνοια των γονέων για την ασφαλή του μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση.

Εμπιστευτείτε τα παιδιά σας και θα μάθουν τι σημαίνει εμπιστοσύνη!

Πολλές φορές οι γονείς αναρωτιούνται τι ακριβώς σκέφτονται τα παιδιά τους στην περίοδο της εφηβείας, γιατί δεν τους ανοίγονται και γιατί οι σχέσεις τους δεν είναι τόσο ομαλές όσο θα ήθελαν. Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία της επικοινωνίας και η ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ γονέων και παιδιών πρέπει να ξεκινά από πολύ νωρίς, ώστε όταν φτάσει η περίοδος της εφηβείας να μην δημιουργείται χάσμα επικοινωνίας. Όμως ποτέ δεν είναι αργά να δημιουργήσουμε μία πιο ειλικρινή σχέση με τα παιδιά μας. Άλλωστε υπήρξαμε και εμείς παιδιά και ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι έφηβος. Για να καλυτερέψει λοιπόν η σχέση μας με τα παιδιά μας θα πρέπει οι στόχοι και προτεραιότητές μας να γίνουν κοινοί!

Πως μπορεί όμως να γίνει αυτό, όταν οι προτεραιότητες μας ως γονείς, να είναι τα παιδιά μας ασφαλή, να έχουν καλές μαθησιακές επιδόσεις, να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες, να έχουν καλούς φίλους, να προετοιμάζονται για το επαγγελματικό τους μέλλον, δεν συμβαδίζουν με αυτές των εφήβων μας, που είναι η εντατική κοινωνικοποίηση, η άμεση ευχαρίστηση, η απόκτηση νέων εμπειριών, η διασκέδαση και το να ζήσουν το σήμερα χωρίς να σκέφτονται το αύριο;

Η εφηβεία είναι σύγκρουση προτεραιοτήτων!

Ένα πρώτο βήμα είναι να τεθούν μερικές σαφείς και κοινά αποδεκτές συνθήκες μεταξύ των γονέων και των εφήβων, όπου και η γνώμες των εφήβων και των γονέων είναι ισοβαρείς και σεβαστές. Τα παιδιά εάν δεν τους το επιτρέψουμε ρητά, συνήθως αποφεύγουν να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, είτε γιατί φοβούνται την αντίδραση και την αρνητική κριτική από τους γονείς τους, είτε γιατί δεν θέλουν να στενοχωρήσουν τους γονείς τους προστατεύοντάς τους από την αλήθεια.

Συμφωνώντας όμως ότι οι γνώμες όλων έχουν την ίδια βαρύτητα, τότε δημιουργείται ένα ασφαλές περιβάλλον  εμπιστοσύνης όπου ο καθένας απελευθερώνεται και εκφράζεται χωρίς φόβο. Με τον τρόπο αυτό γονείς και έφηβοι ξεκινούν μία ανοιχτή επικοινωνία που τους επιτρέπει να εκφράζουν τις επιθυμίες τους ανοιχτά.

Σεβαστείτε τα όχι και τα θέλω του εφήβου!

Το επόμενο βήμα είναι η καταγραφή των προτεραιοτήτων από τους γονείς και τους εφήβους, ώστε να γίνει αντιληπτό το εύρος και οι διαφορές αυτών, όχι για τη δημιουργία αντιπαράθεσης αλλά για να κατανοήσουν και οι δύο πλευρές τις επιθυμίες που έχουν στην παρούσα στιγμή αλλά και για το μέλλον. Όσο περισσότερες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι των δύο πλευρών τόσο πιο δύσκολο γίνεται να τις διαχειριστούν σε καθημερινή βάση. Έχοντας λοιπόν καταγράψει τις προτεραιότητες και τους στόχους οι γονείς και οι έφηβοι μπορούν να συζητήσουν και να επιλέξουν από κοινού συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες που εκφράζουν και ικανοποιούν και τις δύο πλευρές, πράγμα που θα τους βοηθήσει τόσο στην καθημερινή τους επικοινωνία όσο και στην επίτευξή τους στο μέλλον.

Ο καλύτερος τρόπος να χτίσουμε μία καλύτερη επικοινωνία είναι να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο με τους εφήβους μας σε διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα μας χαλαρώσουν και θα μας βγάλουν από την καθημερινή ρουτίνα με τις χιλιάδες υποχρεώσεις.

Μέσα σε μία ομάδα, υπάρχουν μέλη που πολλές φορές έχουν διαφορετικές προσωπικότητες και διαθέτουν διαφορετικές δεξιότητες, οι οποίες μεμονωμένα είναι αντίθετες μεταξύ τους, όταν υπάρχει ένας κοινός στόχος, εμπιστοσύνη και σύμπνοια μεταξύ τους μπορούν να καταφέρουν οποιονδήποτε θελήσουν.

Ο έφηβος θέλει να τον αποδέχονται για αυτό που είναι και όχι για αυτό που θα γίνει!

Η οικογένεια ως ομάδα έχει ως στόχο την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία των μελών της, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν επιτυχώς στο γεμάτο προκλήσεις ταξίδι που λέγεται ζωή.

Έλενα Στάμου, BA, BSc, MA, MBA, Συνιδρύτρια Businesscool
Τηλ: 210 3001799, Κιν: 6932 35 36 56
info@businesscool.gr, www.businesscool.gr

Πηγή

Τα παιδιά με τσαγανό αντιστέκονται…τα άβουλα παιδιά παρασύρονται

Μπορούν τα μωρά να καταλάβουν πότε απευθυνόμαστε σε αυτά;