in

Ο πατέρας και άλλα σημαντικά πρόσωπα στη ζωή ενός άντρα

Από την πρώτη στιγμή που θυμόμαστε τον εαυτό μας μέχρι την ώρα που καθόμαστε αναπαυτικά σε μεγάλη ηλικία σε μια πολυθρόνα και αναλογιζόμαστε πόσο φτυστοί είμαστε με τον πατέρα μας, παλεύουμε καθημερινά να αποδείξουμε στον εαυτό μας και τους γύρω μας ότι είμαστε ανεξάρτητοι, ότι δεν επηρεαζόμαστε σοβαρά από κανέναν, ότι διαμορφώνουμε οι ίδιοι το πεπρωμένο μας χωρίς την επιρροή καθενός.

Ο Φρόυδ και οι λοιποί της μεγάλης της ψυχολογίας Σχολής γελούν περιπαικτικά με αυτή μας την πεποίθηση και μας επαναφέρουν σε τάξη. Γιατί κάθε ένας άνδρας διαμορφώνεται από τις συνισταμένες της ζωής γύρω του αλλά κυριότερα από τους ανθρώπους οι οποίοι τον περιβάλλουν. Είτε αυτούς τους έχει επιλέξει, όπως οι φίλοι και τα κορίτσια του, είτε τους έχει ας πούμε αναγκαστικά στη ζωή του όπως η οικογένειά του.

Από τότε που είμαστε μικρά αγόρια μέχρι και την εποχή που μπαίνουμε επαναστατικά στην εφηβεία, τα πρότυπά μας είναι συγκεκριμένα. Ο πατέρας, ένας μεγάλος αδερφός, ένας θείος που λατρεύουμε, ενδεχομένως ο παππούς μας, όλοι παίζουν τον ρόλο της πατρικής φιγούρας, τον ρόλο ανδρών που θαυμάζουμε ανιδιοτελώς. Για να έρθει μετά η ενηλικίωση, η αποκοπή από το πατρικό πρότυπο και η αναζήτηση επιρροών από άλλους ανθρώπους σε αυτή τη ζωή, έρωτες, φίλους, ακόμα και πρότυπα που ανιχνεύουμε στην ποπ κουλτούρα.

Υπάρχουν όμως πάντα κάποιοι βασικοί άνθρωποι σε αυτή τη ζωή που όπως και να το κάνεις, σε επηρεάζουν λίγο περισσότερο. Οι παρακάτω:

Ο πατέρας σου

Από εκείνες τις πρώτες φορές που προσπαθούσες να του κλέψεις την προσοχή για να παίξει άλλο λίγο μαζί σου μέχρι τη μέρα που σε φώναξε να πας δίπλα του στον καθρέφτη και σου έδειξε για πρώτη φορά πώς να ξυρίζεσαι, η πατρική φιγούρα είναι πολύ δύσκολο να αναλυθεί σε λίγες γραμμές. Είναι όμως σίγουρα η πιο ισχυρή επιρροή ενός άνδρα, όχι μόνο στο πώς θα φέρεται στον κόσμο γύρω του αλλά και στο στιλ και τις κινήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι αφήνεις ένα μουστάκι σαν τον πατέρα σου, ότι στέκεστε κι οι δύο με τις περιποιημένες γενειάδες σας για να βγείτε φωτογραφία ή καμαρώνετε καλά ξυρισμένοι φορώντας τα κοστούμια σας σε μια επίσημη στιγμή. Και είναι τότε που κάποιος πετάγεται να πει στον πατέρα σου ότι ήταν φτυστός εσύ στα νιάτα του και φουσκώνεις σαν το παγώνι από υπερηφάνεια.

Οι κολλητοί σου

Δύσκολα θα σε επηρεάσουν άνθρωποι περισσότερο από τους κολλητούς σου από κάποια ηλικία και μετά. Γιατί για εκείνους θέλεις να είσαι κουλ, με εκείνους χαράζετε το στιλ της παρέας για τις επόμενες χρονιές, με εκείνους εντάσσεσαι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Κάθε παρέα έχει το δικό της ύφος, το δικό της ντύσιμο, τους δικούς της κώδικες συμπεριφοράς. Κι όσο περισσότερο μοιάζεις στους κολλητούς σου, τόσο περισσότερο δένεσαι με εκείνους, τόσο περισσότερο νιώθεις ότι ανήκεις σε εκείνους. Κοίτα τις φωτογραφίες σου μαζί τους από τότε που πηγαίνατε σχολείο μέχρι σήμερα και δες στο ντύσιμο, στο ξύρισμα, στην στάση σας πόσο ίδιοι είστε.

Τα αδέρφια σου

Το πιθανότερο είναι στο σπίτι μέσα να κυνηγούσατε ο ένας τον άλλον με κάθε αντικείμενο που μπορούσατε να εκσφεντονίσετε χωρίς αυτό να σημαίνει άμεσα τιμωρία από τους γονείς. Κι είναι ακόμα πιο βέβαιο ότι σου είναι δύσκολο να παραδεχτείς ότι κάτι σου αρέσει επειδή αρέσει στην αδερφή ή τον αδερφό σου. Αλλά έτσι είναι τα αδέρφια και μέχρι να μεγαλώσουν “κλέβουν” ιδέες, εικόνες, μουσικές και στιλ ο ένας από τον άλλον χωρίς να το παραδέχονται. Από την αδερφή σου θα πάρεις τα ακούσματα και τις πρώτες γνώσεις για τις γυναίκες. Από τον αδερφό σου θα πάρεις τα ρούχα, το ύφος, τις πρώτες ιδέες για το τι σημαίνει να είσαι άνδρας. Κι είναι στα ρούχα, το ύφος, ακόμα και την μουσική που πάντα θα αναγνωρίζεις στα χρόνια που θα έρθουν όχι μόνο τον ίδιο σου τον εαυτό αλλά κι εκείνους που σε έφεραν σε αυτή την πορεία.

Η πρώτη μακροχρόνια σχέση σου

Λίγοι άνθρωποι μας καθορίζουν τόσο σημαντικά όσο η πρώτη σχέση μας. Κι αυτό γιατί άγουροι ακόμα σε εμπειρίες, παραστάσεις και στιλ, αφηνόμαστε χωρίς φραγμούς σε έναν άνθρωπο που θέλει να μας πλάσει όπως εκείνη επιζητά. Όχι γιατί απαραίτητα θέλει να σε αλλάξει αλλά γιατί είναι πολύ φυσιολογικό όσο συνυπάρχεις με τον πρώτο σου πραγματικό έρωτα να ανακαλύψεις την μουσική που σου αρέσει, να βρεις την επαγγελματική σου πορεία και να διαμορφώσεις το στιλ που θα έχεις από την ενηλικίωση και για τα χρόνια που θα έρθουν. Η πρώτη σου σοβαρή σχέση είναι εκείνη που θα σου πει αν σου πηγαίνει το goatee, αν ένα μουστάκι τύπου chevron ταιριάζει στο πρόσωπό σου ή αν είσαι πλασμένος για να ξυρίζεσαι καθημερινά. Η πρώτη σου σοβαρή σχέση είναι εκείνη που θα σε ετοιμάσει κοινωνικά και στιλιστικά για κάθε επόμενη.

Θα μπορούσαμε σε αυτή τη λίστα να προσθέσουμε και τη μητέρα σου ή τα πρότυπα της κάθε εποχής. Γιατί είναι αλήθεια ότι η μεν πρώτη έχει μια κάποια επιρροή πάνω σου στο φαίνεσθαι ή ακόμα σημαντικότερα τα πρότυπα της κάθε εποχής μπορεί να σε οδηγήσουν στο να πάρεις επιλογές που μπορεί σε κάθε άλλη περίπτωση να μην σε αντιπροσώπευαν. Αλλά σε αυτό το συνοθύλευμα ανθρώπων που σε επηρεάζουν, σε αυτό το σύνολο προσωπικοτήτων που σε βοηθούν να διαμορφώσεις τη δική σου, όσο δύσκολο κι αν είναι να παραδεχτείς ότι αυτό που είσαι οφείλεται κατά πολύ σε κάποιους άλλους, είναι πολύ σημαντικό να το κάνεις.

Κι αυτό γιατί αποδεχόμενος τον εαυτό σου και τις επιρροές του, αναδεικνύεις ακόμα καλύτερα το δικό σου μοναδικό στιλ, την δική σου μοναδική προσωπικότητα. Τι κι αν έχεις επηρεαστεί από τον κόσμο ολόκληρο, εσύ χτίζεις το δικό σου στιλ, εσύ οικοδομείς αυτό που είσαι για εσένα και τους γύρω σου.

5+1 διαφορές (έκπληξη) ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια

Ο ήρωας μου, ο βασιλιάς μου. Ο μπαμπάς μου!