in

Oι οθόνες στα δωμάτια των παιδιών διαταράσσουν τον ύπνο τους

Σύμφωνα με μία μελέτη επιπολασμού που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics,  ο παιδικός ύπνος δίπλα σε μία μικρή οθόνη ή τηλεόραση μπορεί να είναι μικρότερης διάρκειας, ενώ συνδέεται και με ένα αίσθημα ελλιπούς ύπνου ή ξεκούρασης. Συνεπώς, οι ερευνητές τάσσονται εναντίον της απεριόριστης πρόσβασης σε μια τηλεόραση στα παιδικά δωμάτια.

«Είναι ήδη γνωστό ότι ο ελλιπής ύπνος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση παθήσεων όπως η παχυσαρκία. Η παρουσία της τηλεόρασης και ο χρόνος μπροστά στην οθόνη έχουν συσχετιστεί με τον ελλιπή ύπνο, αλλά, μέχρι στιγμής δεν γνωρίζαμε πολλά πράγματα για συσκευές με μικρές οθόνες, όπως τα smartphones» είπε η Jennifer Falbe, ScD, MPH από το τμήμα Δημόσιας Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του πανεπιστημίου του Berkeley στην Καλιφόρνια.

Από το 2012 ως το 2013 στο Κέντρο Έρευνας Παχυσαρκίας της Μασαχουσέτης εξετάστηκαν 2048 παιδιά 9 και 12 ετών. Ερευνήθηκαν γραμμικές ή λογαριθμικές σχέσεις ανάμεσα σε παράγοντες όπως το περιβάλλον του ύπνου, ο χρόνος έκθεσης σε οθόνες, η εβδομαδιαία διάρκεια ύπνου και η αίσθηση ότι κατά την προηγούμενη βδομάδα η ξεκούραση και ο ύπνος ήταν ανεπαρκείς.

Από το δείγμα των παιδιών το 54% ανέφερε ότι κοιμάται δίπλα σε συσκευές με μικρή οθόνη ενώ το 75% κοιμάται σε υπνοδωμάτιο με τηλεόραση.

Τα παιδιά που δεν βρίσκονται κοντά σε κάποια οθόνη βρέθηκε ότι κοιμούνται κατά 20,6 λεπτά περισσότερο, ενώ η αίσθηση έλλειψης ύπνου ή ξεκούρασης είναι κατά 39% χαμηλότερη σε σχέση με τα άλλα παιδιά. Αντίστοιχα, τα παιδιά που βρίσκονται σε υπνοδωμάτια με τηλεόραση κοιμούνται 18 λεπτά λιγότερο.

Η παρακολούθηση τηλεόρασης ή DVD και το παίξιμο παιχνιδιών στον υπολογιστή ή σε παιχνιδομηχανές, επίσης, συνδέεται με ανεπαρκή και μικρότερο σε διάρκεια ύπνο.

Στα παιδιά 12 ετών βρέθηκε ότι είναι πιο ισχυρός ο συσχετισμός της παρουσίας μιας οθόνης στο δωμάτιο με τον μειωμένο ύπνο και της παρακολούθησης τηλεόρασης ή DVD με το αίσθημα ανεπαρκούς ξεκούρασης, από ότι στα παιδιά 9 ετών.

Οι παραπάνω αρνητικοί συσχετισμοί είναι ακόμα πιο έντονοι όταν τα παιδιά κοιμούνται πιο αργά το βράδυ καθώς η παρακολούθηση του σχολείου επιβάλλει πρωινό ξύπνημα σε μια συγκεκριμένη ώρα. Αντίθετα η φυσική άσκηση του παιδιού μειώνει την επίδραση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στην αίσθηση έλλειψης ύπνου ή ξεκούρασης.

Η έρευνα έχει τα μειονεκτήματα ότι είναι μία στατιστική μελέτη επιπολασμού (εξετάζει την σχέση προκαθορισμένων μεταβλητών) και βασίζεται στις αναφορές των ίδιων των παιδιών. Για το λόγο αυτό οι ερευνητές καταλήγουν : «Χρειάζονται και άλλες πειραματικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν οι συσχετισμοί που εξετάστηκαν. Με βάση τα παραπάνω ευρήματα, ωστόσο, συνιστούμε στους γονείς να περιορίζουν την χρήση οθονών στα παιδικά δωμάτια. Επόμενες μελέτες θα πρέπει να είναι πιο αναλυτικές ώστε να καθορίσουν τον τύπο της έκθεσης και του περιεχόμενου που σχετίζεται περισσότερο με τον προβληματικό ύπνο. Ακόμα, χρειάζεται μακροχρόνια παρακολούθηση για να καθοριστεί ο ρόλος του ύπνου και της χρήσης οθονών στην εκδήλωση προβλημάτων υγείας όπως η παχυσαρκία».


Πηγή : http://www.medscape.com
http://pediatrics.aappublications.org

H επίδραση του παραμυθιού στη νοημοσύνη των παιδιών

Μπαμπάς φωτογραφίζεται στη θέση της γυναίκας του σαν έγκυος