in

Μιλώντας στο παιδί για το σεξ: Συνηθισμένα λάθη που όλοι κάνουν!

Από τα πλέον δύσκολα, περίπλοκα και λεπτά θέματα συζήτησης μεταξύ παιδιού και γονιών είναι φυσικά η κουβέντα για το σεξ.

Ειδικοί μάλιστα θεωρούν δόκιμο, η σχετική συζήτηση να ξεκινά από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία, ενδεχομένως κι από τη νηπιακή. Ο λόγος που ο ειδικός στον τομέα και δημοσιογράφος Michael Castleman προτείνει κάτι τέτοιο είναι απλός: Ξεκινώντας να μιλάει στο παιδί από μικρή ηλικία για το θέμα αυτό -όταν και οι ερωτήσεις θα είναι πιο απλές- κερδίζει σημαντική εμπειρία και δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε άνεση του παιδιού να ρωτήσει οτιδήποτε το απασχολεί, όσο μεγαλώνει και τα ζητήματα γίνονται πιο σύνθετα και δύσκολα.

Χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς

Μην αποφεύγετε το θέμα

Τα παιδιά «μαθαίνουν» από τους γονείς αξίες και στάσεις ζωής, ακόμη και αν οι μεγάλοι δεν το συνειδητοποιούν. Άρα, οι γονείς παρέχουν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, είτε ασχολούνται με το ζήτημα, είτε όχι. Όσοι παραμένουν σιωπηλοί ή αποφεύγουν ρητά να απαντήσουν σε ερωτήσεις, διδάσκουν το παιδί ότι πρόκειται για θέμα ταμπού για το οποίο δεν πρέπει να μιλάμε. Ενδεχομένως, λοιπόν, τα παιδιά να στραφούν σε άλλες πηγές πληροφόρησης: συνομηλίκους και φυσικά το ίντερνετ, όπου δεν χρειάζεται καν να παραθέσουμε πόσα αποτελέσματα εμφανίζει το Google στο ‘ερώτημα’ «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» και πόσα στη λέξη «πορνό».

Δώστε όσο το δυνατόν πιο σαφείς απαντήσεις

Φράσεις όπως «είσαι πολύ μικρός/ή γι’ αυτά», «αυτά είναι για μεγάλους» κτλ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Τα παιδιά είναι περίεργα για πολλές πλευρές της ζωής, μια εξ αυτών είναι και το σεξ. Η αγωγή δεν έβλαψε κανέναν, η έλλειψη όμως πολλούς!

Δεν χρειάζεται να είστε υπερ-αναλυτικοί

Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αισθάνεστε άνετα με το θέμα, ούτε να δώσετε μια εκτενή και άκρως επιστημονική απάντηση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δείχνετε ενδιαφέρον και να προσπαθείτε! Με την εξάσκηση, θα αποκτήσετε εμπιστοσύνη και θα γίνει ευκολότερο για εσάς. Έχετε άλλωστε κάθε δικαίωμα ακόμη και να ανακαλέσετε κάτι που είχατε πει παλιότερα.

Μην «ξεπετάξετε» το θέμα σε μια μακρά συζήτηση

Ορισμένοι γονείς πιστεύουν ότι όταν φτάσει σε μια ορισμένη ηλικία το παιδί, θα κάτσουν να κάνουν Τη Συζήτηση. Ωστόσο, η προσέγγιση του «μια και έξω» είναι λανθασμένη. Πέραν των λόγων που αναφέραμε παραπάνω, το θέμα του σεξ βρίσκεται παντού γύρω μας, οπότε απορίες προκύπτουν συνεχώς.

Προσπαθήστε να απαντάτε με φυσιολογικό τόνο και ύφος

Η στάση του σώματος, ο τρόπος εκφοράς του λόγου, μεταφέρει τόση πληροφορία όση και η λεκτική απάντηση. Δείξτε ότι το σεξ είναι απλά μια πτυχή της ζωής, χωρίς να παίρνετε περίεργες εκφράσεις ή αμήχανα χαμόγελα.

Κεφάλαιο: Τα εξειδικευμένα βιβλία και τα λάθη τους

Σύμφωνα με τον Michael Castleman, τα περισσότερα βιβλία για παιδιά που αναφέρονται στο ζήτημα του σεξ, προσεγγίζουν το θέμα εστιάζοντας κατά βάση στη σύλληψη και τη γέννηση, προσπερνώντας γρήγορα την ευχαρίστηση. Κάτι εντελώς παράδοξο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν σεξ για ευχαρίστηση κι όχι για αναπαραγωγή. Έτσι, ο Castleman επισημαίνει στους γονείς να προσέξουν και ενδεχομένως να διορθώσουν τα εξής σημεία από τα παιδικά βιβλία για το σεξ:

«Τα αγόρια έχουν πέος, τα κορίτσια κόλπο»

Όπως επισημαίνει ο Castleman, από τα βιβλία συχνά απουσιάζει η αναφορά στην κλειτορίδα, σημείο-κλειδί για την επίτευξη του οργασμού στη γυναίκα.

«Η σεξουαλική δραστηριότητα αποκαλείται ‘κάνω έρωτα’»

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να «κάνεις έρωτα»: αγκαλιές, φιλιά, μασάζ, επαφή με τα γεννητικά όργανα του παρτενέρ, στοματικός έρωτας, χρήση sex toys… Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει ένας και μόνος τρόπος να «κάνεις έρωτα» και πολλές φορές δεν χρειάζεται καν να περιλαμβάνει συνουσία.

«Κατά τη συνουσία, άντρας και γυναίκα ερεθίζονται και εν τέλει βιώνουν ηδονή και αίσθημα ικανοποίησης. Αυτό λέγεται οργασμός»

Οργασμός επιτυγχάνεται και με την αυτοϊκανοποίηση. Οργασμός, επίσης, μπορεί να προκύψει με το άγγιγμα των γεννητικών οργάνων του συντρόφου. Ουσιαστικά, με τις διατυπώσεις σαν την παραπάνω, υπονοείται ότι οργασμό έχουμε μόνο με τη συνουσία, κάτι που δημιουργεί πολλά προβλήματα ιδιαίτερα στις γυναίκες. Σύμφωνα με πολλές έρευνες, μόλις το το 25% των γυναικών βιώνουν οργασμό κατά τη διάρκεια της συνουσίας! Αντίθετα, 3 στις 4 γυναίκες χρειάζονται άγγιγμα της κλειτορίδας είτε με το χέρι, είτε με το στόμα ή ακόμη και με δονητή, προκειμένου να έχουν οργασμό.

Δυστυχώς, όμως, εξαιτίας και της λανθασμένης σεξουαλικής αγωγής, πολλές γυναίκες και πολλοί άντρες πιστεύουν ότι η γυναίκα πρέπει να «ολοκληρώνει» μόνο με τη συνουσία. Κι έτσι, όταν αυτό δεν συμβαίνει, βλέπουμε γυναίκες να πιστεύουν ότι κάνουν κάτι λάθος και δεν τα καταφέρνουν, άντρες να επικρίνουν τη σύντροφό τους και αυτή με τη σειρά της να υποκρίνεται οργασμό ώστε να ικανοποιήσει το ‘εγώ’ του άντρα!

Με άλλα λόγια, το να εξηγούμε στα παιδιά ότι δεν υπάρχει μόνο η συνουσία για την επίτευξη οργασμού, ότι η κλειτορίδα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σημείο για τις γυναίκες κι ότι υπάρχουν πολλές εκφράσεις ερωτισμού, εξασφαλίζουμε ότι η επόμενη γενιά θα ταλαιπωρείται λιγότερο από ζητήματα που προκύπτουν από μια αρνητική και ενοχική αντίληψη για το σεξ.

Πηγή

Οι σκέψεις ενός πατέρα για τα πρώτα ραντεβού της κόρης του…

Τι να κάνεις όταν το παιδί δεν κοιμάται; Η λύση ίσως κρύβεται… στο φαγητό