in

Κι όμως, μπορείτε να μαλώνετε μπροστά στα παιδιά σας! Δείτε εδώ πώς να το κάνετε σωστά!

Τα πράγματα δεν χρειάζεται να φύγουν από τον έλεγχο!

Θυμάστε ότι οι γονείς σας μάλωναν μπροστά σας όταν ήσασταν μικροί; Θυμάστε οτι είχατε υποσχεθεί στον εαυτό σας να μην μαλώσετε ποτέ μπροστά στα παιδιά σας με τον ίδιο τρόπο;

Κι όμως, μελέτες δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να αναπαράγουμε το στυλ της γονικής μέριμνας με βάση αυτό που είδαμε στην οικογενειακή ανατροφή μας. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να σπάσετε το μοτίβο και όχι μόνο να το αναπαράγετε πιστά!

Ο μεγαλύτερος προγνωστικός δείκτης για το τι γονείς θα γίνουμε είναι το κατά πόσο μπορούμε να κατανοήσουμε το δικό μας παρελθόν.

Έτσι, φροντίστε να κρατάτε τα μάτια σας ανοιχτά ως προς το πώς συμπεριφέρεστε στον επόμενο καυγά που θα έχετε μπροστά στα παιδιά σας. Νομίζετε οτι αντιδράτε υπερβολικά σε αυτά που λέει η σύζυγός σας; Ή συνηθίζετε να βγάζετε γρήγορα συμπεράσματα; Μήπως αντιδράτε σε συγκεκριμένα λόγια περισσότερο από άλλους; Όταν είστε πραγματικά αγχωμένος, ίσως να ακούτε την φωνή του πατέρα σας στο κεφάλι σας και να διαπιστώσετε ότι τελικά γίνεστε σαν κι εκείνο…

Η  Laura Markham Ph.D., στο In Psychology Today, αναφέρει ότι η νευρολογική έρευνα δείχνει ότι όταν τα παιδιά ακούνε φωνές, οι ορμόνες τους πυροδοτούν το στρες. Στην πραγματικότητα, ακόμη και ένα νεογνό που κοιμάται καταγράφει δυνατές, θυμωμένες φωνές και βιώνει μια αντίδραση που προκαλεί στρες, και χρειάζεται χρόνο για να καταφέρει να ηρεμήσει. Αυτή η βιοφυσική αντίδραση στο άγχος μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού σας τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά.

Από την πλευρά του παιδιού σας, εσείς, ως γονέας, είστε το κέντρο του σύμπαντός του. Όταν ένας καυγάς μεταξύ εσάς και του / της συζύγου σας χάσει τον έλεγχο, ο κόσμος του παιδιού σας μπορεί να γίνει τρομακτικός. Αναπτυξιακά, το παιδί σας μπορεί να έχει άγχος, να γίνει επιρρεπές στην κατάθλιψη, να αναπτύξει χαμηλή αυτοεκτίμηση ή να εξελιχθεί σε έναν φοβισμένο ενήλικα.

Όταν η μαμά και ο μπαμπάς μαλώνουν, πολλές φορές, το παιδί αισθάνεται υπεύθυνο και ότι είναι δικό του λάθος.

Για παράδειγμα, εάν το παιδί δεν κατάφερε να τελειώσει την εργασία του ή να καθαρίσει τα πιάτα μετά το δείπνο και αργότερα το βράδυ η μαμά και ο μπαμπάς αρχίσουν να μαλώνουν, το παιδί το εσωτερικεύει και αισθάνεται ένοχο. Τελικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα δια βίου μοτίβο αρνητικών συναισθημάτων όπως ενοχή, ντροπή και αυτο-μίσος.

Όταν οι γονείς μαλώνουν, τα παιδιά δεν έχουν πουθενά να πάνε. Πάνω στον καυγά, οι γονείς εστιάζουν ο ένας στον άλλο, και καταναλώνονται από τα συναισθήματά της δυσαρέσκειας, της κακής επικοινωνίας, της παραμέλησης ή της ανυπακοής. Είναι η ίδια στιγμή που το παιδί χρειάζεται τους γονείς του περισσότερο!

Καθώς μαλώνουν ο ένας με τον άλλο, οι γονείς είναι συναισθηματικά μη διαθέσιμοι στο παιδί τους. Ως εκ τούτου, το παιδί μαθαίνει να γεμίζει τα συναισθήματά του, μόνο για να τα έχει στην επιφάνεια αργότερα ως αρνητικές συμπεριφορές, όπως θυμός, ψέματα ή καυγάδες. Με την πάροδο του χρόνου, το παιδί σας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τους καυγάδες με απομόνωση, έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμία επιτυχημένων στενών σχέσεων ως ενήλικας!

Ανεξάρτητα από το πώς μεγαλώσατε και τι έχετε δει στην οικογένεια σας όσο μεγαλώνατε, σήμερα, έχετε την ευκαιρία να κάνετε την αλλαγή στη ζωή του παιδιού σας και να φέρετε τη θετική άποψη – τόσο στο παιδί όσο και στον ίδιο σας το γάμο.

Οι καυγάδες είναι μέρος της ανθρώπινης κατάστασης – σημασία όμως έχει το πώς αντιμετωπίζετε τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής και πώς αντιδράτε μπροστά στα παιδιά σας.

Τι λέτε όταν αισθάνεστε οτι δεν σας καταλαβαίνει η σύζυγός σας; Είτε πρόκειται για βρισιά, ή για κάποιο επίθετο που χρησιμοποιείτε, μόνο να πληγώσει μπορεί.

Γιατί εκπλαγήκατε όταν ο 3χρονος γιος σας φωνάζει στην κούκλα του «ΣΚΑΣΕ!», με τον ίδιο τόνο της φωνής που η γυναίκα σας φώναξε χθες το βράδυ; Αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό να πατήσετε το κουμπί της παύσης και να δείτε πόσο υγιείς είναι οι συζυγικοί σας καυγάδες όταν γίνονται μπροστά στα παιδιά σας. Τι βαθμό θα δίνατε;

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να μαλώνετε μπροστά στα παιδιά. Το ονομάζουν κακοποίηση. Άλλοι λένε ότι πρέπει να δίνετε τα σωστά και υγιή πρότυπα στα παιδιά. Πιθανότατα, είναι ένας συνδυασμός τόσο του τρόπου με τον οποίο διαφωνείτε (όχι μαλώνετε), αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να μιλήσετε θετικά στη σύζυγό σας και με σεβασμό, λέγοντας τις διαφωνίες σας.

Εν κατακλείδι: Όλα τα ζευγάρια έχουν διαφωνίες. Σίγουρα, υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στη διαφωνία και τον καυγά. Είναι καλύτερο για τα παιδιά, να μπορείτε να χειριστείτε αυτές τις διαφωνίες με σεβασμό και αγάπη, ενώ ψάχνετε για από κοινού λύσεις αντί για επίρριψη ευθυνών. Δεν συμφωνείτε;

Ο στόχος είναι το παιδί να παρατηρήσει δύο ενήλικες που έχουν μια διαφωνία με υγιές σεβασμό και εξακολουθούν να αγαπούν ο ένας τον άλλον όταν τελειώσει.

Το παιδί σας έχει την ευκαιρία να σας ακούσει να συζητάτε για τις διαφορές σας με συνεργατικό τρόπο. Επιτρέπει επίσης στο παιδί σας να μάθει ότι η επιτυχής επίλυση προβλημάτων περιλαμβάνει: τη σκέψη, την επικοινωνία των ιδεών με το άλλο άτομο και τέλος να ακούμε και να μαθαίνουμε από το άλλο άτομο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διαχείριση του καυγά θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό και επικοινωνία ώστε να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ εσάς και της συζύγου σας.

 

Πηγή

Απόκριες με ασφάλεια: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε

«Ο Άνθρωπος των Σπηλαίων» – Δείτε το τρέιλερ!