in

Μετά τα 41 οι πιθανότητες για έναν άντρα να γίνει μπαμπάς μειώνονται ραγδαία

Man Holding Up an Infant

Το βιολογικό ρολόι χτυπάει και στους άντρες, ρίχνοντας τις πιθανότητες για τυχόν εγκυμοσύνη με ταχύτατους ρυθμούς, μετά την ηλικία των 41. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αντρών που γίνονται πατεράδες σε μεγαλύτερη ηλικία. Τρανό παράδειγμα αποτελεί ο Rod Stewart, ο οποίος έγινε για 8η φορά μπαμπάς στα 66 του.

Παρόλα αυτά, η ηλικία στην οποία η εξωσωματική γονιμοποίηση συνήθως αποτυγχάνει είναι τα 45 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Συνέδριο του  American Society for Reproductive Medicine. Οι πιθανότητες πέφτουν από το 60% που σημειώνονται στα 41 στο μόλις 35% στην ηλικία των 45, με τους επιστήμονες να σημειώνουν ότι το βιολογικό ρολόι δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Η ερευνήτρια Paula Fettback από την κλινική Huntington Medicina Reproductiva στην Βραζιλία είπε: «Η ηλικία μετράει. Οι άντρες έχουν και εκείνοι βιολογικό ρολόι. Δεν είναι το ίδιο με τις γυναίκες αλλά δεν μπορούν να περιμένουν για πάντα για να κάνουν παιδιά».

Μια δεύτερη έρευνα που παρουσιάστηκε στο συγκεκριμένο συνέδριο επιβεβαίωσε αυτό το δεδομένο, παρουσιάζοντας ότι η γονιμότητα στα αρσενικά ποντίκια πάνω από ενός έτους – που ισοδυναμεί με τα 40 χρόνια περίπου των ανθρώπων πέφτει ραγδαία.  Τα στοιχεία δείχνουν ότι λιγότερα ωάρια γονιμοποιούνται και λιγότερα έμβρυα αναπτύσσονται ώστε να περάσουν τη διαδικασία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης., ενώ πετυχημένες εγκυμοσύνες πήραν πολύ μεγαλύτερο διάστημα για να πραγματοποιηθούν και ακόμα και όταν αυτό συνέβη, το ποσοστό αποβολών εξυψώθηκε από το 0 στα νεότερα ποντίκια, στο 60 στα μεγαλύτερα.

Ερευνητές από το Colorado Center for Reproductive Medicine ανέφεραν ότι ίσως υπάρχει μια παράλληλη γραμμή με τους άντρες. «Ανακαλύψαμε ότι σημειώνεται μια μείωση στην μέση ηλικία της αναπαραγωγικής ικανότητας, όπως στους άντρες στα 40 τους», τόνισαν.

Επίσης, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά των οποίων οι μπαμπάδες είναι μεγαλύτεροι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για παθήσεις της καρδιάς, αυτισμό, σχιζοφρένεια και επιληψία, και παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν την ενηλικίωση.

Παρά το γεγονός ότι οι άντρες παράγουν φρέσκο σπέρμα, ο ‘μηχανισμός’ που το παράγει επιβραδύνει και ίσως γίνει ελαττωματικός με τα χρόνια. Επιπροσθέτως, γενετικά σφάλματα μπορεί να ‘εισχωρήσουν’ στο σπέρμα καθώς ο άντρας μεγαλώνει.

Οι ειδικοί βέβαια καλούν τους μέλλοντες μπαμπάδες να μην ανησυχούν, γιατί η Εξωσωματική Γονιμοποίηση μπορεί να αποτελέσει σημαντική βοήθεια στο ελαττωματικό σπέρμα, σε σημεία που ίσως είναι αδύνατον με τα γυναικεία ωάρια.

Ο Dr Richard Sherbahn, από το Advanced Fertility Center στο Chicago δήλωσε ότι ενώ όντως είναι πολύ πιθανό η αντρική γονιμότητα να μειώνεται με τα χρόνια, ίσως το ποσοστό αυτό δεν μειώνεται κατακόρυφα ή απότομα αλλά σταδιακά.

Ο Charles Kingsland, σύμβουλος γυναικολόγος στο Women’s Hospital του Λίβερπουλ και μέλος του British Fertility Society αμφισβήτησε την ποιότητα της έρευνας και πρόσθεσε ότι η ποιότητα των γυναικείων ωαρίων είναι πολύ πιο σημαντική.

Συμβούλεψε μάλιστα τους άντρες που θέλουν να είναι γόνιμοι να τρώνε υγιεινά, να μην καπνίζουν, να μην πίνουν αλκοόλ συστηματικά, να είναι σε καλή φόρμα και να αποφεύγουν τα ζεστά μπάνια.

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο να είσαι νέος μπαμπάς. Έχεις ενέργεια, όμως ένας μεγαλύτερος μπαμπάς έχει επίσης θετικά, όπως την σταθερότητα, την σοφία και ίσως μια μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια»

«Δεν θα έσπευδα να γίνω μπαμπάς με το σκεπτικό ότι η γονιμότητά μου θα μειωθεί», κατέληξε.

Πηγή

Οι οδοντόβουρτσες των παιδιών

Πατέρας και κόρη τραγουδούν στο μπάνιο