in

Κανόνες ασφάλειας για ένα ανέμελο καλοκαίρι

Η θερμοκρασία ανεβαίνει, η μέρα μεγάλωσε, το σχολείο σχεδόν τελείωσε. Το καλοκαίρι μας κλείνει ήδη το μάτι, είστε όμως προετοιμασμένοι κατάλληλα; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε για να περάσετε εσείς και η οικογένειά σας ένα αξέχαστο αλλά πάνω από όλα ασφαλές καλοκαίρι.

Προστατεύστε το μωρό από τον ήλιο
Αποφύγετε την έκθεση του παιδιού στον ήλιο μεταξύ 10 το πρωί και 16 το μεσημέρι και προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα στη σκιά όταν βρίσκετε εκτός σπιτιού. Φορέστε καπέλο, γυαλιά και ρούχα άνετα και δροσερά, με πυκνή ύφανση. Χρησιμοποιήστε αντιηλιακό που να προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB τουλάχιστον 30 λεπτά πριν βγείτε έξω, ακόμα και τις ημέρες που έχει συννεφιά και επαναλάβετε την επάλειψη κάθε δύο ώρες τουλάχιστον ή νωρίτερα ανάλογα με τις δραστηριότητές του.

Ενυδάτωση και θερμοπληξία
Με τις θερμοκρασίες να έχουν πάρει την ανιούσα, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε το παιδί να είναι πάντα ενυδατωμένο, πίνοντας επαρκή ποσότητα νερού. Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο που μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία. Τα πρώτα συμπτώματα θερμοπληξίας είναι κόπωση, υπερβολική δίψα και κράμπες. Ειδικά τα μωρά που είναι ακόμα πιο ευάλωτα στη ζέστη, αφού δεν μπορούν να ρυθμίσουν μόνα τους τη θερμοκρασία του σώματός τους, πρέπει να παραμένουν όσο περισσότερο γίνεται σε κλιματιζόμενους χώρους. Ποτέ μην αφήνετε παιδιά μόνα τους στο αυτοκίνητο, ακόμα και με τα παράθυρα ανοιχτά.

Παιχνίδια στο νερό με προσοχή
Στην θάλασσα, ακόμα και σε ρηχά νερά, δεν θα πρέπει να αφήνετε ποτέ τα παιδιά να παίζουν μόνα τους χωρίς την επίβλεψη γονέα. Για τα μικρά παιδιά η καλύτερη επιλογή είναι το σωσίβιο γιλέκο, ενώ τα λίγο μεγαλύτερα μπορούν να χρησιμοποιήσουν επίσης μπρατσάκια, κουλούρα, σωσίβιο μέσης ή και το «μακαρόνι» για τα πιο εξοικειωμένα με το νερό μεγαλύτερα παιδιά.

Προσοχή στις μέλισσες
Οι μέλισσες προσελκύονται από τα λουλούδια, για αυτό αποφύγετε να φοράτε στα παιδιά λουλουδάτα ρούχα ή αρώματα. Όταν είστε έξω, αποφύγετε να αφήνετε ανοιχτά μπουκάλια με αναψυκτικά ή κουτιά και τάπερ με φαγητό και αν τα ρούχα του παιδιού λερωθούν με φαγητό αλλάξτε τα. Αν κάποια μέλισσα ή σφήκα πετάει δίπλα στο παιδί ή κάτσει πάνω του, παραμείνετε ψύχραιμη και απομακρύνετέ την χωρίς απότομες κινήσεις. Αν σας τσιμπήσει, απομακρύνετε άμεσα το κεντρί, χρησιμοποιώντας ειδικό εργαλείο ή ακόμα και μία πιστωτική κάρτα ή κάποιο άλλο σκληρό αντικείμενο. Κρατήστε ψηλά το σημείο που έχει τσιμπηθεί, βάλτε πάγο για το πρήξιμο και εφαρμόστε μία αντιισταμινική κρέμα ή αλοιφή κορτιζόνης. Αν έχετε ιστορικό αλλεργιών ή το παιδί συνεχίζει να πονά ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Κουνούπια
Όταν είστε έξω, ειδικά απογευματινές ή βραδινές ώρες, χρησιμοποιείτε πάντα κουνουπιέρα στο καρότσι του μωρού. Πριν βγείτε έξω, εφαρμόστε κάποιο ειδικό απωθητικό προϊόν κατάλληλο για την ηλικία του. Για παράδειγμα, ακόμα και ορισμένα φυσικά έλαια όπως του ευκάλυπτου και της σιτρονέλας είναι καλό να αποφεύγονται σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Αν το τσιμπήσει αντιμετωπίστε τη φαγούρα με μία αλοιφή από νερό ή ξίδι και μαγειρική σόδα ή να τρίψετε λίγο σκόρδο, χυμό λεμονιού ή αλόη.

Τέλος, φροντίστε σε κάθε περίπτωση να έχετε μαζί σας όταν είστε έξω ή σε ταξίδι φαρμακείο με όλα τα απαραίτητα.

Η επικοινωνία των γονιών με τα παιδιά – Η σημασία και η αξία της!

Μιλώντας στα παιδιά για τη σεξουαλική κακοποίηση