in

Μπαμπάς, παιδιά και δημιουργικός χρόνος!

Πόσο σημαντική είναι η παρουσία του μπαμπά στο μεγάλωμα των παιδιών;

Είναι γεγονός, πως στην παραδοσιακή κοινωνία, την μεγαλύτερη ευθύνη στο μεγάλωμα των παιδιών την είχε η μητέρα. Εκείνη ήταν υπεύθυνη για το φαγητό τους, το διάβασμα, το παιχνίδι. Ο ρόλος του πατέρα ήταν πιο αποστασιοποιημένος και απόμακρος.

Ωστόσο, τα πράγματα σήμερα έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Ο πατέρας είναι πιο ενεργός στο ρόλο του και τα παιδιά έχουν πιο καλή σχέση μαζί του. Όλο και πιο πολλές έρευνες δείχνουν τη σημασία που παίζει η παρουσία του στην προσωπικότητα των παιδιών.

Πώς μπορούν λοιπόν οι μπαμπάδες να ενισχύσουν περισσότερο τη σχέση τους με τα παιδιά τους;

Το κλειδί είναι o ποιοτικός χρόνος που καλούνται να περάσουν με τα παιδιά. Για την ακρίβεια με το καθένα ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί ως οικογένεια. Μέσα στο χρόνο αυτό μπορούν να επιλέξουν να ασχοληθούν με οποία δραστηριότητα επιθυμούν και τους αρέσει. Ο στόχος είναι να έρθουν πιο κοντά, γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον. Ο μπαμπάς μπορεί να μεταφέρει τις σκέψεις τους, τους φόβους, τις αγωνίας τους. Να μιλήσει για τα συναισθήματά του. Με τον τρόπο, παροτρύνει το παιδί να ακολουθήσει το παράδειγμά του. Ο ποιοτικός και δημιουργικός χρόνος ενισχύει το δέσιμο της σχέσης πατέρα-παιδιού. Έτσι, το παιδί όταν χρειαστεί βοήθεια, μια συμβουλή για ένα θέμα, τότε ο μπαμπάς θα είναι το πρόσωπο, που θα επιλέξει ως σύμβουλο. Για το λόγο αυτό, όσο κουρασμένοι και αν είστε, όσα προβλήματα και αν έχετε, βρείτε χρόνο μέσα στην εβδομάδα για να περάσετε μαζί.

Δείτε παρακάτω 10 δραστηριότητες που μπορείτε να επιλέξετε για το γιο και τη κόρη σας:

Με την κόρη σας:

Μαγειρέψτε: Μπείτε η δύο σας στην κουζίνα και δημιουργήστε. Φτιάξτε ότι σας αρέσει και πειραματιστείτε. Γελάστε, διασκεδάστε και περάστε όμορφα.

Ημέρα φωτογραφίας: Αφιερώστε μια μέρα και βγάλτε φωτογραφίες μαζί της. Πείτε της να βρει τα πράγματα που αγαπάει περισσότερο για να βγάλετε φωτογραφία μαζί τους. Αφήστε τη να σας πει τις δικές της ιδέες και μετά φτιάξτε ένα άλμπουμ με τις φωτογραφίες σας. Τα παιδιά μαθαίνουν τον εαυτό τους βλέποντας φωτογραφίες τους και εσείς τον χαρακτήρα τους.

Διαβάστε ένα παραμύθι: Το βράδυ πριν πάει να κοιμηθεί περάστε λίγο χρόνο μαζί της, διαβάζοντας της το αγαπημένο της παραμύθι. Μπορεί να είναι οποιοδήποτε κλασσικό παραμύθι αλλά και παιδικό βιβλίο που να της αρέσει. Με αυτόν τον τρόπο της διδάσκετε ότι το διάβασμα δεν είναι υποχρεωτικό, μπορεί να είναι και ψυχαγωγικό αφού θα του έχετε δώσει την έννοια της εξωσχολικής δραστηριότητας.

Βόλτα με τα ποδήλατα: Μάθετε της να κάνει ποδήλατο. Μετά επιλέξτε ένα μέρος που αρέσει και στους δύο και κάντε βόλτα με τα ποδήλατά σας.

Ξεκινήστε ένα άθλημα μαζί: Μπορείτε να πηγαίνετε με τη κόρη σας για μπάσκετ ή για τέννις. Δεν χρειάζεται να παγιδεύστε σε αγορίστικες ή κοριτσίστικες ασχολίες, επιλέξτε αυτή που ευχαριστεί και τους δύο σας.

Με το γιο σας:

Μοντελισμός: Ο μοντελισμός είναι μια εξαιρετική οικιακή δραστηριότητα που μπορεί να κρατήσει πατέρα και γιο για ώρες αφοσιωμένους, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν αυτοκίνητα, σκάφη, αεροπλάνα, καθώς και εντυπωσιακές φιγούρες με μορφές τεράτων κ.λ.π.

Επιστροφή στη φύση: Ένα πρωινό σαββατοκύριακου με καλό καιρό, μπαμπάς και γιος μπορούν να φορέσουν τα ορειβατικά τους μποτάκια και να περάσουν μία ολόκληρη μέρα περπατώντας στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου ή ακόμα και στην Πάρνηθα. Μπορούν ακόμα να ετοιμάσουν σνακς για φαγητό και να έχουν μαζί τους και την φωτογραφική για να δείξουν, επιστρέφοντας, στη μαμά τα ομορφότερα της βόλτας τους.

Μαζί στο γήπεδο: Ποια καλύτερη παρέα για μπαμπάδες φανατικούς με την ομάδα του; Περάστε λοιπόν μαζί τις αθλητικές Κυριακές.

Επιτραπέζια παιχνίδια: Μπορούν να κάτσουν ώρες παίζοντας παιχνίδια στρατηγικής αλλά και γνώσεων.

Ψάρεμα: Γιατί όχι; Είναι μια αγαπημένη δραστηριότητα πολλών μπαμπάδων. Αν είστε fan λοιπόν μάθετε στο γιο σας την τέχνη του καλού ψαρέματος. Σίγουρα, μέσω τη δραστηριότητας αυτής θα μάθει να έχει υπομονή.

Πηγή

Δυσκολεύεται το παιδί να συγκεντρωθεί; 6 τρόποι για να το βοηθήσετε

Πρέπει τα παιδιά μας να μας βλέπουν γυμνούς;