in

Οδηγός «πράσινης» οικογένειας

Γνωρίζατε ότι η υιοθέτηση «πράσινων» συνηθειών είναι ένα βήμα με μεγάλα οφέλη για το μωρό σας; Τι σημαίνουν, όμως, πρακτικά οι «πράσινες» επιλογές και συνήθειες ζωής; Σημαίνει να κάνετε υγιεινές επιλογές. Για αρχή αντί να τα αλλάξετε όλα επικεντρωθείτε σε 3 πράγματα: τι τρώει το μωρό σας, τι επηρεάζει το δέρμα του και πώς είναι ο αέρας που αναπνέει. Αυτό φυσικά σημαίνει πως πρέπει να αλλάξετε κάποια πράγματα. Διαβάστε μερικά πρώτα tips και ξεκινήστε από σήμερα!

Πρώτες αλλαγές. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει στο σώμα σας και τρέφεται από εσάς είναι σημαντικό οι αλλαγές να ξεκινήσουν από συνήθειες που έχετε εσείς οι ίδιες. Αν μειώσετε π.χ. την έκθεση σε τοξικά πριν συλλάβετε και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξασφαλίζετε ότι το μωρό σας θα είναι καλά στην υγεία του. Ελέγξτε τα τρόφιμα που καταναλώνετε, τις κρέμες που χρησιμοποιείτε, τα απορρυπαντικά με τα οποία καθαρίζετε, ακόμα και τα ρούχα που φοράτε. Ανακαλύψτε τον πάγκο με τα βιολογικά, στραφείτε στα φυσικά καλλυντικά, φτιάξτε μόνη σας τα απορρυπαντικά σας και γενικά βρείτε λύσεις για όσο το δυνατόν λιγότερα χημικά στην καθημερινότητά σας.

Αλλαγές στον τρόπο καθαριότητας. Για να ελαττώσετε την χρήση των χημικών απορρυπαντικών, ενημερωθείτε για εναλλακτικά απορρυπαντικά που υπάρχουν στο εμπόριο και δεν είναι τόσο βλαβερά. Ελέγξτε τα συστατικά στην ετικέτα για να διαπιστώσετε ότι τα απορρυπαντικά σας δεν έχουν τοξικά στοιχεία ή δοκιμάστε να φτιάξετε ένα χειροποίητο καθαριστικό χρησιμοποιώντας ξύδι, χυμό λεμονιού και μαγειρική σόδα.

Πάνες φιλικές προς το περιβάλλον.Επιλέξτε πάνες φιλικές προς το περιβάλλον, που δεν περιέχουν χλωρίνη, αρώματα και latex ή δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε υφασμάτινες πάνες, από τις οποίες αδειάζετε το περιεχόμενο στην τουαλέτα, τις πλένετε και τις ξαναχρησιμοποιείτε.

Ώρα για παιχνίδι. Όταν αγοράζετε παιχνίδια είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι το μωρό σας θα αρχίσει να αγγίζει και να βάζει στο στόμα του ό,τι βρίσκει μπροστά του. Οι πιο ασφαλείς και οικολογικές επιλογές είναι τα ξύλινα και τα υφασμάτινα παιχνίδια γιατί σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η ουσία BPA που βρίσκεται στα πλαστικά και σε ορισμένα μπιμπερό. Όσον αφορά στα ξύλινα επιλέξτε αυτά από συμπαγές ξύλο ενώ ελέγξτε αν είναι λεία και χωρίς ακίδες.

Καθαρός αέρας. Ορισμένα φυτά και λουλούδια μέσα στο σπίτι μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα, όπως τα κρίνα, οι μαργαρίτες και τα χρυσάνθεμα.Κάποια από αυτά μειώνουν την ύπαρξη χημικών στον αέρα, όπως η φορμαλδεΰδη, σε ποσοστό 90%.

Φαγητό για το μωρό σας φιλικό προς το περιβάλλον. Δοκιμάστε να φτιάχνετε μόνοι σας το φαγητό του μωρού καθώς είναι πολύ πιο υγιεινό, πιο θρεπτικό, πολύ πιο οικονομικό και σαφώς πιο οικολογικό από τα τυποποιημένα. Όταν λιώσετε όλα τα υλικά (φρούτα και λαχανικά) και δημιουργήσετε τον πουρέ μπορείτε να τον καταψύξετε σε ειδικές θήκες από γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι . Προσθέστε λαχανικά που έχουν πολλές βιταμίνες, όπως σπανάκι, μπρόκολο κτλ. Προτιμήστε προϊόντα από μικρές φάρμες ή ακόμα καλύτερα από μποστάνια που γνωρίζετε τι μεθόδους χρησιμοποιούν για να καλλιεργήσουν τα φυτά. Φυσικά, φροντίστε και τα κουζινικά του να είναι φιλικά προς τον ίδιο αλλά και το περιβάλλον. Το ξύλο και το μπαμπού είναι δυο καλές εναλλακτικές.

Αρχίστε να ζείτε «πράσινα». Τρώτε υγιεινά, κάνετε ανακύκλωση, αποφύγετε τα πλαστικά και τα προϊόντα μιας χρήσης που αγοράζετε και απομακρύνετε τα χημικά και τα τοξικά από το σπίτι σας. Τέλος, αγοράστε ένα φίλτρο νερού και εγκαταστήστε το στην βρύση της κουζίνας σας. Έτσι θα κρατάτε μακριά από το ποτήρι της οικογένειάς σας βλαβερά για την υγεία κατάλοιπα του δικτύου.

 

Πηγή

Κάθε μέρα που είσαι με το παιδί σου να το ρωτάς πώς ήταν η μέρα του

Αυτός ο μπαμπάς θέλει να κάνει τατουάζ στο 12 μηνών παιδί του!